TOP
Foto: Christian Paul Stobbe/Unsplash
Een vissersboot achter de duinen van Spiekeroog

Tien tips voor Spiekeroog

Vakantie aan de Noordzee betekent ontspanning en nog veel meer. Vooral het autovrije eiland Spiekeroog leent zich uitstekend voor een rustgevend uitstapje. Wat vind je van een tocht in de enige Duitse museumpaardentram? En wat te denken van een wandeling over het UNESCO Wereldnatuurerfgoed Waddenzee of heerlijke uurtjes in de spa? Hier zijn tien tips voor Spiekeroog.

Zeehonden op een zandbank bij Noordzeeieland Spiekeroog

Foto: Nordseebad Spiekeroog

1. Uitstapje naar de zeehondenbanken

Het is altijd leuk om de zeehonden te zien, als ze op de zandbanken voor het eiland Spiekeroog de zon op hun buik laten schijnen.Tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw met uitsterven bedreigd, leven nu weer drie kleine kegelrobben-kolonieën in de Waddenzee. Vanaf de boot zijn de zeehonden en de tot het UNESCO Werelderfgoed behorende Waddenzee het best te zien. De ‘Spiekeroog II’ vaart regelmatig naar de zeehondenbanken. Volwassenen betalen € 11, kinderen van 6 tot 14 jaar € 5,50.

Prielen in de waddenzee vlak bij het waddeneiland Spiekeroog

Foto: Nordseebad Spiekeroog

2. Een wandeling door het Wereldnatuurerfgoed Waddenzee

Op Spiekeroog kun je het unieke duinen- en waddenlandschap makkelijk te voet ontdekken. Bij een wandeling door de duinen wijst de strandkrab Meertinus, de mascotte van het milieucentrum Wittbülten de weg. In het oosten van het eilanddorp begint de vier kilometer lange en bewegwijzerde wandelroute langs duintuinen en kleine bossen. Een informatiebrochures over de route is in het toeristenbureau ‘Kogge’ en in het Nationalpark-huis Wittbülten te verkrijgen. Een fascinerende belevenis is ook het UNESCO Wereldnatuurerfgoed Waddenzee. Bij kleine en grote waddenwandelingen kunnen bezoekers veel ervaren van de speciaal opgeleide waddengidsen.

Een van de tien tips voor Spiekeroog: Strandkorven op een terras aan de Noordzee

Foto: Markus Kreihe

3. In een strandkorf de gedachten af laten dwalen

Wie zijn knusse plakje in een strandkorf al van te voren wil zekerstellen, kan per e-mail of formulier vooraf reserveren. Als kleedhokjes dienen historische strandkarren. Die stammen uit de tijd rond 1920. Ze zijn niet alleen voor het strandleven op Spiekeroog ontzettend handig, maar stralen ook een bijzondere flair uit vergane tijden uit.

Nostalgische paardenracebaan op het eiland Spiekeroog

Foto: Nordseebad Spiekeroog

4. Een rit met de enige paardentram van Duitsland

Sinds 1885 is de ‘Spiekerooger Pferdebahn’ in bedrijf en vervoert ook tegenwoordig nog als laatste in zijn soort vakantiegangers over het eiland. Op de rit over een historische route vanaf het vroegere station tot aan Westend en weer terug, trekt het paard Tamme de wagon over de rails. Een in Duitsland unieke belevenis en een romantisch overblijfsel uit het verleden. De heen- en terugreis kost voor volwassenen € 6 en voor kindern (tussen 3 en 11 jaar) € 4, honden kunnen voor € 2 meegenomen worden.

5. Tätjes idyllisch eilanddorp

Dit schilderachtige Spiekerooger eilanddorp is qua idylle nauwelijks te overtreffen. Kenmerken zijn de roodbakstenen muren en de geplaveide straten. Het zijn zogenoemde Friesenhuisjes met glazen veranda’s en netjes onderhouden tuinen, temidden waarvan de eilandkerk herrijst.

Tijdens gemoedelijke wandelingetjes kunnen gasten van de romantische sfeer genieten en vervolgens door de winkeltjes struinen. Kleine boetieks, levensmiddelenwinkels en manufacturen met hoogwaardige kunstnijverheidsproducten nodigen uit tot een uitgebreide shoppingtour. Als afsluiting kun je een versterking halen in één van de restaurants of cafeetjes.

