TOP
Foto: Boris Stroujko/Shutterstock
De Saarschleife bij Sankt Wendel behoort met zekerheid tot de top tien attracties van het Saarland

De top tien attracties van het Saarland

Het Saarland is de rustieke schoonheid van Duitsland. De kleine deelstaat aan de grens met Frankrijk is ook voor vele Duitsers een geheimtip. Overal groene heuvels en de industriecultuur als stille getuige van het mijnbouw- verleden en de bewoners? In ieder geval spreekt de lijfspreuk van de bourgondische Saarlanders boekdelen: “Hauptsach gudd gess!” Hier vind je de top tien attracties van het Saarland.

Tekst: Marie Tysiak

Een vrouw wandelt langs de oevers van de Saar in SaarbrückenDe hippe hoofdstad: Saarbrücken

Saarbrücken, de hoofdstad van het Saarland aan de mooie rivier de Saar, is een geslaagde mix van woonstad en toeristische bestemming met veel stedelijke hoekjes en trendy wijken. Boven op een heuvel troont het witte kasteel met ervoor een mooi plein, waaraan ook de kasteelkerk en het parlementsgebouw liggen. Als je graag de coole cafés, restaurants, second hand- en vintage stores wilt bezoeken, kun je het best op pad gaan in het ‘Viertel’.

Saarbrücken is de leuke hoofdstad van het Saarland met

Foto: C. Frantic/Shutterstock

Daarmee wordt het Nauwieser Viertel bedoeld dat ver buiten de stadsgrenzen een naam heeft verworven als het ‘culturele hart’ van Saarbrücken. Niet alle oude gebouwen werden gesaneerd, waardoor deze kunstenaarswijk beschikt over een charme die bestaat uit een mix van shabby en chic.

Franse invloed: sterrenrestaurants in het Saarland

In het Saarland komen Duitse en Franse invloeden samen. Geen wonder: door de eeuwen heen behoorde de deelstaat afwisselend tot beide landen. Veel Saarlandse uitdrukkingen stammen uit het Frans; zo wordt in het Saarland een paraplu ‘Parapli’ genoemd (en niet ‘Regenschirm’) en wordt een hoofd ‘Däätz’ genoemd, afgeleid van het Franse ‘tȇte’. Ook meerdere stadsnamen verraden de nabijheid van Frankrijk.

Sterrenrestaurant Esplanade behoort tot de besten van Duitsland, het is in het Saarland

Foto: Oliver Ratz

Vanzelfsprekend is ook de Franse invloed, met name van de gourmetkeuken, merkbaar in de restaurants. Er zijn relatief veel sterrenkoks. Een echte aanrader is bijvoorbeeld het tweesterrenrestaurant in het design-boetiekhotel Esplanade in Saarbrücken, dat gevestigd is in een monumentaal pand uit de ‘Gründerzeit’ (de periode van economische opbloei na 1871). Hier worden de verrukkelijkste oesters geserveerd, kostelijke côte de boeuf en een fruitige kwarksoufflé. Ook de fantastische plats du jour voor de lunch staan heel hoog aangeschreven.

Een van de top tien attracties van het Saarland: de Saarschleife

Het is het bekendste fotomotief van het Saarland: bij Mettlach maakt de Saar een volledige bocht van 360˚. De steile oevers van de Saarschleife zijn begroeid met dichte bossen.

Uitzichttoren bij de Saarschleife in het Saarland met bos

Foto: Sepp Photography/Shutterstock

Tegenover het middelpunt van de bocht ligt een prachtig uitzichtplatform en via het boomkronenpad bereik je een halfronde toren, die 42 meter omhoog kronkelt. De blik over de rivierbocht en de omliggende natuur is in elk jaargetijde indrukwekkend.

Op het spoor van de mijnbouw in Saarlouis

Het Saarland is een industriestreek en voormalig mijnbouwland. In 2012 werd de laatste mijn gesloten en ook tegenwoordig nog zijn sporen en verhalen een bewijs van de betekenis van de steenkoolwinning in het Saarland.

De Saarpolygon is een kunstwerk op een berg in het Duitse Saarland

Foto: Johannes Russe

In Saarlouis herinnert een monument aan deze tijd. Op de voormalige slakkenberg van de mijn ‘Saar’ steekt op een hoogte van ca. 150 meter het Saarpolygon indrukwekkend uit boven de stad. ’s Nachts is dit monument belicht. Het stalen bouwwerk is begaanbaar en heeft bovenin een uitzichtsplatform.

De ‘Toscane’ van het Saarland: wandelen in het Bliesgau

Helemaal in het zuiden van de kleine deelstaat strekt een heuvelachtig landschap, de Bliesgau, zich uit tot aan Frankrijk. Grote delen van de streek zijn door de Unesco tot biosfeer-reservaat uitgeroepen. De natuur wordt mede bepaald door fruitboomgaarden, beukenbossen en weidse oeverlandschappen, die soms aan verre landen doen denken.

Het Bliesgau in het Saarland is een schitterend terrein voor wandelingen

Foto: Travelview/Shutterstock

De flora en fauna zijn enorm afwisselend. Je vindt er bijvoorbeeld allerlei orchideeën-soorten in de velden, wilde paarden en waterbuffels en het kleurrijke ijsvogeltje. En dat is slechts een kleine greep van de planten en dieren die in de Bliesgau voorkomen. Het beste ontdek je het landschap te voet over de talrijk aanwezige wandelpaden. Ga beslist ook even kijken bij de 4000 jaar oude menhir Gollenstein bij Blieskastel.

