TOP
Foto: Hotel Schwan Locke/Lennarth Wiedemuth
Kamer in designhotel Schwan Locke in Theresienstadt

Trendy designtempel: Hotel Schwan Locke in München

Met het Schwan Locke is er in München een nieuwe ster aan het firmament van designhotels bij gekomen. Onze redactrice Marie Tysiak ging er proefslapen – en ze voelde zich meteen thuis in het appartement. Er werd daarnaast ook nog eens fenomenaal gekookt.

Dakterras van designhotel in München

Foto: Hotel Schwan Locke

Wie ooit met de trein in München is aangekomen, zal het beamen: de wijk rondom het station heeft niet de glamour die je van de hoofdstad van een deelstaat mag verwachten. Maar als je een paar minuten zuidwaarts wandelt, loop je door brede straten met chique, pastelkleurige jugendstilgebouwen. Dit associeer ik gelijk met München en als echte Keulenaar met een zwak voor oude gebouwen maakt me dit een tikje jaloers.

Restaurant Bambule in het Hotel Schwan Locke in München

Foto: Marie Tysiak

Aan het begin van de wijk Schwanthalerhöhe, waar de winkeltjes met mooie en lekkere spullen beginnen, is sinds deze zomer het Schwan Locke gevestigd. Een hotel dat van buiten slechts te herkennen is aan een onopvallend bordje op de gevel. Maar als je het hotel binnenstapt, is het allesbehalve onopvallend: een ruimte vol spiegels, met daarachter de lounge met receptie en bar. Het restaurant- en barconcept Bambule is de hekkensluiter en biedt toegang tot de grote tuin. Je ziet het meteen. Het Schwan Locke is een trendy designtempel, waar fluweel en leer worden gecombineerd met Scandinavische elementen en felle kleuren.

Deutscher Werkbund

Er staan allerlei soorten gestoffeerde meubels, met invloeden van moderne kunst en een retro uitstraling. Alles is echter mooi in balans, maar tegelijkertijd ook energiek en rustgevend. De inrichting is geïnspireerd op de zogenoemde Deutscher Werkbund, die tijdens de Bauhausperiode aan het begin van de 20e eeuw vanuit München de verbinding zocht tussen industrie en kunst. Het collectief was een belangrijk speler in de Duitse designscene en is vandaag de dag nog altijd actief. Het Schwan Locke in München geeft aan deze eeuw Werkbund-geschiedenis een nieuwe interpretatie. De geur van heerlijke koffie en bananenbrood en de levendigheid in de kleine lounge blazen de designtempel meteen veel leven in.

Sleutelkaarten van Hotel Schwan Locke in München

Foto: Marie Tysiak

Het moderne gebouw telt 145 kamers, verdeeld over zeven etages, die liggen rondom de grote binnenplaats. Het nummer op mijn sleutelkaart (met een blije popartprint) brengt me naar de bovenste verdieping, naar de terrassuite. De sleutelkaarten zijn, zoals veel dingen in dit hotel, ontworpen door jonge, veelal lokale illustratoren. Zij zijn voor een groot deel lid van de Werkbund. Het minikunstwerk opent de zware deur van mijn appartement. Ja, je hoort het goed: het Schwan Locke is een aparthotel en ik verblijf de komende dagen maar wat graag in deze chique studio van 32 vierkante meter.

Uitzicht op de Alpen

De zachte, wollen deken ligt naast het kingsize bed al op me te wachten. Hiermee ga ik me later, met een lekker kopje thee, nestelen op de rode, fluwelen bank. Misschien ga ik zelfs nog wat op mijn laptop werken. Want de funky sfeer inspireert, wellicht begin ik wel al aan dit verhaal. Het appartement heeft daarnaast ook een volledig uitgeruste keuken, voldoende ruimte om te eten, werken en leven, en dat alles met het mooiste Schwan Locke design. Maar eerst moet ik natuurlijk het uitzicht vanaf het terras bewonderen. Ja hoor, het is vandaag zo helder dat ik in de verte, achter de rode daken van München, zelfs de Alpen kan zien! En dat vanuit hartje stad.

