TOP
Jacob Lund/Shutterstock.com
Fietsvakantie in Duitsland

Een fietsvakantie bij de buren

Als je een fietsvakantie in Duitsland wilt plannen vraag je je al snel af: Waarnaartoe? Langs een rivier, langs de kust of toch in de bergen? Hier stellen we een selectie van drie tochten voor, waar je absoluut enthousiast over zult zijn.

Tekst Thorsten Brönner

Moezel fietsroute

Fietsen langs de Moezel? Waarom eigenlijk niet? De tocht heeft het allemaal in zich: de frisheid van een riesling, de bekoring van een scherpe bocht in de rivier en het pittoreske van een middeleeuws stadje. Maar kloppen deze clichés wel allemaal? We gaan kijken of ze waar zijn. De naam van de gemeente Perl klinkt alvast veelbelovend. Hier begint de vierdaagse reis. Aan de zuidzijde grenst de stad aan Frankrijk. Het Luxemburgse dorp Schengen ligt op de andere oever van de Moezel en voor ons ligt een 250 kilometer lang fietspad van asfalt.

Bernkastel-Kues langs de Moezelroute

Foto Select/shutterstock.com

Wij rijden op ons gemak het dal in. De septemberzon zorgt voor een prachtig plaatje. De ene wijnberg volgt na de andere. Er tussendoor maakt de rivier zijn bochten. In één van de deze bochten ligt Trier, het doel van de eerste etappe. ’s Avonds, als de zon achter de heuvels is verdwenen, gaan wij de oude binnenstad verkennen. Je drijft mee op een stroom van toeristen. Hier de Porta Nigra, daar de St. Peter Dom en een stukje verder aan de overkant de Hauptmarkt. De volgende morgen is het nog geen vier kilometer tot aan het Karl-Marxhuis.

Wijnstokken en bossen

Hier wordt het landschap weer bepaald door wijnstokken en bossen. Tot Koblenz zien de dagen er ongeveer zo uit: uitgebreid ontbijten, fietsen over de rechter oever en dan weer over de linker, ’s middags picknick in de vrije natuur, verder fietsen en ’s avonds bij het eten één of twee glaasjes witte wijn. We rijden naar verschillende overweldigende uitzichtpunten bovenop heuvels, bezoeken de Reichsburg Cochem en fotograferen de langsvarende rondvaartboten. En inderdaad, alle clichés kloppen. Het dal van de Moezel. Zo mooi als de wijnkoningin, zo trots als een burcht en zo bont als een herfstbos. Je zou er het liefst de Rijn fietsroute aan vastknopen.

Moselradweg

Thorsten Brönner

Informatie

Moeilijkheid gemakkelijk Lengte 252 kilometer

Verloop van de route Perl – Nittel – Trier – Trittenheim –Bernkastel-Kues – Traben-Trarbach – Zell – Beilstein –Cochem – Treis-Karden – Koblenz

Karakter de route is vrijwel helemaal vlak en loopt grotendeels over afgescheiden fietspaden.

Bewegwijzering borden met een witte ‘m’ op een groene ondergrond

Beste tijd van het jaar van mei tot en met oktober

Specialiteiten Schwenkbraten (vlees van de zwenkbarbecue), vis uit de moezel, Gräwes (varkensbout met zuurkool en aardappelpuree), Flieten (gebakken kippenvleugeltjes), Krombierewurscht (een aardappel-vleesgerecht), Zwiebelweinfleisch (in wijn geweekt varkensvlees met uien) en natuurlijk alle mogelijke moezelwijnen

Hoogtepunten Nennig: Villa Nennig en kasteel Berg – Ehnen: Wijnmuseum – Trier: oude binnenstad en musea – Mehring: Romeins landgoed en schip – Bernkastel-Kues: historische stad – Traben-Trarbach: Mont Royal, historisch centrum – Cochem: oude binnenstad en Reichsburg – burcht Eltz – Koblenz: historische binnenstad en vestingwerken

Start- en eindpunt De trein stopt in bijna alle grote plaatsen aan de Moezel, bijvoorbeeld het drielandenpunt in de stad Perl. Koblenz is vanuit vele richtingen per trein goed bereikbaar. Met de auto is de afstand van Arnhem tot Perl ca. 370 km.