Typische villa op het Duits eiland Spiekeroog

Foto: Prill/Shutterstock

Als je je afvraagt hoe het dorp met zijn straten en huizen is ontstaan of hoe het leven er 150 jaar geleden op een Noordzee-eiland als Spiekeroog heeft uitgezien, kan aan een rondleiding door het dorp met Tätje deelnemen. Tätje neemt de wandelaars mee naar het Spiekeroog van 1865, dat wordt gekenmerkt door de visvangst, zeeroversverhalen en hard werken, maar ook door het begin van het toerisme, een levendige dorpsgemeenschap en een gulle eilandvoogd. Ongeveer één keer per week kunnen bezoekers samen met Tätje voor 1,5 uur op een tijdreis gaan.

6. Wow, wat voor een skelet

Wie de geheimen van de getijden wil ontdekken en de ontstaansgeschiedenis van het eiland of de natuurlijke levensomstandigheden van de dieren op het eiland, moet beslist het Nationalpark-Haus Wittbülten bezoeken. Het absolute hoogtepunt van de met veel liefde opgebouwde permanente tentoonstelling is het reusachtige skelet van een potvis. Hij kijkt van het plafond op de bezoekers neer. Grote en kleine onderzoekers kunnen hier van dinsdag tot zondag van 11 tot 17 uur veel leren.

De zonsondergang boven het strand van noordzeeeiland is er een om van te genieten

Foto: Steffen Peters/Shutterstock

7. Meer tips voor Spiekeroog: Sportief op het land of te water

Ook sporters zullen zich op Spiekeroog niet vervelen. Meerdere sport- en bewegingsmogelijkheden staan op het program, bijvoorbeeld buikfit, progressieve spierontspanning (pmr), een tennistoernooi voor de gasten en balsporten voor volwassenen. De kleintjes kunnen zich tuimelend uitleven op het  avonturenparcours. De gezondheids- en fitnesscursussen zoals Thalasso-fit of de loopgroep worden in de zomer bij mooi weer op het strand gegeven. Op het water wordt niet alleen gezeild, maar ook kitesurfen en de nieuwe trendsport stand-up-paddleboarding, kortweg SUP kunnen bezoekers op Spiekeroog uitproberen.

8. In galop over het eiland

Als je altijd al een keer over het strand wilde galopperen kan je op Spiekeroog van de gelegenheid gebruik maken.Deelnemers aan een buitenrit op de oostelijke punt van het eiland rijden door een uniek landschap. Terwijl ze hiermee bezig zijn hebben ze een fantastisch uitzicht op het naburige eiland Wangerooge. De Reitschule Petschat en de Islandhof Spiekeroog organisern ook bijzondere activiteiten met de vierbenigen. Zo kunnen toekomstige rijcracks op de Islandhof Spiekeroog onder andere leren voltigeren. Hierbij trainen kinderen vanaf vier jaar met begeleiding van een longeur acrobatische oefeningen op de rug van een paard.

Zonsopgang boven de duinen van eiland Spiekeroog in Duitsland

Foto: Nordseebad Spiekeroog

9. Over thalasso-therapiepaden

Bij een lange strandwandeling komen lichaam en geest tot rust. Door de mineralen in de lucht daalt de bloeddruk. Ook worden de longen vrij en zowel huidklachten als allergieën zullen afnemen. Van de geneeskrachtige werking van de zee kunnen ook bezoekers die niet lang blijven profiteren: Op zes thalasso-therapiepaden laten wandelaars het zeeklimaat op zich inwerken.

Sinds zomer 2015 is Spiekeroog een officieel gecertificeerd ‘Thalasso-Nordseeheilbad’. Samen met partners als bijvoorbeeld het Insel Bad & Dünen Spa biedt men eerstklas thalasso-behandelingen aan. In drie behandelingsruimten kunnen de gasten genieten van zeewaterbaden, ontspannende massages of ook complete thalasso-cermonieën en behandelingen.

10. Duinenzingen met Eckart Strate

Muziek verbindt. Dat weet ook Eckart Strate, omdat hij sinds 40 jaar vakantiegangers op een kleine muzikale reis meeneemt in de duinen. Elk jaar tijdens pinksteren, in de zomer en later in de herfst maakt hij met gasten en eilandbewoners muziek. Ook bij slecht weer wordt de stem echter niet ontzien. Het duinenzingen wordt gewoon bijvoorbeeld verplaatst naar de strandsporthal.

Meer tips voor Spiekeroog

Meer tips voor Spiekeroog vind je op des website van Spiekeroog en bovendien via Niedersachsen Tourismus.