Kamer in Hotel Schwan Locke in Mpnchen met meubels en wijn

Foto: Hotel Schwan Locke/Edmund Dabney

Schwan Locke in München: Welkom in het Westend

Omdat de zon zo verrassend mooi schijnt, maak ik van de gelegenheid gebruik om een middagwandeling door Schwanthalerhöhe te maken. Hoewel een vriend van me jarenlang precies aan de andere kant van de Theresienwiese heeft gewoond, ken ik deze buurt amper. De laatste jaren zijn er in de mooie panden hippe wijnbarretjes, sushizaken en designwinkels getrokken en hierdoor is de wijk, liefdevol ook wel Westend genoemd, een opkomende parel van München. Felix, de energieke manager van het hotel, heeft me een paar coole adressen meegegeven en daardoor zit ik even later voor Champagne Characters met een sprankelende vino bianco en laat de heerlijke nazomer op me in werken.

Fish en chips in restaurant Bambule in Hotel Schwan Locke

Foto: Hotel Schwan Locke

Mijn humeur is opperbest als ik na mijn wandeling een plaatsje zoek op de binnenplaats van het Schwan Locke. De Britse hotelketen heeft met dit mooie hotel de eerste vestiging buiten het Verenigd Koninkrijk geopend en een belangrijk onderdeel van het concept is dat men een plek wil bieden aan lokale topkoks. Hierdoor is het restaurant ook een kleine oase voor de bevolking van München. En nu, een paar dagen na de opening, zijn alle tafels van Bambule bezet. Wolfgang Hingerl, die het Michelinsterrenrestaurant Mural in München runt, is ook voor dit concept verantwoordelijk. Hij begroet alle gasten op het grote terras of in de chique retro bar persoonlijk.

Bioscoop op het dak

Ik begin de avond in stijl met een cocktail en oesters met balsamicodressing. Wolfgang adviseert de perfecte wijn op een prettige en empathische manier en sluit perfect aan bij mijn voorkeur voor natuurwijnen. De gerechten, variërend van fish & chips tot gegrilde aubergine, steak met friet en caesar salad, zijn stuk voor stuk interpretaties van klassiekers van over de hele wereld en ze zijn van gastronomisch hoog niveau. Tevreden kijk ik op de binnenplaats, die aan drie kanten wordt omsloten door balkons, naar de levendige gesprekken en lachende mensen. Felix vertelde me bij het inchecken dat de enorme witte gevel zonder balkons binnenkort misschien gebruikt gaat worden als gigantisch bioscoopscherm, zodat je vanaf je balkon film kunt kijken.

Tartaar met brood in restaurant Bambule

Foto: Hotel Schwan Locke

Los daarvan is de binnenplaats mijn favoriete plek van het hotel, met uitzondering van het geweldige appartement natuurlijk. Ik verheug me er nu al op om hier morgenochtend met een cappuccino te relaxen. Misschien durf ik zelfs het Japanse onsen-ei als ontbijt te nemen, want dat zag ik op de ontbijtkaart tussen de granolabowls en croissants staan. Maar na vandaag vertrouw ik het team rondom Felix en Wolfgang blind – het hotel heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Ik vind het heerlijk om na zo veel stille maanden eindelijk weer eens geïnspireerd te raken door onze prachtige wereld. Daarvoor is het Schwan Locke de perfecte plek.

Informatie over Hotel Schwan Locke in München

Een overnachting in het Schwan Locke Theresienwiese kan in de Locke Studio voor twee personen vanaf 145 euro. Breng bij een verblijf in ieder geval een avond door in Bambule.

Details met boeken in kamer van Hotel Schwan Locke in München

Foto: Marie Tysiak