TOP
Foto: Christoph Eberle/Schwarzwald Tourismus

Waar je in Duitsland kunt mountainbiken

Om te mountainbiken – het woord zegt het al – heb je bergen nodig. Die vind je voornamelijk in het zuiden van Duitsland. Maar ook de middelgebergtes bieden uitstekende mogelijkheden voor een uitdagende rit. Vooral de noordelijke regio’s van het land hebben mountainbikers een hoop te bieden, want de beste MTB-gebieden liggen tussen de Oder en de Rijn.

Tekst: Stefan Weißenborn

Routes voor iedereen – rondom Oberstdorf

Het plaatsje Oberstdorf met bijna 10.000 inwoners ligt midden in de Allgäuer Alpen, centraal in het uiterste zuiden van Duitsland. Het is een ideaal uitgangspunt voor toeren in het omliggende berglandschap, dat een hoogte tot 2.650 meter bereikt. Het gebied is niet alleen uitstekend geschikt voor mountainbikers, maar ook voor wandelaars.

Foto: Umomis/shutterstock.com

De fietssport op brede profielbanden heeft zich weliswaar allang gesetteld, maar het samengaan van beide sporten is nog lang niet overal even harmonisch. Om deze reden is een actie gestart onder het motto ‘Zämed duss – zusammen draußen’, wat appelleert aan de wederzijdse tolerantie tussen wandelaars en bikers.

Een groot deel van het uitgebreide wandelwegennet is ook voor fietsers bewegwijzerd, zodat er in ieder geval geen twijfel over kan bestaan dat deze wegen en paden ook voor hen bestemd zijn. Eenvoudige routes lopen door de dalen rondom Oberstdorf. De hoger gelegen trails zoals de ‘Enzianrunde’, waarbij je de Schrofenpas op ca. 1.700 meter passeert, zijn behoorlijk pittig.

Marathon voor ambitieuze sporters – Ruhpolding en omgeving

Andere eldorado’s voor mountainbikers die het hogerop zoeken zijn de bergen rondom Ruhpolding in het zuidoostelijke puntje van Duitsland, met de ruim 1.950 meter hoge Chiemgauer Alpen. Het gebied dat eigenlijk bekend staat als biatloncentrum, is aangesloten op een netwerk van fietspaden en wandelroutes.

Foto: Kate Bud/shutterstock.com

Ambitieuze sporters die van een bergachtig landschap houden, krijgen niet alleen te maken met een hoge moeilijkheidsgraad vanwege de overbrugging van vele hoogtemeters, ze kunnen ook genieten van het Beierse sprookjeslandschap met kristalheldere meren en rivieren, groene bossen en schilderachtige dorpjes met een houtstapel voor de hutten en een geraniumpracht aan de balkons. Op hoogtes van 600 tot 1.800 meter vind je bikeroutes in verschillende moeilijkheidsgraden. Ambitieuze sporters gaan voor de veeleisende ‘Chiemgau MTB-Marathon’-route rondom Inzell, Ruhpolding, Reit im Winkl, Bergen, Schneizlreuth en Siegsdorf. Met een lengte van ruim 100 kilometer en een stijging van 3.551 hoogtemeters zijn hier – zelfs op een E-mountainbike – getrainde benen gevraagd. Een alternatief voor deze inspannende route is de ‘Klosterrunde’ met een lengte van 23,5 km en 893 hoogtemeters.

Prachtig uitzicht – de Schwäbische Alb

Nog niet zo heel lang geleden hebben ook mountainbikers de 200 kilometer lange hoogvlakte aan de grens van Zwitserland ontdekt. Ongeveer tien jaar geleden is het toerisme hierop ingesprongen en werd de infrastructuur van de streek verbeterd. Zowel in landschappelijk als in sportief opzicht biedt de regio tegenwoordig bijzondere perspectieven. Wandelaars genieten bij mooi weer van het uitzicht over de Alpen dat vanaf het platform bij Albtrauf tot aan het Zwarte Woud reikt. Spectaculair om te zien zijn behalve de grote breukvlakken ook de kleinere en grotere rotsformaties, die boven de 1.000 meter hoogte decoratief her en der in de natuur verspreid liggen.

