TOP
Foto: Dominik Ketz
Het Bergische Land met heuvelachtig landschap

Het Bergische Land: het onbekende Duitsland uit een prentenboek

Rust en ruimte. Groene heuvels en blauwe stuwmeren. Het Bergische Land: dat klinkt naar bergen, maar de bergen hier in de streek ten oosten van Keulen zijn eerder stevige heuvels. Het glooiende heuvellandschap is een lappendeken van bossen en weilanden.

Fietsers genieten van het uitzicht op de Gro√üe Dh√ľnntalsperre

Foto: Dominik Ketz

Door idyllische dalen stromen ruisende beekjes, op andere plekken schittert het water van een van de stuwmeren je tegemoet. Een heerlijke streek voor rustzoekers die graag wandelen of fietsen. Bovendien ligt het Bergische Land lekker dichtbij, op maar twee uur rijden van de grens.

Een gezellige koffietafel hoort bij het leven in Bergische Land

Foto: Dominik Ketz

Typisch Bergische Land: koffietafel, vakwerk en vergezichten

In het gastvrije Bergische Land houden ze erg van gezelligheid en lekker eten. Het beste voorbeeld daarvoor is de traditionele Bergische Kaffeetafel en dat is echt wel wat anders dan koffie met gebak. Naast verse koffie uit de speciale ‚ÄėDr√∂ppelmina‚Äô hoort allerlei heerlijk Duits brood met hartig en zoet beleg op tafel te staan. En de Bergische wafels met warme kersen en slagroom mogen niet ontbreken. Afsluitend helpt een borreltje bij de spijsvertering.

Vakwerkhuizen in het centrum van Bergneustadt

Foto: Anja Kortmann – Das Bergische

Vakwerkhuizen met een combinatie van zwarte balken, witte leemvullingen en kozijnen en als vrolijk accent groene deuren en luiken kom je hier overal tegen. Dit wordt ook wel de ‚ÄėBergische Dreiklang‚Äô genoemd. Maar ook huizen bekleed met leisteen vind je hier volop. De historische centra van plaatsen zoals Bergneustadt, H√ľckeswagen en Wipperf√ľrth lijken dankzij de vele oude huizen wel te zijn weggelopen uit een plaatjesboek.

Twee wandelaars op de Eifgenbachweg in het Bergische Land

Foto: Dominik Ketz

Het heuvellandschap van het Bergische Land staat garant voor prachtige vergezichten. Laat je blik dwalen over de groene heuvels met bossen, velden en weilanden. Daartussen diepe dalen met rivieren en stuwmeren en hier en daar een dorpje. Bij helder weer kun je zelfs in de verte Keulen en de Rijn zien liggen. Zowel voor wandelaars als automobilisten zijn er uitstekende routevoorstellen beschikbaar. De namen Panorama-Route Bergisches Land en Panoramaweg zeggen alles.

Woonwagenbewoners in den Caravan in het Bergische Land

Foto: Dominik Ketz

De koningstocht met auto, motor of camper

Langs de 291 kilometer lange Panorama-Route Bergisches Land liggen alle topbezienswaardigheden van de streek, zoals de Altenberger Dom, de kastelenstad H√ľckeswagen, de oude Hanzestad Wipperf√ľrth, de stuwdammen in het Aggertal, het boomkroonpad Panabora, Schloss Homburg en het openluchtmuseum in Lindlar.

Boomkroonpad in het Bergische Land

Foto: Maren Pussak

Je rijdt over prachtig gelegen, rustige wegen met geweldige uitzichten. Pittoreske vakwerkdorpjes nodigen uit om te pauzeren op een terras of in de Biergarten. Zeker ook voor campers is dit een perfecte keuze, omdat verschillende camperplaatsen en campings direct langs de route liggen.

Fietser relaxen in de buurt van de Altenberger Dom

Foto: Dominik Ketz

Wandelparadijs Bergisches Land

Het heuvellandschap nodigt uit om te voet te worden ontdekt. Meer dan 4.000 kilometer gemarkeerde wandelpaden zorgen voor volop wandelplezier. De paradepaardjes zijn de beide langeafstandswandelpaden Bergische Panoramasteig en Bergische Weg. Er is geen betere manier om kennis te maken met de veelzijdigheid van de streek. Daarnaast kun je kiezen uit 24 thematische wandelingen van een halve dag of dag. Bergische Streifz√ľge worden deze thematische belevenispaden ook wel genoemd.

Wandelaars rusten aan een beek in het Bergische Land

Foto: Dominik Ketz

De routes zijn tussen de 4 en 16 km lang, dus voor elk type wandelaar is er wel een passende route. De thema¬īs hebben te maken met natuur, techniek, geschiedenis en literatuur, en hebben altijd een regionale betekenis. Al wandelend over de heuveltoppen maak je op de 244 km lange rondwandeling Panoramasteig kennis met alle facetten van het natuurpark: uitgestrekte bossen, weilanden en imposante dammen en stuwmeren. En natuurlijk geweldige uitzichten.

Fietsers vermaken zich in de buurt van de Altenberger Dom

Foto: Dominik Ketz

Fietsen over stilgelegde spoorlijnen

Anders als de naam doet vermoeden, kun je in het Bergische Land heerlijk fietsen. Je kunt heerlijke tochten maken door slim gebruik te maken van fietspaden langs rivieren en over stilgelegde spoorlijnen met geringe stijgingspercentages. Bijvoorbeeld op de Balkantrasse. Deze naam is afgeleid van de Balkanexpress, de spoorlijn die vroeger tussen Leverkusen-Opladen en Remscheid-Lennep liep. Van maart tot oktober rijdt er in de weekenden en op feestdagen op een deel van het traject ook een fietsbus, zodat je je fietstocht gemakkelijk kunt inkorten of weer naar het beginpunt terug kunt komen.

Ook tunnels behoren tot het trajekt van de Bergische Panoramaradweg

Foto: Stefani Ilieva – Das Bergische

Er zijn ook enkele pittigere fietstochten uitgezet die je het beste met een e-bike kunt doen. Heb je geen eigen e-bike? Geen probleem: er zijn verschillende plekken waar je een e-bike kunt huren. Ben je graag flexibel bij het plannen van je fietstocht? Dan kun je dankzij het knooppuntennetwerk ook je eigen route plannen.

Genieten aan tafel van Restaurant Neue M√ľhle in Wermelskirchen

Foto: Dominik Ketz

Nog even op vakantie?

Van een eenvoudig, gemoedelijk pension, een fijn comfortabel hotel tot een luxe 5 sterrenhotel in een kasteel: in het Bergische Land vindt elk type vakantieganger een verblijf dat past bij zijn wensen en portemonnee. Ook kampeerders en camperaars zijn graag geziene gasten. Veel campings liggen midden in de natuur, sommige ook direct aan een stuwmeer. Veel accommodaties richten zich speciaal op wandelaars of fietsers.

www.dasbergische-vakantieland.nl

De Aggertalsperre is een stuwmeer in het Bergische Land in Nordrhein-Westfalen

Foto: Dominik Ketz