TOP
Foto: Ralf Johnen
Een donker biertje van het merk Schlappeseppel is een bier uit Weinfranken

Schlappeseppel is een bier uit Weinfranken

Dit is de traditionele, overkoepelende naam voor de Frankische wijnbouwgebieden. Grofweg bevinden die zich in het dal van de Main en de directe omgeving. Iets later is ook het begrip ‘Bierfranken’ ontstaan. Niet zomaar, want Noord-Beieren is bekend om zijn overwegend kleine brouwerijen.

Tekst: Ralf Johnen

Historisch tekening van Eder brouwerij in Grossostheim in Beieren

Foto: Ralf Johnen

Beide begrippen bestaan normaliter om de regio’s van elkaar te onderscheiden. Maar er zijn ook plaatsen waar wijn en bier vredig naast elkaar voorkomen. Großostheim bijvoorbeeld is het thuisland van enkele gerenommeerde wijnbouwers, maar ook is in het zuidwestelijk van Aschaffenburg gelegen stadje één van de populaire bierproducenten gevestigd.

Bieraroma boom met mout

Foto: Ralf Johnen

Frankische traditie

Brouwerij Eder & Heylands was oorspronkelijk het familiebedrijf van de familie Eder. In die hoedanigheid voldoet het bedrijf precies aan de verwachtingen die de fans uit de hele wereld over een Frankische brouwerij koesteren. In 1779 werd de brouwerij voor het eerst genoemd. Later fuseerde het bedrijf met de brouwerij Heylands. Ook het met afstand populairste merk kwam mee: de Schlappeseppel.

Zwei glazen Weizen van Schlappeseppel is een bier uit Weinfranken

Foto: Ralf Johnen

Onder deze naam bestaat in het naburige Aschaffenburg al sinds 1631 een restaurant. De naam schijnt te maken te hebben met een Zweedse soldaat die de bijnaam ‘der lahme Seppel’ had en die voortdurend moe was. Daaruit ontstond de naam. Sindsdien is ‘Schlappeseppel’ een bier uit Weinfranken.

Voorgerecht in het restaurant Eder-Keller in Grossostheim in Beieren

Foto: Ralf Johnen

Populaire beugelfles

Het eigen biermerk kreeg in het bijna 400 jarige bestaan een grote bekendheid. Tegenwoordig omvat het assortiment meer dan een dozijn merken, die deels in een beugelfles verkocht worden. Marketingstrategen zouden het product tegenwoordig als ‘craft bier’ aanprijzen. De lange traditie en de veelheid aan Frankische bieren staan dat echter niet toe. Hier zijn in bijna elk dorp brouwerijen, die kleine hoeveelheden produceren.

Hoofdgerecht met hertenvlees in het Restaurant Eder-Keller in Grossostheim in Beieren

Foto: Ralf Johnen

Liefhebbers komen met de auto naar Großostheim om het gerstenat in te kopen. In de kofferbak moet daarom een plaats voor een krat bier vrij gehouden worden. Naar believen kan een krat ook met verschillende bieren samengesteld worden. Dan is ook de brouwerijkroeg ter plaatse nog heel aantrekkelijk. In de Eder-kelder kun je de bieren uit het hele assortiment van de brouwerij proeven. Daarbij wordt ook nog een heerlijke brouwerij-keuken geserveerd. Bij mooi weer ook buiten.

Verschillende soorten mout met reageerbuizen

Foto: Ralf Johnen

Schlappeseppel is een bier uit Weinfranken: meer informatie

De brouwerij Eder & Heylands ligt in het Industriegebied van Großostheim. De plaats is geschikt voor een tussenstop op weg naar Beieren en ligt op slechts 45 kilometer ten zuidoosten van Frankfurt am Main. www.eders.de

Eder Keller, Aschaffenburger Straße 3, 63762 Großostheim, telefoon +49(0)6026/999 83 55, www.eder-keller.de, geopend dinsdag tot zondag 11.30 – 14 uur en vanaf 17.30 uur (zaterdag alleen ’s avonds vanaf 17.30 uur).

Toeristische informatiewww.churfranken.de

Een amerikaanse sportwagen van het merk Dodge staat voor de brouwerij Eder in Grossostheim in Beieren

Foto: Ralf Johnen