Er zijn verhoudingsgewijs makkelijke MTB-routes zoals de ‘Apollo-Sportrunde’, waarbij je in ongeveer 2,5 uur ca. 410 hoogtemeters overbrugt over een lengte van ruim 20 kilometer. Meer techniek en uithoudingsvermogen heb je nodig voor de ‘Gonso-Trail’. Een echte sportieve uitdaging is de ‘Bike-Crossing Schwäbische Alb’ waarbij je in zes à zeven etappes 370 kilometer middelgebergte op het zadel doorkruist. Het totale aantal hoogtemeters komt op 7.000. Onderweg passeer je verschillende bezienswaardigheden zoals burcht Teck, de 735 meter hoge Rosenstein, de Nebelhöhle bij Sonnenbühl, de burchtruïne Hohenneuffen en het kasteel Lichtenstein.

Foto: Nino Strauch

16.000 Hoogtemeters in het middelgebergte – het Zwarte Woud

Ook het grootste middelgebergte van Duitsland kan met bikecrossing worden bedwongen. De 440 volledig bewegwijzerde kilometers lopen van Pforzheim in het noorden tot aan Bad Säckingen in het zuiden nabij de grens met Zwitserland. Hier kunnen 16.000 hoogtemeters in verschillende etappes worden bedwongen. Wie kiest voor deze route, moet vijf tot zeven dagetappes inplannen.

Het totale netwerk van paden is met meer dan duizend kilometer gigantisch. Niet voor niets behoort het Zwarte Woud tot de topbestemmingen voor mountainbikers in Duitsland. Bij Freudenstadt ligt bijvoorbeeld de MTB-Bundesliga-route die met slechts 3,4 km weliswaar kort, maar toch heel veeleisend is. Dit geldt ook voor de ‘Canadian Trail’ bij Freiburg. Geroutineerde mountainbikers kunnen hun hart ophalen in het Hochschwarzwald in het zuiden, bijvoorbeeld op de ‘Gipfeltrail’ die op een hoogte tussen de 700 en 1.500 meter ligt. De lagere bergen en heuvels rondom Baiersbronn in het noorden van het Zwarte Woud zijn weer gemakkelijker te bedwingen en gedeeltelijk ook geschikt voor gezinnen. De MTB-routes met een gezamenlijk lengte van 400 kilometer bestaan voor een derde uit single-tracks, zijn tussen 13 en 81 kilometer lang en bieden mogelijkheden voor elk sportief niveau.

Foto: Gerhard Eisenschink/Schwarzwald Tourismus

Veelzijdigheid in een klein gebied – de Harz

Hoewel met name het Beierse Woud, het Frankenwald, de Vulkaan-Eifel en ook het Sauerland onder mountainbikers bekend en geliefd zijn vanwege hun mooie routes, begeleide toeren, bikeparken, pittige trails en gemakkelijke rondes voor liefhebbers, heeft ook de Harz, het noordelijkste middelgebergte in Duitsland, heel veel moois te bieden.

Foto: Tourismus Marketing GmbH

Met 74 routes over een totale lengte van 2.300 km is de ‘Volksbank Arena Harz’ weliswaar niet het grootste MTB-gebied in Duitsland, maar alle faciliteiten liggen dicht bij elkaar. Het complete aanbod aan disciplines in de mountainbikesport, dat varieert van crosscountry, marathon en freeride tot downhill en dirt, is geconcentreerd in een compact gebied van 40 x 40 km. Heel veelzijdig zijn de trails op de zeven ‘Bodentalroutes’, die langs steile rotsen door dichte bossen en over boomwortels lopen. Voor dit terrein zijn volledig geveerde trailbikes geen overbodige luxe!

 

Info

Online toeren:

Door bikers zelf gereden en met GPS beschreven toeren zijn te vinden op de volgende websites:

Komoot

Trailforks

GPSies

Bikemap

 

Accommodatie:

Als je langer dan een dag onderweg bent, vind je op de website van de ADFC (Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club), meer dan 5.800 overnachtingsmogelijkheden verspreid over heel Duitsland.

 

Toeristische informatie Oberstdorf:

Op de website van het Tourismusbüro Oberstdorf is via de webshop een kaart te koop met alle mogelijke nuttige informatie voor MTB-ers

 Toeristische informatie Ruhpolding:

O.a. met een zoekfunctie voor MTB-toeren 

Toeristische informatie Schwäbische Alb: 

Website

Toeristische informatie Zwarte Woud:

Met heel veel tips voor MTB-toeren en een digitale overzichtskaart

Toeristische informatie Harz:

Website, Volksbank Arena Harz Website