Toeristische informatie www.mosellandtouristik.de

Uitzicht over de Moezel

Ewa Studio/shutterstock.com

Mozart fietsroute

We moeten tijdens deze tocht die ik maak in het gezelschap van drie ‘Mädels’ even op gang komen. Bij Mozart en fietsen vraag je je af wat het verband is. Wij willen het ontdekken. Voor onze reis heb ik gedweept met de geweldige zwemmeertjes, de gezellige slaapplaatsen en het mooie weer. Mijn laatste lokkertje sterft al direct bij de start. Als we in Wasserburg uit de trein stappen, doet de stad zijn naam eer aan: het regent. Dat doet gelukkig niets af aan de betoverende schoonheid van de oude binnenstad.

Pal aan de oever van de Inn staat een dichte rij gevels, die met elkaar een vesting lijken. Het is net een verfdoos: de huizen staan er te stralen in parelmoerwit, okergeel en terracottarood. Mozart nam tijdens zijn concertreizen zijn intrek in het ‘Gasthof Goldener Stern’. Hij liet zich door de brugpoort rijden, stak via de houten brug de rivier over en verdween richting Salzburg. En daar willen wij ook heen. Maar hoe vermoeiend was het reizen in de 18e eeuw eigenlijk? Daarmee vergeleken is onze voorgenomen tocht een peulenschilletje. Wij doen over een afstand van 380 kilometer zeven dagen.

Slingerend door het landschap van de Inn

Op weg dus: tassen op de fiets binden, helm op, gps aanzetten. De Mozart fietsroute slingert door het landschap van de Inn. Alles ziet er zo uit zoals je dat van plaatjes kent: weggetjes kronkelen door het landelijke Oberbayern, het zuidoostelijke deel van Beieren. Recht omhoog ligt een klein bos met ernaast een weide met koeien en steil naar beneden een dorp met in het midden een kerktoren met een uidak. In het zuiden de langgerekte keten van de Chiemgauer Alpen. Vandaag liggen ze mysterieus in wolken gehuld.

De skyline van Salzburg tijdens een fietsvakantie

gnoparus/shutterstock.com

Twee dagen later wordt onze fietstocht een echte symfonie. Eindelijk schijnt de zon en ons kwartet bereikt Salzburg. In de top 10 van bezienswaardigheden bevinden zich naast de vesting Hohensalzburg en kasteel Hellbrunn ook musea als het DomQuartier. Voor muziekfans is dit allemaal bijzaak; we zijn niet voor niets in de Mozartstad. Je kunt hier door het geboortehuis van Mozart lopen, en in het Mozarteum naar de concerttonen van de meester luisteren. Wij kiezen voor het woonhuis van Mozart aan de Makartplatz waar muziek tot meesterwerken uitgroeide.

Ingesloten door de bergen

Met de tonen van klassieke muziek nog in onze oren stijgen we weer op onze ijzeren rossen. Salzburg, de op drie na grootste stad van Oostenrijk, ligt vlak bij de Berchtesgadener Alpen. De horizon wordt gaandeweg kleiner; we worden ingesloten door de bergen. Verderop ligt onze volgende bestemming: Berchtesgaden. Boven de daken van de stad herrijst de Watzmann. Met 2.713 meter rots is hij machtig en indrukwekkend. Bergbeklimmers geven gevolg aan de roep van koning Watzmann.

Landschap bij Berchtesgaden

Vau Ef/shutterstock.com

Ontdekkers rijden met een treintje door de bezoekerszoutmijn. Historici snuffelen in het documentatiecentrum Obersalzberg. En wij? Wij doen zoals de romantici dat doen en varen over de Königssee naar het schiereiland St. Bartholomä. Daarna vervolgen wij onze weg door de Kaiserwinkl en langs de Inn weer terug naar Wasserburg. Het is een mooie ronde, net als de Mozartkugel. Je denkt aan de grote meester en je vraagt je af: “Wat zou hij ervan gevonden hebben”?

