TOP
Foto: Juicy Beats
Festivalgangers op het popfestival Juicy Beats in Dortmund

Uitstapjes in het Duitse grensgebied

Omdat het leven bij onze oosterburen weer redelijk op gang gekomen is, geven we tips voor uitstapjes in het Duitse grensgebied. Iedere donderdag kijken we even over de grens heen om te zien, wat er het komend weekend bij onze buren te doen is.

Beethoven in de hele stad

Marktplein in Bonn met borden voor het Beethoven Festival

Foto: Beethovenfest

Misschien wist je al, dat de festiviteiten naar aanleiding van de 250e verjaardag van Ludwig van Beethoven verlengd zijn tot 2021. Ook al kunnen veel evenementen dit jaar niet doorgaan, dit weekend kun je in ieder geval in zijn geboortestad Bonn terecht. In het centrum is van donderdag t/m zaterdag (23 tot 25 juli, 16.30 tot 19 uur) een stadsparcours met de naam Beat Beethoven met tal van performances en andere attracties te volgen. Het concept werd ontwikkeld door de acteurs van het ensemble CocoonDance. Het programma is muzikaal en artistiek en gebaseerd op het genre “street music”. Zeker een van de leukste uitstapjes in het Duitse grensgebied.

www.bthvn2020.de

www.cocoondance.de

Gratis Kunst in het Ruhrgebied

De Emscherkunstweg in het Ruhgebiet bij de stad Herne met een installatie van Silke Wagner en de woorden Glückauf

Foto: Rogge

Heb je zin om de uitvoering van een geweldig idee te bekijken? Ga dan naar de Emscher­kunst­weg. Dit is een permanente verzameling van kunst die je in het openbaar langs de rivier Emscher in het Ruhrgebied vindt. In totaal kun je 17 kunst­werken bekijken die allemaal gratis toegankelijk zijn. Het project is tussen Dortmund en Oberhausen gerealiseerd en een uitstekend voorbeeld voor de structurele ontwikkeling in het Ruhrgebied. De beste manier de attracties te ontdekken is op de fiets. Op de app van het project vindt je aantal ideeën voor leuke routes met gps-data.

www.emscherkunstweg.de

Juicy Beats in Dortmund

Vlammende artiesten op het podium van het festival Juicy Beats in Dortmund

Foto: Arne Mueseler

In het Westfalenpark in Dortmund is een reeks concerten van start gegaan, die allemaal corona-proof zijn. Op die manier kan het jubileum van het populaire festival Juicy Beats toch nog doorgaan. Tot en met 30 augustus zijn er meer dan 30 concerten en dj-sets. Het maximale aantal toeschouwers bedraagt 350 per optreden. Dit weekend zijn er onder meer optredens van Buffalo & Wallace (vrijdag), Ton, Steine, Verben (zaterdag) en Jin Jim (zondag). Aanstaande woensdag is songwriter Thees Uhlmann (Tomte) te gast. Tickets krijg je via deze website.

www.juicybeats.net

“Untold stories”: Modefotografie van Peter Lindbergh

Fotograaf Peter Lindbergh met Tatjana Patitz en Linda Evangelista in de Kunsthal Rotterdam

Foto: Ralf Johnen

In het Kunstpalast van Düsseldorf kun je t/m 27 september het werk van modefotograaf Peter Lindbergh (1944–2019) bekijken. De in Duisburg geboren kunstenaar heeft alle fotomodellen van de jaren 80 en 90 voor zijn lens gehad en terloops ook nog eens het genre gerevolutioneerd. Dat is zeker een reis waard!

www.kunstpalast.de

Nog meer uitstapjes in het Duitse grensgebied

Fortuna Ehrenfeld in Keulen

De Keulse Band Fortuna Ehrenfeld

Foto: Fortuna Ehrenfeld

Ondanks het Corona-Virus is in Keulen het festivalseizoen begonnen. In het Jugendpark treden bands en artiesten in het kader van Summer Stage Cologne met hun actuele programma’s op. Hiervoor is het openluchtterrein met 350 zitplaatsen voorzien. Op vrijdag 24 juli (20 uur) kun je meteen een van de hipste bands van de stad beleven. Want Fortuna Ehrenfeld staat bekend om intelligente Duitstalige popmuziek. Op zondag 26 juli kun je naar het optreden van Karmakind (Bochum) en Santi & Tuğçe (Paraguay en Turkije) luisteren (19 uur).

summer-stage.cologne

Opera op het hippodroom in Düsseldorf

Er is weinig te doen deze zomer? Dat geldt in ieder geval niet voor Düsseldorf, want hier vindt op het plaatselijke hippodroom nog t/m 8 augustus de “Heimatsommer” plaats. Op zondag 26 juli (18.30 uur) treden er vier jonge musici voor een opera-avond op. Zij laten werken van onder meer Mozart, Rossini, Weill en Bernstein horen. Kaartjes zijn uiteraard nog beschikbaar via deze website.

www.schlieter-friends.de

Uitzicht op de haven van Keulen

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von LiebeDeineStadt (@liebe.deine.stadt) am

De grootste stad van Noordrijn-Westfalen heeft er een tijdelijke attractie bij. In de chique Rheinauhafen kun je nog t/m 8 augustus op een 55 meter hoog reuzenrad stappen. Het biedt een geweldig uitzicht op de dom, de Rijn en andere bezienswaardigheden. Het “Europarad” is iedere dag van 12 tot 22 uur geopend, een toegangsbewijs kost € 8/6.

www.koelntourismus.de

Historisch hotel op de Petersberg

Hotel Petersberg, Königswinter.

Hotel Petersberg, Königswinter. Foto Alice-D/shutterstock.com

Lang geen romantisch weekendje gehad? Dan zou je misschien wel zin hebben in het hotel op de Petersberg. Toen Bonn nog hoofdstad was hebben hier staatsgasten van de Bondsrepubliek geslapen. Ook in onze zijd vinden in Hotel Petersberg nog belangrijke conferenties en vergaderingen plaats. Het uitzicht op de Rijn is echt fantastisch. In de directe omgeving kun je heerlijk wandelen. Kortom: Het is een heerlijk historisch plekje.

www.steigenberger.com

Uitstapjes in het Duitse grensgebied in tijden van Corona

Voor evenementen in Duitsland is momenteel een speciaal hygiëneconcept nodig bij deelname vanaf 300 deelnemers. Datzelfde aantal bezoekers is ook toegestaan bij sportwedstrijden en in de horeca, als een passend concept is goedgekeurd. Net als in Nederland is verder overal de anderhalve-meter-regel van toepassing. Ook moet je mondkapjes dragen in het openbaar vervoer, in winkels en in gesloten ruimtes zoals musea. In de horeca is dat alleen op weg naar je tafel of naar de toiletten nodig. Verder is er geen reden meer, waarom je niet een uitstapje over de grens zou maken. Let er wel op, dat je tijdens je uitstapjes naar het Duitse grensgebied op de meeste plekken van tevoren moet reserveren.