TOP
Foto: Minerva Arendt/Unsplash
Heuvels in de Eifel in de buurt van Blankenburg behoren ook tot de uitstapjes rondom Keulen

Vijf uitstapjes rondom Keulen

Soms wil je gewoon even weg! Als je in Keulen bent en de stad is nog zo mooi, is een uitstapje in de omgeving altijd goed voor een beetje afleiding. Wij verraden hier vijf snelle tips om er – soms ook zonder auto – in de buurt van Keulen op uit te gaan.

Tekst: Marie Tysiak

Schloss Brühl is een populaire bestemming voor uitstapjes rondom Keulen

Foto: Marie Tysiak

Wandeling in de kasteeltuinen van Brühl

Vlak bij Keulen ligt het idyllische plaatsje Brühl. De stad is bekend vanwege het attractiepark Phantasialand. En nee, het is niet het Brühl waar de Duitse tennisicoon Steffi Graf vandaan komt. Maar wist je, dat hier ook de bekendste rococo en barok kastelen van Duitsland staan? Het grotere Schloss Augustusburg zie je direct voor je liggen als je uit de trein stapt. Het complex is heel mooi – ook kun je het kasteel met het historische trappenhuis van binnen bezoeken. Door de prachtig aangelegde kasteeltuin en het reusachtige parkcomplex loop je door statige lanen naar het kleinere Jagdschloss Falkenlust. Hier kun je in een klein Italiaans restaurant binnen of op het terras heerlijk zitten en een kleinigheidje eten of drinken. Sinds 1984 behoren de kastelen en het bijbehorende park tot de UNESCO Werelderfgoederen.

Eeuwenoud bos

Door het eeuwenoude bos (Let op: sinds 2020 zijn door de droge zomers delen van het bos i.v.m. gevaar voor omvallende bomen gesloten!) loop je dan weer terug. Let bij de sloten en beekjes heel goed op. Met een beetje geluk ontdek je hier zelfs ijsvogeltjes.

Onze gastronomie tip: Aan de ingang van het park ligt, direct naast het station en met uitzicht op Schloss Augustusburg het ‘Brühler Wirtshaus am Schloss’. Degelijke brouwerijkeuken, Flammkuchen, kleinigheidjes uit de regio – hier is voor elk wat wils. Vooral in de zomer zit je heerlijk buiten, de sfeer wordt door voorbij denderende treinen nauwelijks verstoord.

Het Max Ernst Museum in Brühl in de buurt van Keulen

Foto: Marie Tysiak

Persoonlijke tip: Direct naast de kasteeltuin ligt het Max Ernst Museum. De tijdelijke en permanente tentoonstellingen in het museum dat is gewijd aan de Brühler kunstenaar die wereldberoemd werd met zijn schilderijen, collages en sculpturen, zijn absoluut een bezoek waard. Heel bijzonder zijn de zogenaamde ‘D-pictures’ op de bovenste etage, die Max Ernst elk jaar voor de verjaardag van zijn vrouw Dorothea schilderde.

De kasteeltuin van Schloss Brühl met een fontein

Foto: Marie Tysiak

Bereikbaarheid: Op de parkeerplaats van het Max-Ernst-Museum kun je relatief gunstig parkeren. Met de trein reis je gemakkelijk vanaf centraal station Keulen, Keulen-Deutz of Keulen-Süd in ongeveer tien minuten direct tot voor de deur van het Schlosspark. Gemakkelijker gaat het niet bij een uitstapje zonder auto in de omgeving van Keulen.

De Altenberger Dom in de buurt van Keulen

Foto: Manninx/Shutterstock

Een van de leukste uitstapjes rondom Keulen: Zwerftochten in het Bergische Land

Ten oosten van Keulen ligt het Bergische Land met haar beboste heuvels, fantastisch mooie meren en een rijke (industrie)cultuur. Talloze wandelroutes lopen door de bossen en lieflijke dorpjes met boerderijen. Vaak gaat de tocht langs kleine riviertjes met historische molens die aan lang vervlogen tijden herinneren.

Ons advies voor een mooie route: Vanaf Rösrath in de Rheinisch-Bergische-Kreis kun je geweldige rondlopende wandelingen door het historische Hoffnungs-dal starten. Wat vind je bijvoorbeeld van deze (pittige) wandeling van twintig kilometer? Wie het liever iets rustiger aan wil doen, kan de tocht tussendoor gewoon afkorten – hiervoor zijn er legio mogelijkheden.