Informatie

Moeilijkheid gemiddeld

Lengte 376 kilometer

Verloop van de route Salzburg – Berchtesgaden – Hallthurm – Bad Reichenhall – Lofer – Waidring – Kirchdorf – Walchsee – Niederndorf – Rosenheim – Wasserburg – Eggstätt – Seeon – Chieming – Waging am See – Oberndorf – Mattsee – Henndorf – Salzburg – Bad Reichenhall – Lofer – Saalfelden – Zell am See – Krimml – Neukirchen – Mittersill – Bruck – Schwarzach – Sankt Johann – Bischofshofen – Werfen – Salzburg

Karakter de route heeft nogal wat hoogteverschillen en dit vereist een goede conditie. Het grootste deel van de tocht gaat over verkeersarme, voornamelijk verharde wegen

Bewegwijzering borden met de afbeelding van het hoofd van Mozart en de tekst ‘Mozart-Radweg’

Beste tijd van het jaar van mei tot en met september Start- en eindpunt de stations van Salzburg, Rosenheim of Wasserburg

Toeristische informatie www.mozartradweg.com, www.salzburgerland.com, www.berchtesgadener-land.com, www.tirolwerbung.at, www.chiemseealpenland.de

Mozart-fietsroute

Thorsten Brönner

Eder fietsroute

Als dit een sprookje was, zou de tekst zo moeten beginnen: “Er was eens een tweeling van elf jaar. Ze heetten Lara en Lina en wilden in hun vakantie wat beleven”. Omdat dit geen sprookje is en alles echt gebeurde, vertellen we het verhaal vanaf het begin. Diep in de naaldbossen van het Rothaargebergte sijpelt het water uit de grond omhoog. Het beekje begint heel smal. Hij stroomt door een klein dal tussen de weiden. Als je omkijkt, valt je blik op een steenblok. In dit blok is met hoofdletters het woord “EDERQUELLE” gegraveerd. Hier begint de tocht van onze twee hoofdrolspeelsters. De Eder is 176 kilometer lang en ernaast loopt een fietspad naar beneden. Lara en Lina bewonderen in Frankenberg het schattige stadhuis met de tien torens en beleven bij het kamperen in het Nationalpark Kellerwald-Edersee een nachtelijk bezoek van een wasbeer.

fietsvakantie met prachtige beelden onderweg

Sabine Hortebusch/shutterstock.com

Daar groeit het dichte bos tot aan de oevers van het meer. Onder je banden hoor je kleine takjes breken. Op de heuvels staan burchten en kastelen. Het lijken wel inspiratiebronnen voor de verhalen en sprookjes in de boeken van de gebroeders Grimm. Ze kwamen uit Noord-Hessen en hier deden ze inspiratie op voor de sprookjesfiguren als Roodkapje, Doornroosje, Raponsje of Vrouw Holle. Onze twee fietsende zusjes rijden op hun gemak door de schilderachtige landstreek. Soms over asfalt, soms over een grindpad, een stukje omhoog en dan weer naar beneden. Met de helpende hand van de westenwind rijden ze langs overwoekerde vijvers, velden en door lieflijke dorpjes met vakwerkhuizen. Achter de wijk Edermünde zit het erop! Recht vooruit stroomt het water van de vertrouwde rivier samen met dat van de Fulda: wat een betoverende finale!

Ederradweg picknick onderweg

Thorsten Brönner

Informatie

Moeilijkheid gemiddeld

Lengte 191 kilometer

Verloop van de route Lützel – Erndtebrück – Bad Berleburg – Frankenberg – Bringhausen – Fritzlar – Felsberg – Guxhagen Karakter de enigszins geaccidenteerde route loopt vrijwel helemaal over aparte fietswegen met weinig verkeer. Het plaveisel varieert van grind tot glad asfalt

Bewegwijzering borden met een grafische weergave van een witte rivier met witte bergen erachter op een bruine ondergrond

Start- en eindpunt de bron van de Eder ligt 6 km verwijderd van het station Lützel-Hilchenbach (per trein bereikbaar vanaf Keulen); het eerstvolgende grotere station vanaf Guxhagen is Kassel

Toeristische informatie www.ederbergland-touristik.de, www.nordhessen.de, www.waldecker-land.de