TOP
Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus
Het romantische plaatsje Mayschoss in het vallei van de Ahr in de herfst op het rodewijnwandelpad.

Onze wandeltip voor september: de Ahr

Wandelen waar de wijn groeit. Dat klinkt heel verleidelijk. Niet alleen uit culinair oogpunt, maar ook als aantrekkelijke wandelbestemming. Daarom is de  ‘Rotweinwanderweg‘ in het Ahrdal onze wandeltip voor september.

Wandelaars in het vallei van de Ahr in Rijnland-Palts tijdens de herfst op het rodewijnwandelpad

Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

Wijn en wijnboeren

In het dal van de Ahr zijn de wijnbergen en het rivierlandschap een prachtige combinatie. Dwars door de druivenstokken loopt de 35 kilometer lange Rotwein-wandelroute. Vooral in de herfst is het landschap een plaatje, als de stokken vol hangen met druiven en je de wijnbouwer op de wijnbergen bij het werk kunt toekijken. Als je graag iets meer te weten wilt komen over de rode wijn van de Ahr hoef je alleen maar te vragen; de wijnbouwers geven graag informatie over de bijzondere soorten, de bodemsoort en de opslag.

Gezellige wijncafeetjes in het dal

De Rotwein-wandelroute loopt van Altenahr naar Bad Bodendorf in de deelstaat Rijnland-Palts. Langs de route liggen spectaculaire landschappen, steile rotsen en schilderachtige rivierbochten. Een wandeling door de druivenstokken in de herfst levert een kleurrijk schouwspel die op veel plaatsen door een korte pauze kan worden onderbroken: Sommige restaurants liggen direct op de wijnbergen, andere aan de voet van de berg in de vele prachtige dorpen in het dal met hun gezellige, oorspronkelijke wijnbistrootjes. Het is reuze handig dat de ‘Artalbahn ’ in elke plaats stopt, zodat je je wandeling kunt onderbreken of beëindigen waar je dat wilt en met de trein verder of terug kunt rijden.

Een man tijdens de wijnoogst in het vallei van de Ahr in Rijnland-Palts in Duitsland in de herfst

Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

Ahrsteig voor gevorderde wandelaars

De Rotweinwanderweg is geschikt voor wandelaars die de voorkeur geven aan een gemakkelijke route. Degenen, die liever een steilere en pittigere wandeling maken, kunnen aan de andere kant van het dal de ‘Ahrsteig’ aflopen. Deze gecertificeerde langeafstandswandelroute loopt over smalle paadjes door bossen en over heuvels. Deze route is 108 kilometer lang, begint in Blankenheim en eindigt in Sinzig am Rhein.

Mehr informatie over onze wandeltip voor september

De Rotwein-wandelroute vind je in het noorden van Rijnland-Palts.

www.ahrtal.de

www.gastlandschaften.de