De Bomen in het Bergische Land behoren tot de aantrekkelijke uitstapjes rondom Keulen

Foto: Imagsbroker/Shutterstock

Gastronomie tip: Aan het eind van de route kun je pauzeren in de Klostermühle in Rösrath. Het restaurant is gevestigd in een beeldschoon gerestaureerd vakwerkhuis, dat vroeger deel uitmaakte van de molen die naast het mooie kasteel Eulenbroich lag. In de rustieke ambiance komen de heerlijkste Franse en Belgische specialiteiten op tafel. Het station ligt op een afstand van lopend nog geen vijf minuten.

Paarden en schaduwen op een weiland in de buurt van Keulen

Foto: Marie Tysiak

Bereikbaarheid: Met de trein bereik je Rösrath vanaf Keulen centraal station in twintig minuten. Wie toch met de auto komt, vindt tegenover het station een grote P+R parkeerplaats.

Persoonlijke tip: Een paar hele mooie wandelingen door het Bergische Land zijn die langs de Dhünntal-stuwdam, naar de Altenberger dom, de Müngstener brug, naar Schloss Burg of gewoon door de prachtige natuur – het Bergische Land biedt eindeloze mogelijkheden voor een kort verblijf vlak bij huis! Voor veel van de wandelingen is een auto wel handig om naar het startpunt te komen.

Een van de uitstapjes rondom Keulen brengt je naar Stadt Blankenberg in de Rhein-Sieg-Kreis

Foto: Sabrina Ranke

 

Langs de Sieg naar Stadt Blankenberg

De Sieg stroomt ten zuidoosten van Keulen door het Siegtal en de meerdaagse wandeling Natursteig-Sieg loopt hier langs. Een prima tip voor een dagtrip: Op een heuvel midden in het bos ligt de historische Stadt Blankenberg met meerdere cafeetjes en restaurants en een adembenemende zonsondergang. In veertig minuten rijd je comfortabel met de sneltram vanuit Keulen naar Stadt Blankenberg, waar je over de keien door smalle steegjes loopt en geniet van het uitzicht vanaf de burcht. Voor de sportievelingen is er nog een tip: stap al in Hennef uit en loop etappe 2 van de Natursteig-Sieg naar Stadt Blankenberg. Het vergezicht over de Sieg is fenomenaal en de route loopt vaak door gemengde bossen – afwisselend omhoog en omlaag! Maar, de omliggende natuur vergoedt alle inspanningen en na ongeveer 18 kilometer heb je dan een heerlijke pauze in Stadt Blankenberg meer dan verdiend.

Wandelen op de Siegsteig

Gastronomie tip: Smullen kun je bij het familiebedrijf Zum Alten Turm. In het oudste vakwerkhuis van Stadt Blankenberg (uit ca. 1600) wordt niet alleen heerlijk ijs zelf gemaakt, maar ook degelijke burgerkost in een sfeerrijke vakantie-omgeving geserveerd. In de Rhein-Sieg-Kreis worden overigens heerlijke wijnen geproduceerd, die hier vanzelfsprekend ook geproefd kunnen worden.

Persoonlijke tip: Als je zin hebt een weekend te blijven, kan je in Stadt Blankenberg ook in het eenvoudige pension Haus Sonnenschein in een vakwerkhuis logeren. Het uitzicht over de velden vanaf het terras is prachtig.

Uitzicht van Stadt Blankenberg op het dal van de Sieg

Foto: Sabrina Ranke

Bereikbaarheid: Als je naar Stadt Blankenberg wilt wandelen, stap je het best in Hennef (Sieg) uit. Hier kom je in ca. veertig minuten met een directe verbinding vanaf Keulen. In Stadt Blankenberg is het vanuit het historische centrum langs de molen nog ongeveer een half uur naar het station Blankenberg (Sieg) van de sneltram.

De Rijn bij Zons

Foto: Marie Tysiak

Fietsroute langs de Rijn naar Zons

Het maakt niet uit in welke richting; je kunt aan beide zijden van de Rijn bijna eindeloos wandelen of fietsen! Het wegennet is extreem goed aangelegd – en op mooie weekends ook heel goed bezocht.

Eén van onze favoriete routes voor een korte en snelle vlucht uit de stad ligt in het noorden van Keulen. In Langel am Rhein in Köln-Merkenich begint een uitstekend fietspad over een dijk door de velden, terwijl je te voet zelfs direct langs de oever van de Rijn over de stranden kunt lopen. Wij adviseren om de fiets te nemen. Na ongeveer negen kilometer bereik je de eerste mogelijkheid om iets te eten of drinken bij Landhaus Piwipp dat over een terras met blik op de Rijn beschikt. Hier vandaan is het mogelijk met de veerboot naar de promenade bij Monheim aan de andere Rijnzijde te komen en aan deze kant van de Rijn de terugweg te aanvaarden. Wij adviseren echter dringend nog vijf kilometer verder naar Zons te fietsen, langs de oevers van de Rijn en door het heidelandschap.

