TOP
Kunstwerk van Stephan Balkenhol De Pauw de menselijke pauw

Belangrijke tentoonstellingen in Duitsland

De belangrijke tentoonstellingen in Duitsland komen eraan. Het Duitsland-Magazine presenteert een selectie die je als liefhebber niet mag missen.

Hito Steyerl in D├╝sseldorf

Videostill van Hito Steyer met de naam How Not to be Seen A fucking Didactic Educational

Hito Steyer, How Not to be A fucking Didactic Educational, Foto: Courtesy of the Artist

Vanaf 26 september is er in D├╝sseldorf nog een tentoonstelling te zien die het potentieel heeft een blockbuster te worden. Het gaat om het werk van de Duitse Hito Steyerl (* 1966), die vooral als videokunstenares actief is. Veelal thematiseert ze de invloed, die de digitale technologie op het alledaagse leven heeft. Ook in Nederland is Steyerl bekend: in 2015 heeft ze de Eye Prize van het Eye Filmmuseum in Amsterdam gewonnen. Het is voor het eerst dat er in een Duits museum een allesomvattende tentoonstelling met het belangrijkste werk van Hito Steyerl te zien is.

Hito Steyerl, ÔÇťI will surviveÔÇŁ, 26 september 2020 tot 10 januari 2021, K21 ÔÇô Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, D├╝sseldorf, www.kunstsammlung.de

Thomas Ruff in D├╝sseldorf

De show van Thomas Ruff behoort tot de belangrijke tentoonstellingen in Duitsland deze herfst te zien is ondermeer Mao en andere Chinese propaganda

Thomas Ruff, Tableau Chinois, Foto: VG Bild-Kunst Bonn, 2020

De Duitser Thomas Ruff (*1958) staat bekend als een van de invloedrijkste fotografen van onze tijd. In de afgelopen 20 jaar heeft de in D├╝sseldorf levende kunstenaar zijn camera echter nog nauwelijks gebruikt. In plaats hiervan bewerkt hij vooral fotoÔÇÖs van anderen, die hij op een of andere manier is tegengekomen. Hierbij kan het gaan om atelierfotografie uit de 19e eeuw maar ook om propaganda uit China.

Thomas Ruff, ÔÇťThomas RuffÔÇŁ, 12 september 2020 tot 7 februari 2021, K20, Kunstsammlung Nordrhein Westfalen, D├╝sseldorf, www.kunstsammlung.de

Hommage aan Raimund Girke in Keulen en in Berlijn

Abstracte schilderij van de Duitse kunstenaar Raimund Girke zonder naam

Raimund Girke, Ohne Titel 1989, Estate Raimund Birke, Foto: Lepkowski Studios Berlin

De Duitse kunstenaar Raimund Girke (1930ÔÇô2002) wist met zijn abstracte schilderijen al in de jaren 60 veel belangstelling te trekken. Naar aanleiding van zijn 90e verjaardag presenteert het Kolumba in Keulen een tentoonstelling met Girkes arceringen. Het museum is een ontwerp van de Zwitserse architect Peter Zumthor en op zich ook zeer de moeite waard. Als je nog meer werk van Girke wilt zien, kun je in Berlijn terecht. Hier laat galerij Kewenig in het kader van het Gallery Weekend Berlin minimalistische schilderijen uit Girkes atelier zien.

Raimund Girke, ÔÇťSchraffurenÔÇŁ, 19 augustus tot 5 september 2020, Kolumba, Keulen, www.kolumba.de

Beeldhouwer Stephan Balkenhol in Duisburg

Een man treed door een gordijn op een podium, kunstwerk van de Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol

Stephan Balkenhol, Kalender, VG Bild-Kunst Bonn, 2020, Foto: Balkenhol

De Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol (* 1957) heeft zijn populariteit te danken aan buitengewoon opvallende en meestal grootschalige sculpturen. Het Lehmbruckmuseum in Duisburg laat in samenwerking met de kunstenaar voor het eerst een groot overzicht van zijn oeuvre zien. Sommige stukken zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt.

Stephan Balkenhol, 22 oktober 2020 tot 21 februari 2021, lehmbruckmuseum.de

Nog meer belangrijke tentoonstellingen in Duitsland

Sisi priv├ę in Museum Ludwig te Keulen

Tentoonstelling met foto's van Keizeres Siri in Keulen

Ulric Grob,┬áMarie Garnier als ÔÇ×VenusÔÇť in der Urauff├╝hrung der Oper ÔÇ×Orpheus in der UnterweltÔÇť van Jacques Offenbach, Paris, Foto: Museum Ludwig K├Âln

De Oostenrijkse keizerin Sisi behoort tot de grootste mythes van de laatste eeuwen. Zoals andere belangrijke figuren uit haar tijdperk, heeft ook Elisabeth von ├ľsterreich-Ungarn (1837ÔÇô1898) een grote verzameling van portretfotoÔÇÖs aangemaakt. Het Museum Ludwig bewaart 18 albums met zoÔÇÖn 2000 opnames, die een indruk geven van het leven aan het einde van de 19e eeuw.

ÔÇťSisi privat. Die Fotoalben der KaiserinÔÇŁ, 24 oktober 2020 tot 24 januari 2021, Museum Ludwig, www.museenkoeln.de

Andy Warhol in Keulen

Andy Warhol (1928ÔÇô1987) was waarschijnlijk de belangrijkste kunstenaar van de 20e eeuw. Het Museum Ludwig in Keulen heeft sowieso een grote collectie met zijn werk. Aan het einde van 2020 wacht er in het museum echter een spectaculaire tentoonstelling met meer dan 100 werken van de Amerikaan. Inhoudelijk ligt de focus op een evaluatie van zijn kunst vanuit het nogal veranderde perspectief van onze tijd.

Andy Warhol ÔÇťNowÔÇŁ, 12 december 2020 tot 18 april 2020, Museum Ludwig, K├Âln, www.museum-ludwig.de