TOP
Foto: Shutterstock
Titelfoto voor verhaal over bekende adressen voor tatoeages in Duitslandk

Bekende adressen voor tatoeages in Duitsland

Een kleine krakeling op je enkel, de dom van Keulen op je schouderblad of de skyline van Berlijn boven je elleboog? Wie het aandenken aan het uitstapje naar Duitsland direct onder de huid wil dragen, moet op een paar dingen letten: de tattoo-aanvraag, de hygiënemaatstaven en de studio zelf. Hier zijn onze tips voor als je je in Duitsland wilt laten tatoeëren.

Tekst: Madeline Böse

Bekende adressen voor tatoeages in Duitsland met probleemzone nek

Foto: Shutterstock

Spontane actie: wel of niet?

Hoe gaaf zou het zijn met een tatoeage thuis te komen, toch? Als de vakantiestemming voorbij is en je ver weg bent van je vakantieadres, werkt een met een pijl doorboord hart toch niet meer zo nonchalant. Het is daarom goed dat het spontaan laten tatoeëren in Duitsland niet eenvoudig is. Afhankelijk van de bekendheid en de populariteit van de tatoeage-artiesten moet rekening gehouden worden met wachttijden van minimaal 1,5 jaar! Natuurlijk zijn er ook kleinere studio’s, die afspraken op korte termijn maken of zelfs walk-in-tattoos zetten. In de regel geldt echter, als je er vroeg bij bent heb je de meeste kansen. Met andere woorden: Een goed georganiseerde reiziger krijgt een afspraak. Onze eerste tip is dan ook: In een vroeg stadium informeren en contact opnemen met de tattoo-studio.

Bekende adressen voor tatoeages in Duitsland

Foto: Shutterstock

Bij weer en wind kun je de inkt onder je huid laten aanbrengen. Wie zich midden in de zomer wil laten tatoeëren, moet er echter op letten dat zonnebaden of met een vriend of vriendin onder de blote hemel chillen een tijdje taboe is. En ook kitesurfen op zee is even niet aan de orde. Een onlangs gezette tatoeage is in eerste instantie niets anders dan een wond. Niet meer en niet minder. Als je die beschadiging van je huid niet naar behoren verzorgt en geen rekening houdt met het genezingsproces, breng je het eindresultaat van de tatoeages in gevaar. Daarom moet je – in ieder geval met de getatoeëerde lichaamsdelen – de eerste dagen in de schaduw blijven. Zonaanbidders en mensen die graag bruin worden moeten hier bij hun tatoeage-plannen terdege rekening mee houden.

Van kop tot teen

De vraag wat de beste plaats voor een tattoo is, is vooral op reis niet te onderschatten. Aan de ene kant omdat sommige lichaamsdelen makkelijker tegen zonnestralen te beschermen zijn dan andere en aan de andere kant omdat het afhankelijk van de manier van reizen en het tijdstip ook wel eens ongemakkelijk kan worden. Als je bijvoorbeeld een zes uur durende autorit of een lange vlucht naar huis voor de boeg hebt, moet je goed overleggen, of de rug de juiste plaats is. Op een vers gezette tatoeage zitten is namelijk niet erg prettig. Als je al bij voorbaat je schouderblad als ideale plek hebt uitgekozen, moet je de tatoeage-afspraak bij voorkeur aan het begin van de vakantie plannen. Dan blijft er genoeg tijd over voor genezing en wordt de tatoeage niet al op de terugreis vervloekt.

Tatoeage van minimal faces bij madame unikat in Berlijn

Foto: Madame Unikat

Welke studio kies je

ls de plaats goed doordacht en het tijdstip passend gekozen, ontbreekt er nog één ding: De tatoeage-studio zelf. Ook bij deze keuze moeten meerde factoren overwogen worden. Sjofele schuurtjes of flakkerende tl-buizen zijn clichés voor de onbetrouwbare adressen. Tegenwoordig herken je de goede studio’s aan een minimalistisch, modern en bijna elegante stijl.

