TOP
Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus
Een vrouw proeft een van de geweldige wijnen van de Ahr in een wijnberg

Vijf geweldige wijnen van de Ahr

Voordat je aan de geweldige wijnen van de Ahr begint, is het misschien handig om te weten, dat Duitsland officieel 13 wijnbouwgebieden telt. De Ahr is met een oppervlakte van ongeveer 564 hectaren ├ę├ęn van de kleinste. Aan de andere kant is het het grootste aaneengesloten gebied met rode wijn druivenstokken.

Wandelpad in de wijnbergen van de Ahr met wijnstokken

Alle foto’s: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

tekst Ralf Johnen

Bijna 85 procent van de wijnen zijn rood. Vooral de sp├Ątburgunder wordt bij kenners bijzonder hoog geschat. Een minder bekende specialiteit van de streek is de fr├╝hburgunder. Het Duitsland magazine stelt hier vijf geweldige wijnen van Ahr voor, die betaalbaar en ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Of beter nog: stap in je auto en kom met een kofferruim vol wijnkisten terug.

Wijnkelder van de Winzernossenschaft Mayschoss met vaten

Winzergenossenschaft Mayscho├č-Altenahr

Sinds 1868 produceert de Genossenschaft Weine an der Ahr. Concreet betekent dit, dat de wijnbouwers hun druiven aan het genootschap afleveren, dat vervolgens voor de productie van de wijn verantwoordelijk is. Tegenwoordig zijn 452 wijnbouwers aangesloten, die samen een oppervlakte van 150 hectaren bebouwen. Dat is meer dan een vierde deel van de totale oppervlakte.

Ahr-Rotweinstra├če 42, 53508 Mayscho├č, www.wg-mayschoss.de. Geopend ma – vr 9 – 18, za, zo 10 – 18 uur

Absoluut proeven: Nikolaus N Sp├Ątburgunder.

Deze wijn is opgedragen aan de eerste voorzitter van de eerste Winzergenossenschaft in Duitsland: Nikolaus N├Ąkel. Het is een buitengewoon lekkere wijn, met een geraffineerde fruitige smaak. Past uitstekend bij paste en kaas. Prijs ca. ÔéČ 7,50.

Wijnkelder van de Winzernossenschaft Mayschoss met vaten

Dagernova Weinmanufaktur

Een naam die Latijns klinkt? Klopt, want het wijndorp Dernau heette oorspronkelijk zo. In 1873 heeft het op ├ę├ęn na grootste wijngenootschap van het Ahrdal deze naam overgenomen. Ruim 600 wijnbouwers leveren de druiven voor wijnen, die tradities uit de regio in stand houden, inclusief een grote vinotheek.

Vinothek Dernau, Ahrweg 7, 53507 Dernau, www.dagernova.de. Geopend: ma-vr 8-18, za, zo 10-18 uur. Verzending naar het buitenland is op aanvraag mogelijk.

Beslist proberen: Handschrift Fr├╝hburgunder 2017

Deze bijzonder gevoelige druif, die bovendien een lage opbrengst heeft, is de geheime ster van het Ahrdal. De basisproductie van de wijn voelt zijdezacht aan het verhemelte aan en heeft een aroma met een sterk karakter. Dominant zijn pruimen- en kersen-aromaÔÇÖs. Prijs ca. ÔéČ 11.

De Wijnbergen in de buurt van het dorpje Mayschoss aan de Ahr

Deutzer Hof

Een traditioneel adres met een uitstekende naam: Al in 1574 werd het wijngoed voor het eerst in offici├źle documenten genoemd. Sinds 1910 behoort het tot het Verband Deutsche Pr├Ądikatsweing├╝ter, een verband van wijngoederen die excellente wijnen leveren. Onder de vorige eigenaar Wolfgang Hehle (1954 ÔÇô 2013) steeg het Deutzer Hof naar de absolute top. Sinsdien is een fase van herori├źntatie begonnen, die tot op de dag van vandaag nog niet helemaal is afgesloten.