Stadspoort en restaurant in Sons am Rhein

Foto: Marie Tysiak

Vakwerkhuizen en een molen

Want: De Altstadt van Zons is verrassend goed behouden gebleven en is voor een klein wandelingetje echt de moeite waard! Omgeven door de historische stadsmuur, staan hier vakwerkhuisjes, een oude toltoren en zelfs een windmolen achter de kronkelige steegjes. In de zomer kun je de molen ook beklimmen en een blik over de stad werpen. Veel oergezellige restaurantjes bieden – de één nog lekkerder dan de ander – hun gerechten aan. Ook vanuit Zons kun je met een pontje naar de overkant van de rivier en langs groene weiden, stranden en oeverlandschap terug rijden. In Hitdorf tenslotte brengt de veerboot je dan weer terug naar het startpunt Langel. De gehele tocht heeft een lengte van 25 kilometer.

Een van de uitstapjes rondom Keulen lijdt naar Zons am Rhein met leuke restaurants

Foto: Marie Tysiak

Gastronomie tip: Onderweg zijn er veel mogelijkheden om iets te eten of drinken. Als je het liefst op het eind van de route wilt eten: Het restaurant ‘Zur Fähre’ direct naast de steiger van het veer in Langel biedt een heerlijke Italiaanse keuken en zitplaatsen met uitzicht over de Rijn. En natuurlijk krijg je na de tocht ook het verdiende Kölsch.

Persoonlijke tip: ’s Zomers bloeien achter de boerderijen van Langel de zonnebloemen op de velden – een geweldig gezicht.

Bereikbaarheid: Bij de veerboot van Langel is een grote parkeerplaats. Hier kun je je auto gratis parkeren aan het startpunt van de tocht. Met het openbaar vervoer kun je tot Chorweiler rijden en dan is het op de fiets nog 10 minuten naar Langel.

Het plaatsje Blankenheim in de Eifel met vakwerkhuizen en een burcht

Foto: Stanislava Karagyozova

Een van de mooiste uitstapjes rondom Keulen: Een dagje in de Eifel

Het middelgebergte van de Eifel is vanuit Keulen in ongeveer een uur te bereiken –  en geeft je een echt vakantiegevoel. Zover het oog reikt zie je heuvels, met er tussenin lieflijke vakwerkdorpjes. De bestemmingen Nettersheim en Blankenheim hebben een uitstekende treinverbinding. Een vijftien kilometer lange wandelweg verbindt de beide plaatsen: Vanaf Nettersheim loop je door bossen en over velden tot aan het middeleeuwse stadje Blankenheim. Hier ontspringt de Ahr in de kelder van één van de vakwerkhuizen, die in de steile steegjes op een lange rij dicht naast elkaar staan. Boven de stad ligt de burcht, waarin een jeugdherberg is gevestigd. In de schattige winkeltjes kun je heerlijk rondstruinen, voordat de reis weer terug naar Keulen gaat.

Fietsers in de Eifel met koeien

Foto: Marie Tysiak

Gastronomie tip: De bistro Landlust ligt heel mooi in een bouwwerk met houten balken en met uitzicht op de burcht. Binnen kun je heel gezellig zitten en er worden heerlijke Flammkuchen en kostelijke taarten geserveerd.

Persoonlijke tip: In de herfst is het in de Eifel heel erg mooi! Dan verkleuren niet alleen de bossen in allerlei tinten, maar dan kan je hier – als je er verstand van hebt tenminste – paddenstoelen plukken en er thuis een kostelijke Flammkuchen mee beleggen.

Paddestoelen plukken in de Eifel is een grote sport

Foto: Fabian Wiktor/Unsplash

Bereikbaarheid: In ongeveer een uur rijd je vanaf alle grote Keulse stations naar Nettersheim. Blankenheim is een station verder en na een busrit van ongeveer 20 minuten ben je in het historische centrum. Wie met de auto reist: In Blankenheim is een grote parkeerplaats aan de Schwanenweiher onder de burcht. Wie de afstand wil lopen, rijdt met bus en trein naar Nettersheim en loopt terug naar de auto.

Meer informatie over de stad en de uitstapjes rondom Keulen

www.koelntourismus.de