Meer ontspanning vind je niet: de Saarland Therme

De bezoekers worden snel aangestoken door het ontspannen Saarlandse levensgevoel. Opeens lijkt de wereld langzamer te draaien, geniet je meer van het eten en begin je de dag heel ontspannen. Hier is weer eens een bewijs dat het Franse ‘savoir vivre’ geen grenzen kent. Wie het thema ontspanning nog bewuster wil beleven, kan een wellnessoase als de Seezeitlodge bezoeken. Een ander goed adres voor een massage, sauna of relaxen zijn de Saarland Therme, vlak voor Saarbrücken.

De Seezeitlodge in het Saarland met Infinity-pool tijdens de schemering

Foto: Günter Standl

Je hebt het idee dat je hier in een oosters sprookje terechtgekomen bent. Het zwembad is met mozaïeken betegeld, de houten zuilen aan de zijkant lijken Marokkaans en overal in de thermen hangen oriëntaalse lampen. Het water in de verschillende baden komt uit de zoutwaterbron in het nabijgelegen Rilchingen en heeft een geneeskrachtige werking. Een prima adres om onder te duiken om later weer volledig ontspannen op te duiken.

Winkelen in mooie oude steden: Sankt Wendel en Ottweiler

Prachtige, oude plaatsen in het Saarland verlokken tot een dagje shoppen. Sankt Wendel met de door vakwerkhuizen omgeven Marktplatz is zeker een van de schilderachtigste stadjes. ’s Avonds lopen de omliggende cafeetjes en restaurants langzaam vol en heerst er een nonchalante vakantiesfeer. Onze tip: Bruder Jakobs. Iedereen vindt hier wel iets van zijn gading: ’s morgens een stevig ontbijt of ’s avonds een lekkere burger. Reserveren is raadzaam.

Vakwerkhuizen aan een pleintje in Ottweiler in het Saarland

Foto: Marie Tysiak

Ook Ottweiler is een heel gezellig plaatsje. Rondom de pittoreske Marktplatz met zijn oude keitjes liggen in de schaduw van de rustieke klokkentoren van de historische kerk allerlei cafeetjes. Kleine boetieks en winkeltjes maken van een wandeling een gezellige shopping-tour. Ga eens kijken bij Greta-Modezimmer, waar Greta en Rosa hun met veel liefde ingekochte Scandinavische mode laten zien. Ook in de winter is een bezoek aan het Saarland de moeite waard: Zowel Ottweiler als Sankt Wendel hebben een hele leuke kerstmarkt in de Altstadt.

Daar gebeurt het: muziek en kunst in de Völklinger Hütte

De Volklinger Hütte was ooit een van de belangrijkste ijzersmelterijen van Duitsland. Tegenwoordig is het een plaats waar kunst wordt geëxposeerd, concerten worden gegeven en industriecultuur wordt getoond. Sinds 1994 staan delen van de in 1986 stilgelegde fabrieken  op de lijst van Unesco wereldcultuurerfgoed.

De Völklinger Hütte in het Saarland is een schitterend industriemonument

Foto: Gerhard Kassner

Het gehele complex, waar in de jaren vijftig  soms meer dan 17.000 medewerkers werkzaam waren, is buitengewoon indrukwekkend. Naast spannende tentoonstellingen wordt sinds 2012 het muziekfestival ‘electro magnetic’ georganiseerd.

Een ode aan de poëzie: het Wortsegel bij Sotzweiler

Het Saarland heeft een zwak voor indrukwekkende monumenten. Bij Sotzweiler bijvoorbeeld staat een heel bijzonder: Het Wortsegel. De kunstenaar Heinrich Popp heeft dit monument voor de poëzie aan zijn geboortestad geschonken.

Het wortsegel in het Segel in de ochtenmist

Foto: Niels Meiser

Het stalen beeldhouwwerk staat in de buurt van de stad Sotzweiler op een heuvel van 340 meter en is zo overal vandaan goed te zien. Vooral tijdens zonsondergang is het magnifiek om er een wandeling naartoe te maken. Een 13 kilometer lange wandelweg gaat om de heuvel.

Nog meer attracties van het Saarland

De grotten van Homburg

De Schlossberg bij Homburg lijkt door al zijn gaten wel een Zwitserse kaas. Spelende kinderen ontdekten dat toevallig in de jaren 30 van de vorige eeuw. De grootste grotten van gekleurd zandsteen in Europa zijn niet toevallig ontstaan, maar door mensen gegraven. In de 17e eeuw heeft men hier zand gewonnen dat nodig was bij de vervaardiging van glas en het gieten van ijzer.

De Grotten in Homburg behoren tot de top tien attracties van het Saarland

Foto: Thorsten Stark/Shutterstock

Nadat de grotten opnieuw ontdekt werden, werden ze in de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats bij luchtaanvallen gebruikt. In de vijftiger jaren heeft de regering er zelfs een bunker in gebouwd. Tegenwoordig zijn de gerestaureerde grotten van Homburg een attractie voor bezoekers. De gangen en gigantische zalen lijken oneindig lang en groot!

Meer informatie over de te top tien attracties van het Saarland

Het toerismebureau van het Saarland heeft een prima website over de attracties van het Saarland ondermeer ook in het Nederlands.