TOP

Zeroliq – een bar in Berlijn zonder alcohol

Drinken zonder kater, dat belooft Bar Zeroliq in Berlijn. De eerste alcoholvrije bar in Berlijn heeft enkele maanden geleden haar deuren opengegooid in het hippe stadsdeel Friedrichhain. Gezond genieten en gezellig samenzijn gaan hier hand in hand.

Interieur Bar Zeroliq in Berlijn Friedrichshain

Foto: Zeroliq

Het concept is radicaal en tegelijkertijd banaal: Wie de bar Zeroliq bezoekt, heeft een grote keus aan drankjes, die zonder alcohol ook geweldig smaken. Daaronder zijn traditionele drankjes, waar de alcohol is uitgehaald. Alcoholvrije cocktails completteren het aanbod.

Om aan de eis te kunnen voldoen de beste drankjes in zijn soort te serveren, heeft het team honderden alcoholvrije wijnen, bieren en sekten uitgeprobeerd. Uit dit inmiddels ontstane omvangrijke aanbod hebben oprichtster Slavena Korsum en haar medestrijders ongeveer 20 craftbieren, 10 witte wijnen, vijf rode wijnen en vijf sekten geselecteerd.

Alcoholvrije cocktails uit de bar Zeroliq in Berlijn

Foto: Zeroliq

Originele cocktails

Extra aandacht verdienen bovendien de wisselende longdrinks en cocktails. De door ervaren barmannen en ÔÇôvrouwen ontwikkelde drankcreaties worden in de Zeroliq alle op basis van alcoholvrije destillaten toebereid. Daarmee wil het team het bewijs leveren, dat alcoholvrije cocktails een volwaardige vervanging van die met alcohol zijn. En de ingredi├źnten beperken zich niet alleen tot ijs, siroop en sap. Eerder laten ze met behulp van verse ingredi├źnten een spannend smaakspectrum ontstaan, dat zich uitstrekt van kruidig tot verfrissend en fruitig.

Gezellig als een woonkamer is de alcoholvrije bar Zeroliq in Berlijn

Foto: Zeroliq

Het concept van alcoholvrije cocktails is natuurlijk niet nieuw. Ook edele restaurants als The Bayleaf in Keulen hebben een alcoholvrije cocktailbegeleiding bij het menu in het aanbod. Op andere plaatsen heten de creaties gewoon ÔÇśVirgin cocktailsÔÇś en die worden vooral door kinderen van welvarende ouders besteld.

De alcoholvrije bar in Berlijn wil echter liever een typische Berlijnse hipster-bar zijn, alleen zonder alcohol. Met een passend interieur van donkere wanden, warm licht, veel hout, groene planten en abstracte schilderijen.

Het einde van de eeuwige ÔÇśApfelschorleÔÇÖ

Eigenlijk wil de bar gewoon het aanbod van de metropool vergroten. Nog niet zo lang geleden werden de bezoekers gedwongen op ÔÇśApfelschorleÔÇÖ (appelsap verdund met koolzuurhoudend water) terug te grijpen als ze geen alcohol wilden drinken. In plaats daarvan wilden de uitbaters graag iets aanbieden wat tot dan toe nog niet op de kaart stond. Daartoe horen ook drankjes die afwijken van de gebruikelijk hoofdsmaken. Voor degenen die graag iets willen uitproberen is er bijvoorbeeld ook een nieuwe creatie van gegiste druiven.

Mede-oprichter Peter Kenzelmann verheugt zich over het omvangrijke assortiment: ÔÇťAls bierliefhebber heb ik een plek gemist, waar je een mooie keuze aan alcoholvrije craftbieren hebt.ÔÇŁ In de Zeroliq kunnen liefhebbers van deze drank experimenteren, uitproberen en discussi├źren. Erbij kun je vegane tapas bestellen.

Oprichter en eigenares Slavena Korsun van de Berlijns bar Zeroliq

Foto: Zeroliq

Nuchtere nachtmensen

Het wordt interessant om te zien of het bedrijfsconcept opgaat. In principe is er niets tegen in te brengen. Tenslotte is er in Berlijn, waar roken in de kroegen nog is toegestaan, ook een markt voor niet-roker-caf├ęs. De vergelijking is misschien een beetje scheef, omdat alcohol niet in de kleren en niet in de lucht blijft hangen. Maar, misschien ontpopt het gezelschap van uitsluitend nuchtere mensen zich als zo aangenaam, dat ze liever een etablissement met alleen onthouders opzoeken.

Meer informatie over de bar in Berlijn zonder alcohol:

Zeroliq Bar Berlin, Boxhagener Stra├če 104, 10245 Berlin,┬ágeopend do ÔÇô za van 17 tot 0 uur

www.visitberlin.de