Deutzerwiese 2, 53508 Mayscho├č, www.deutzerhof.de.

Geopend: ma, di, do, vrij 10 ÔÇô 12 uur en 13 ÔÇô 17 uur, za 10 ÔÇô16 uur. Bestellingen naar het buitenland op aanvraag.

Mag je niet missen: Leg├Ęre

Deze cuv├ęe is samengesteld uit dornfelder, regent en sp├Ątburgunder. Deze bestseller drinkt gemakkelijk weg. De sp├Ątburgunder uit het Mayschosser keteldal verdient zijn sporen met frambozen-, cassis- en peper-aromaÔÇÖs. De dornfelder is bepalend voor de structuur, kleur en het kersenaroma, terwijl de regent, die oorspronkelijk in Franken thuishoort voor kracht en giststoffen zorgt. Prijs: ÔéČ 9 tot 10.

Een vrouw drinkt een van de geweldige wijnen van de Ahr in een wijnkelder

Weingut H.J. Kreuzberg

Geringe opbrengst en een ecologische bedrijfsvoering vormen de toverformule van dit familiewijngoed. De wijnen worden in oude of nieuwe barrique-vaten gerijpt. Hoewel het wijngoed pas in 1953 werd opgericht, is het eveneens lid van het Verband der Pr├Ądikatsweing├╝ter. Daarmee behoort het wijngoed tot de beste honderd in Duitsland.

Weingut H.J. Kreuzberg, Schmittmannstr. 30, 53507 Dernau, www.weingut-kreuzberg.de. Geopend: ma ÔÇô vrij 9 ÔÇô12 en 13 ÔÇô 18 uur, za en zo 10 ÔÇô 18 uur.

Zeker de moeite waard: 2018 Kreuzberg┬┤s Sp├Ątburgunder QbA trocken

Een zowel aangename als aansprekende tijdgenoot voor elke gelegenheid. Deze fruitige sp├Ątburgunder valt op door een elegant bouquet waartoe een licht geroosterde smaak behoort. Prijs: ÔéČ 10.

Een vat met 1000 liter wijn van de Winzergenossenschaft Mayschoss aan de Ahr

Weingut Meyer-N├Ąkel

Werner N├Ąkel is de onomstreden ster van de Ahr. Op 15 hectaren verbouwt hij op zijn in 1950 opgerichte wijngoed bijna uitsluitend rode druivensoorten, ruim 90 % zijn met sp├Ąt- en fr├╝hburgunder beplant, die grotendeels op Franse barriquevaten rijpen. Inmiddels heeft de meester het lot in handen van zijn dochters D├Ârte en Meike gegeven en blijft op de achtergrond beschikbaar voor raadgevingen en adviezen.

Weinhaus Werner N├Ąkel, Friedensstra├če 15, 53507 Dernau, www.meyer-naekel.de. ┬áVinotheek: ma ÔÇô vrij 9 ÔÇô 12 uur en 14 ÔÇô17 uur, za 10 ÔÇô 16 uur, geen Online-Shop, de wijn is verkrijgbaar via www.ahrweindepot.de of www.ahrweindepot.de.

Moet je eens gedronken hebben: Us de la Meng

Als ÔÇśdat schenken we eenvoudig uit de handÔÇÖ, zou je de naam van de wijn uit het Rheinische dialect kunnen vertalen. Maar dat is een duidelijk understatement. Als onder wijncritici vaak van een eerlijke drinkwijn sprake is, dan is deze cuv├ęe een achterbakse zuipwijn. De bessen- en leisteenaromaÔÇÖs maken hem zo onweerstaanbaar, dat je het volgende glas bijna niet kunt laten staan. Compliment!


Meer informatie over geweldige wijnen van de Ahr:

www.duitsewijn.nl

www.germany.travel

www.rijnland-palts.nl