TOP
Foto: Kovtun Anastasiia/Shutterstock
Vrouw met duurzame mode uit Duitsland staat in een granenveld

Good Fashion: Duurzame mode uit Duitsland

Deze Duitse merken laten zien, dat mode fair en milieuvriendelijk kan zijn en er bovendien ook nog top uitziet!

Vrouw loopt door een veld in richting van eindturbine als symbool voor duurzame mode uit Duitsland

Foto: Arman Novic/Shutterstock

Ook voor duurzame mode uit Duitsland geldt: Allereerst moet elke consument zich afvragen, of een aankoop wel nodig is? Moet er elke lente en elke zomer nieuwe mode in de toch al volle kledingkast bijkomen? Als je voor het antwoord ‘ja’ kiest, moet je er op letten, dat de kledingstukken geen voortbrengsel van de fast-fashion-industrie is.

Recycling behoort tot de principes van duurzame mode

Foto: Armed Angels

Die veroorzaakt namelijk een enorme milieuvervuiling. En wat vind je van milieuvriendelijke modelabels, die ook stilstaan bij de onmenselijke arbeidsomstandigheden van de textielfabrieken en er tegen protesteren? Wij stellen hier vijf Duitse merken voor, die duurzaam en fair produceren – zonder dat de stijl hiervoor moet inboeten.

Kölsche Mädchen

»Love fashion«, »think organic« and be »responsible«. Deze drie grondregels bepalen al meer dan 20 jaar het functioneren van het Keulse atelier Lanius. Twee keer per jaar kunnen modebewuste fans zich op een nieuwe collectie verheugen.

Voorjaarsmode van het merk Lanius uit Keulen

Foto: Lanius

Slow fashion en gereflecteerde trends vormen het middelpunt bij de designs. Claudia Lanius heeft sinds 2020 samen met haar dochter de leiding van het bedrijf en het management van de vier stores in Keulen. Hun doelstelling: Mode produceren, die rekening houdt met mens, dier en milieu en tegelijkertijd  aan de waarde van kleding appelleert. En hier mag mode ook wel verspeeld, lieflijk en opvallend zijn. Gelukkig maar

Klein maar fijn

“Alleen producten met een lang leven kunnen een deel van jezelf worden.” Met dit motto ontwikkelt het merk Phyne uit Mannheim streetwear, die niet alleen uniek is, maar ook milieuvriendelijk, fair en fantastisch om te dragen.

Een jonge vrouw met een sweater van het merk Phyne uit Duitsland

Foto: Phyne

Dat is er goed uitzien met kwalitatief goede kleren en een zuiver geweten. Daarbij worden de designs door de actuele trends van verschillende mensen en kunst beïnvloed. Een kleine, maar fijne collectie.

Met oog op de toekomst

Het label Rotholz creëert een sportief-elegante look. Simpele lijnen en bijzondere details. De ontwerpen zijn geïnspireerd door Japanse design-esthetiek. Het geeft een urbane, licht en spontane indruk. Het multidisciplinaire modelabel uit Potsdam verbindt kunstzinnige schoonheid met een sterke identiteit en hoge kwaliteitsstandaard. De ethische basisregel die daarbij geldt: Een leefbare toekomst verzekeren. Naast de online-shop en de showroom in Potsdam zijn de collecties ook in heel Duitsland in geselecteerde stores te koop. Hier vind je meer informatie.

De vermijding van afval behoort tot de principes van milieuvriendelijke mode uit Duitsland

Foto: Armed Angels

Een goed recycle beleid hoort ook bij duurzame mode uit Duitsland

Seizoengebonden trends worden bij Armedangels vervangen door tijdloze mode. Fast fashion en goedkope massaspullen verliezen het van duurzame en hoogwaardige materialen. De collectie overtuigt ook zonder glitsers of spreuken. Maar dat is nog niet alles: Het merk maakt het probleem van de afval van de textielindustrie simpel tot een oplossing. Door een uitgekiend recycle beleid worden uit het afval van oude shirts direct weer nieuwe geproduceerd, zodat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn. Op de website lees je alles over de ‘circle of trash’.

Jong stel in een veld met milieuvriendelijke mode uit Duitsland

Foto: Armed Angels

(H)eerlijk ondergoed

De combinatie van ondergoed dat met een natuurlijke sexappeal overtuigt en basics die (h)eerlijk aanvoelen, verbindt het merk Erlich uit Keulen sinds 2016. Fairness, duurzaamheid en een positief arbeidsklimaat spelen bij dit merk voor duurzame mode uit Duitsland een belangrijke rol. Hier vind je mooie, strak gedesignde afwisseling voor je foundationlade. En het beste is, dat de slips, bh’s en bralettes van natuurlijke materialen behalve chic, fair en duurzaam ook nog comfortabel zijn.