TOP
Foto: JeDo_Foto/shutterstock.com

Oost-Friese theeceremonie

De Oost-Friezen. Dat zijn, en dat bedoelen we natuurlijk aardig, de sulletjes van Duitsland. Niet voor niets worden er veel grappen over hen gemaakt. Wil je een voorbeeld? Waarom strooit de Oost-Fries peper op de televisie? Dan wordt het beeld scherper!

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Toch is de Noord-Duitse regio een aantrekkelijke toeristische bestemming die veel te bieden heeft. Maar wie het waagt een bezoek te brengen, moet in ieder geval weten dat de theetijd (‘teetied’ zoals de Oost-Fries het noemt) heilig is. En hij zit vol valkuilen. Technisch gezien dan.

Hoe Oost-Friezen thee zetten

De Oost-Fries vindt eten erg belangrijk. Drinken trouwens ook. Boze tongen beweren zelfs dat de maaltijd voor de Oost-Fries slechts een excuus is om flink te drinken. Dat klopt natuurlijk niet. Tenzij je het hebt over zijn niet-alcoholische passie: thee. Dit drankje komt bij de Oost-Fries inderdaad op de eerste plaats, want er gaat voor hem niets boven zijn thee en zijn ‘teetied’.

Om deze stelling te onderbouwen, doen we even een gedachtenexperiment. Stel je voor dat je op vakantie bent in Oost-Friesland, je verblijft in een luxe vakantiehuis en hebt een nette buurman die je graag, omdat hij zo aardig is, op de thee wilt uitnodigen. Maar pas op! Voor je de daad bij het woord voegt, moet je bedenken dat de Oost-Friezen wereldkampioen thee zetten zijn. En dat is geen grap. Zij zijn het volk met de hoogste theeconsumptie. Zelfs de theeminnende Engelsen staan wat dit betreft pas op de zesde plaats.

Foto: JeDo_Foto/shutterstock.com

De echte kenners

Wat dit betekent? Met 300 liter thee per persoon per jaar is de Oost-Fries de echte kenner. Dus als je je buurman uitnodigt, kan het zijn dat je a) snel als amateur wordt ontmaskerd en b) de Oost-Fries zich in zijn traditie beledigd voelt. Daarom moet je tijdens de oost-frisse theeceremonie  op het volgende letten: de echte Oost-Friese thee – de rest is kinderspel – wordt opgegoten in een voorverwarmde theepot die op een theelichtje in het midden van de tafel staat.

Zonder geknetter geen thee

De kopjes uit de kast mogen geen mokken zijn, maar moeten gemaakt zijn van fijn porselein. Je serveert er kandijbrokken bij (ook in een noodgeval mag suiker absoluut niet, serveer dan liever koffie). De kandijsuiker wordt eerst in het kopje gelegd en na een trekfase van minstens vijf minuten (en gebruik hier geen theezakje voor) schenk je als gastheer eerst je eigen thee in (want het eerste kopje is het slapst) en doe dit niet tot de rand. Je hoopt dat de kandij knettert, want alleen dan is de thee heet genoeg. Zonder geknetter geen thee.

Het wolkje: Een belangrijk onderdeel van de Oost-Friese theeceremonie

Maar het mooiste van het Oost-Friese theeritueel is het wolkje. Hiervoor wordt met een roomlepeltje wat slagroom op de thee gelegd (ja, gelegd!), waarna de slagroom naar de bodem zinkt en weer opstijgt als een wolkje. Meestal drinkt de Oost-Fries trouwens drie kopjes thee. Nog een laatste dingetje, je merkt het meteen als de Oost-Fries geen thee meer wil, want dan zet hij het lepeltje in zijn kopje.

Als je aan deze dingen denkt, heb je het hart van de vaak chagrijnige Oost-Fries vast en zeker gewonnen. Was je dat helemaal niet van plan? Dan weet je nu in ieder geval wel hoe het met die thee zit.

Foto: Andrea Lehmkuhl/shutterstock.com

Meer informatie over de Oost-Friese theeceremonie:

www.ostfriesland.travel