TOP
Foto: Chiemgau Tourismus
Doel bereikt na een mountainbiketocht in de Chiemgau

Mountainbiken in de Chiemgau

Mountainbiken is een spannende sport die veel talent vraagt. Dat kon je onlangs bij de Olympische Spelen in Tokio zien. Als je hier de smaak te pakken kreeg, moet je beslist eens een kijkje nemen in de Chiemgau. De Beierse grensregio zal op dit gebied nieuwe maatstaven creëren.

Met de mountainbike op weg naar de Dalsenalm

Foto: Chiemgau Tourismus

Tekst: Ralf Johnen

Bergen met groene weiden en koeien. Daar komt nog het zicht op de Chiemsee bij. Dat is het landschappelijk zeer aantrekkelijke scenario waar de ambitieuze fietsers in de Chiemgau van kunnen genieten. Op een oppervlakte van 1250 vierkante meter staat mountainbike-fans hier voortaan het eerste volledig bewegwijzerde MTB-netwerk in de Beierse Alpen ter beschikking.

Mountainbikers aan een meertje in de Chiemgau

Foto: Chiemgau Tourismus

Een echte uitdaging: de Chiemgau marathon

De totale lengte bedraagt maar liefst 750 kilometer en 600 daarvan liggen op Beiers grondgebied. De overige 150 kilometer zijn goed voor een uitje naar het buurland Oostenrijk. De uitgestippelde routes vallen op door de grote veelzijdigheid. De langste mountainbike-tour is de Chiemgau-Marathon met meer dan 100 kilometer. De kortste afstand van iets meer dan 10 kilometer is een tour met een klim naar de Hinteralm onder de Hochgerngipfel.

Doel bereikt na een mountainbiketocht in de Chiemgau

Foto: Chiemgau Tourismus

Wie  beslist aan de marathon deel te nemen, komt onderweg langs traditionele vakantieplaatsen als Inzell, Reit im Winkl en Ruhpolding. Alternatieven zijn de touren van het concept ‘Bike & Hike’. Deze lopen ondermeer naar de Staubfall in Ruhpolding. De route loopt langs de kolkende waterval is een bijzondere belevenis waar bezoekers echter alleen lopend naartoe kunnen komen.

Bike & Swim: zwemmen en mountainbiken in de Chiemgau

In totaal tien touren combineren onder de naam ‘Bike &  Swim’ het mountainbiken met zwemmogelijkheden. Deze liggen direct langs de betreffende route of zijn met een klein omweggetje goed te bereiken. Tot de zwemmogelijkheden behoord bijvoorbeeld de kleine Wössner See op weg naar de Jochbergalm (Tour nr. 39). Alternatief kun je ook de Weitsee op de Drei-Seen-Runde (Nr. 48) induiken.

Loon na werken: een koud drankje op een almhut in de Chiemgau

Foto: Chiemgau Tourismus

De touren lopen grotendeels over boswegen naar almen met fantastische uitzichten. Omdat de meeste afstanden ook door wandelaars worden gebruikt is een goed samenspel voor de verantwoordelijken heel belangrijk. Om hier extra aandacht op te vestigen staan er langs de weg borden met het Beierse opschrift ‘Mitnand’. Bovendien geldt dat de fietsers op enkele punten sowieso moeten lopen om de inheemse flora en fauna te beschermen. Waar bedreigde diersoorten zoals auerhoenders hun rustgebied hebben, hebben de natuurbeschermingsautoriteiten de paden voor fietsers afgesloten.

Met de voeten in het water genieten mountainbikers van een pauze aan een meertje in de Chiemgau

Foto: Chiemgau Tourismus

Meer informatie voor mountainbiken in de Chiemgau

Informatie om te downloaden vind je op internet ondermeer op de website van de regio Chiemsee en Chiemgau. De tweedelige kaartenset in schaal 1:55.000 kan ook in gedrukte vorm worden besteld. Voor inlichtingen over andere recreatieve mogelijkheden en accommodatie is Chiemgau Tourismus ook telefonisch bereikbaar op telefoonnummer +49(0)861/909 5900. De ‘Mountainbike Region’ is in samenwerking tussen Chiemgau Tourismus e.V. en de Chiemgauer Alpengemeinden ontstaan.