TOP
boris-B/shutterstock.com
Panorama van de stad Miltenberg

Acht attracties in Miltenberg

Vandaag laat het Duitsland Magazine je acht attracties in Miltenberg zien. Het aan de Main gelegen stadje maakt net nog deel uit van Beieren. Toch ligt Miltenberg met zijn 9000 inwoners zo ver in het noordwesten van de Vrijstaat, dat het niet veel aandacht trekt in de hoofdstad.

Miltenberg ligt aan de zogenoemde Mainknie in het noordwesten van Beieren

Alle foto’s: Ralf Johnen

tekst: Ralf Johnen

“In München 350 kilometer verderop”, zegt een wijnbouwer, “vergeten de mensen ons meestal.” Ten onrechte, want Miltenberg staat bekend om de wijnen die in de directe omgeving gedijen. Buitengewoon bezienswaardig is ook het middeleeuwse stadscentrum, dat een van de grootste attracties van een riviercruise op de Main is.

Een zogenoemde Ausleger in Miltenberg, het zijn borden die oorspronkelijk door de gildes werd gebruikt

Miltenberg ligt slechts 75 kilometer ten zuidwesten van Frankfurt. Precies daar waar de Main een opvallende bocht maakt. De zogenaamde “Mainknie” ligt tussen het Spessart en het Odenwald, waardoor Miltenberg omgeven is door bergen tot 480 meter hoog. De streek werd eerst bewoond door de Kelten en later door de Romeinen, die hun Limes heel dichtbij bouwden. De naam Miltenberg werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1237. Op dat moment was de op de flanken van de bergen gelegen Mildenburg al klaar. Hier zijn acht attracties die je niet mag missen.

1. Joodse begraafplaats

Het joods begraafplaats in Miltenberg

Miltenberg kon al in een vroeg stadium profiteren van zijn strategisch goede ligging. In de Middeleeuwen was de rode zandsteen van Miltenberg ook zeer gewild. Hierdoor kon de stad uitgroeien tot een welvarende handelspost met veel joodse inwoners die verantwoordelijk waren voor het afhandelen van financiële transacties. Ook nu nog is er een joodse begraafplaats aan de rand van de stad binnen de stadsmuur.

2. Middeleeuwse juwelen

Lantaren en bloemen voor de stadsmuur van Miltenberg

Je moet zeker een kijkje nemen in de steegjes tussen de Hauptstraße en de Burgweg. Hier kun je kleine, schilderachtige tuinen en huisingangen ontdekken.

Kleine tuintjes behoren tot de acht attracties in Miltenberg

Er zijn ook enkele residentiële gebouwen, die zomaar in de categorie van de heksenhuisjes zouden vallen. Dit is een nogal delicaat onderwerp, want in Miltenberg zijn veel vrouwen geëxecuteerd op verdenking van hekserij.

3. De Hauptstraße

Vakwerkhuizen in der Hauptstraße van het plaatsje Miltenberg in Beieren

De middeleeuwse kern van Miltenberg is bijna volledig bewaard gebleven. Het ene vakwerkhuis volgt het andere langs de autovrije hoofdstraat. Een prachtig gezicht, vooral voor bezoekers die niet vertrouwd zijn met de Duitse bouwcultuur van weleer.

Schitterend vakwerk aan de fassade van een huisje in de Hauptstraße van Miltenberg

In de vakwerkhuizen vind je cafés en restaurants, maar ook veel winkels die niet tot een keten behoren.

4. Gasthaus Zum Riesen

Het Gasthaus zum Riesen is het oudste restaurant van Duitsland

We gaan verder door de voetgangerszone, waar bij de kruising met de Riesengasse de oudste herberg van Duitsland is gevestigd. Het heet “Gasthaus Zum Riesen” en het is een goed voorbeeld van traditionele Duitse gastvrijheid. Al in de 12e eeuw werden hier reizigers ontvangen en bediend. Het eten is stevig en het bier stroomt in flinke hoeveelheden.

5. Historisch stadhuis

Vlaggen aan het historisch stadhuis van Miltenberg

Verder naar het westen ligt het historische stadhuis uit 1378. Op de buitenmuren kun je hoogwatermarkeringen van vroegere eeuwen zien. Ze zijn liggen ver boven je hoofd.

6. Marktplaats

Bloemen en een fontein op het marktplein van Miltenberg in Beieren

Al snel staan we op de markt die zo uit een plaatjesboek komt: kasseien, fonteinen en vakwerkhuizen vormen een bijna onwerkelijk geheel. Op de noordflank maakt de parochiekerk St. Jacobus het plaatje compleet.

7. Schaffelbrunserbrunnen: Manneken Pis XL

Drie plassende mannen als standbeeld zijn de meest gefotografeerde attractie van Miltenberg

Maar het meest gefotografeerde object van Miltenberg hebben we nog niet gezien: Het is noch een gebouw, noch een natuurlijke attractie – en het is ook niet oud. De titel gaat veel meer naar de Staffelbrunserbrunnen, een niet ver van de oevers van de Main gelegen fontein dat uit drie vrolijk plassende heren bestaat.  Een kwestie van smaak.

8. Stadspoort en brug over de Main

De boogbrug over de Main in Miltenberg

Aan de oevers van de rivier keren we nu terug naar het beginpunt. Natuurlijk niet zonder een eerbetoon aan het eerbiedwaardige poortgebouw, dat aan het einde van de brug over de Main staat. De fraaie boogbrug werd in 1898 gebouwd uit de eerdergenoemde rode zandsteen. Vanaf hier is het slechts een paar meter naar de aanlegsteiger – bij goed weer een prachtige plek om te vertoeven. Ook al behoort het al tot het buurdorp Bürgstadt vanaf hier bereik je het wijngoed Rudolf Fürst heel gemakkelijk.

Het marktplein van Miltenberg met de kerk St. Jacobus

Meer informatie over de acht attracties in Miltenberg

Miltenberg behoort tot de regio Churfranken. De afstand tot Utrecht is 470 kilometer. Onderweg is een tussenstop in Frankfurt am Main aan te bevelen. Miltenberg heeft een eigen station. De reistijd naar het centraal station van Frankfurt bedraagt ongeveer een uur. Er zijn naturrlijk meer dan acht attracties in Miltenberg.

www.miltenberg.de

www.churfranken.de