Maar vooral belangrijk is hygiëne! De United European Tattoo Artists e.V. heeft zelfs hygiënerichtlijnen vastgesteld, die voorwaarden vastleggen voor de werkplaats, de equipment, de voorbereiding en de tatoeëerder zelf. Een nieuwe, steriel verpakte naald en het dragen van weggooi handschoenen zijn er dus geen tekenen voor dat je per ongeluk in een artsenpraktijk bent terechtgekomen. Misschien minder essentieel, maar toch ook van belang is dat je je op je gemak voelt. De tatoeage-kunstenaar moet een zeker vertrouwen uitstralen, tenslotte zal hij of zij zich met haar of zijn kunst onder jouw huid onsterfelijk maken.

Goed, beter, best

Fineline, dotwork, watercolour of een andere tatoeage-stijl: Over smaak kun je twisten dat is duidelijk, maar over vakkundigheid niet. Daarom geven we hier onze toplijst van tatoeage-studio’s en -kunstenaars uit Duitsland in de vier windstreken van het land.

Minimal landscape tatoeage bij Madame Unikat in Berlijn

Foto: Madame Unikat

Bekende adressen voor tatoeages in Duitsland: Het hoge Noorden

De oudste ‘Tätowierstube’ van Duitsland heet ook zo, dus inderdaad Die Älteste Tätowierstube in Deutschland. Sinds 1946 worden hier al talloze zeemansmotieven onder de huid aangebracht. Vuurtoren en co. zijn nog steeds klassieke onderwerpen, maar over individuele motieven verheugen de professionele artiesten zich meer. Individualiteit en handwerk staan hier hoog in het vaandel. Als je het niet erg vindt dat je eigen ideeën worden besproken, aangepast en soms zelfs verworpen, moet snel naar St. Pauli gaan, natuurlijk! Als je nu denkt dat je na een wilde nacht vanuit de Kiez even snel naar de studio kunt waggelen, vergist zich heel erg: Op een afspraak kun je soms wel meerder maanden wachten!

Foto:

Bekende tatoeagestudios in Duitsland aan het werk, hier Madame Unikat in Berlijn

Foto: Madame Unikat

Bekende adressen voor tatoeages in Duitsland: In het Oosten

Hier is de keuze vanzelfsprekend gevallen op Berlijn – hoe kan het anders? In de metropool zijn talloze studio’s, die de harten van alle tatoeageliefhebbers sneller doen slaan! In de trendy wijk Neukölln ligt Unikat Berlin, waar je unieke tatoeages kunt laten zetten. De naam van de studio zegt het al, elke tatoeage hier is eenmalig. De stijl: abstract, expressionistisch, modern. Naast madame Unikat, worden er in de studio regelmatig bijzondere gastkunstenaars uitgenodigd.

Bekende adressen voor tatoeages in Duitsland: In het Westen

Een derde oog op je arm, of je idool op je dijbeen? Geen probleem! In Zimmer 3 in Keulen zet Boris Barsukow zijn tatoeages zo precies dat het vaak een foto lijkt… of een echt oog. Voor portret- of realistische stijl is er geen beter adres te vinden!

Heel wat anders dan realistisch is daarentegen de ‘Nüsselmensch’ van Nur liebe Menschen. De kunstenares uit Düsseldorf heeft het kleine figuurtje van een pinda als veranderlijk tatoeage-motief uitgevonden: “Het houdt van datgene waar jij van houdt en doet wat jij doet of zou doen”. Bewondering en glimlach bij thuiskomst is gegarandeerd!

Tatoeages studio Nerdymatch in München met eigenaren Lorena en Marco

Foto: Marco Ingenito

Bekende adressen voor tatoeages in Duitsland: Diep in het Zuiden

Superhelden op de muren en ook op de machine: in de studio van Nerdymatch Ink worden industrial- en loft-style toegepast op karakters uit het Marvel Universum. De afbeeldingen op de muren lijken de crew te motiveren en geven de kunstenaars superkrachten aan de tattoo-machine. Wie op zoek is naar finline-kunstwerk wordt hier zeker niet teleurgesteld. Goed om te weten: Nerdymatch Ink gebruikt vegane inkt en verzorgingsproducten – hier kunnen veganisten zich dus ook zonder enig bezwaar laten tatoeëren.

Een tatoeage van een stierhoofd van Marvellous Tattoer

Foto: Marco Ingenito