TOP
Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus
Een vrouw proeft een van de geweldige wijnen van de Ahr in een wijnberg

Vijf geweldige wijnen van de Ahr

Voordat je aan de geweldige wijnen van de Ahr begint, is het misschien handig om te weten, dat Duitsland officieel 13 wijnbouwgebieden telt. De Ahr is met een oppervlakte van ongeveer 564 hectaren één van de kleinste. Aan de andere kant is het het grootste aaneengesloten gebied met rode wijn druivenstokken.

Wandelpad in de wijnbergen van de Ahr met wijnstokken

Alle foto’s: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

tekst Ralf Johnen

Bijna 85 procent van de wijnen zijn rood. Vooral de spätburgunder wordt bij kenners bijzonder hoog geschat. Een minder bekende specialiteit van de streek is de frühburgunder. Het Duitsland magazine stelt hier vijf geweldige wijnen van Ahr voor, die betaalbaar en ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Of beter nog: stap in je auto en kom met een kofferruim vol wijnkisten terug.

Wijnkelder van de Winzernossenschaft Mayschoss met vaten

Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr

Sinds 1868 produceert de Genossenschaft Weine an der Ahr. Concreet betekent dit, dat de wijnbouwers hun druiven aan het genootschap afleveren, dat vervolgens voor de productie van de wijn verantwoordelijk is. Tegenwoordig zijn 452 wijnbouwers aangesloten, die samen een oppervlakte van 150 hectaren bebouwen. Dat is meer dan een vierde deel van de totale oppervlakte.

Ahr-Rotweinstraße 42, 53508 Mayschoß, www.wg-mayschoss.de. Geopend ma – vr 9 – 18, za, zo 10 – 18 uur

Absoluut proeven: Nikolaus N Spätburgunder.

Deze wijn is opgedragen aan de eerste voorzitter van de eerste Winzergenossenschaft in Duitsland: Nikolaus Näkel. Het is een buitengewoon lekkere wijn, met een geraffineerde fruitige smaak. Past uitstekend bij paste en kaas. Prijs ca. € 7,50.

Wijnkelder van de Winzernossenschaft Mayschoss met vaten

Dagernova Weinmanufaktur

Een naam die Latijns klinkt? Klopt, want het wijndorp Dernau heette oorspronkelijk zo. In 1873 heeft het op één na grootste wijngenootschap van het Ahrdal deze naam overgenomen. Ruim 600 wijnbouwers leveren de druiven voor wijnen, die tradities uit de regio in stand houden, inclusief een grote vinotheek.

Vinothek Dernau, Ahrweg 7, 53507 Dernau, www.dagernova.de. Geopend: ma-vr 8-18, za, zo 10-18 uur. Verzending naar het buitenland is op aanvraag mogelijk.

Beslist proberen: Handschrift Frühburgunder 2017

Deze bijzonder gevoelige druif, die bovendien een lage opbrengst heeft, is de geheime ster van het Ahrdal. De basisproductie van de wijn voelt zijdezacht aan het verhemelte aan en heeft een aroma met een sterk karakter. Dominant zijn pruimen- en kersen-aroma’s. Prijs ca. € 11.

De Wijnbergen in de buurt van het dorpje Mayschoss aan de Ahr

Deutzer Hof

Een traditioneel adres met een uitstekende naam: Al in 1574 werd het wijngoed voor het eerst in officiële documenten genoemd. Sinds 1910 behoort het tot het Verband Deutsche Prädikatsweingüter, een verband van wijngoederen die excellente wijnen leveren. Onder de vorige eigenaar Wolfgang Hehle (1954 – 2013) steeg het Deutzer Hof naar de absolute top. Sinsdien is een fase van heroriëntatie begonnen, die tot op de dag van vandaag nog niet helemaal is afgesloten.

Deutzerwiese 2, 53508 Mayschoß, www.deutzerhof.de.

Geopend: ma, di, do, vrij 10 – 12 uur en 13 – 17 uur, za 10 –16 uur. Bestellingen naar het buitenland op aanvraag.

Mag je niet missen: Legère

Deze cuvée is samengesteld uit dornfelder, regent en spätburgunder. Deze bestseller drinkt gemakkelijk weg. De spätburgunder uit het Mayschosser keteldal verdient zijn sporen met frambozen-, cassis- en peper-aroma’s. De dornfelder is bepalend voor de structuur, kleur en het kersenaroma, terwijl de regent, die oorspronkelijk in Franken thuishoort voor kracht en giststoffen zorgt. Prijs: € 9 tot 10.

Een vrouw drinkt een van de geweldige wijnen van de Ahr in een wijnkelder

Weingut H.J. Kreuzberg

Geringe opbrengst en een ecologische bedrijfsvoering vormen de toverformule van dit familiewijngoed. De wijnen worden in oude of nieuwe barrique-vaten gerijpt. Hoewel het wijngoed pas in 1953 werd opgericht, is het eveneens lid van het Verband der Prädikatsweingüter. Daarmee behoort het wijngoed tot de beste honderd in Duitsland.

Weingut H.J. Kreuzberg, Schmittmannstr. 30, 53507 Dernau, www.weingut-kreuzberg.de. Geopend: ma – vrij 9 –12 en 13 – 18 uur, za en zo 10 – 18 uur.

Zeker de moeite waard: 2018 Kreuzberg´s Spätburgunder QbA trocken

Een zowel aangename als aansprekende tijdgenoot voor elke gelegenheid. Deze fruitige spätburgunder valt op door een elegant bouquet waartoe een licht geroosterde smaak behoort. Prijs: € 10.

Een vat met 1000 liter wijn van de Winzergenossenschaft Mayschoss aan de Ahr

Weingut Meyer-Näkel

Werner Näkel is de onomstreden ster van de Ahr. Op 15 hectaren verbouwt hij op zijn in 1950 opgerichte wijngoed bijna uitsluitend rode druivensoorten, ruim 90 % zijn met spät- en frühburgunder beplant, die grotendeels op Franse barriquevaten rijpen. Inmiddels heeft de meester het lot in handen van zijn dochters Dörte en Meike gegeven en blijft op de achtergrond beschikbaar voor raadgevingen en adviezen.

Weinhaus Werner Näkel, Friedensstraße 15, 53507 Dernau, www.meyer-naekel.de.  Vinotheek: ma – vrij 9 – 12 uur en 14 –17 uur, za 10 – 16 uur, geen Online-Shop, de wijn is verkrijgbaar via www.ahrweindepot.de of www.ahrweindepot.de.

Moet je eens gedronken hebben: Us de la Meng

Als ‘dat schenken we eenvoudig uit de hand’, zou je de naam van de wijn uit het Rheinische dialect kunnen vertalen. Maar dat is een duidelijk understatement. Als onder wijncritici vaak van een eerlijke drinkwijn sprake is, dan is deze cuvée een achterbakse zuipwijn. De bessen- en leisteenaroma’s maken hem zo onweerstaanbaar, dat je het volgende glas bijna niet kunt laten staan. Compliment!


Meer informatie over geweldige wijnen van de Ahr:

www.duitsewijn.nl

www.germany.travel

www.rijnland-palts.nl