TOP
De Alte Peter (Oude Peter) in Mümchen met in de verte de Alpen

München uit de lucht: Uitkijkpunten en reuzenraderen

München wilde altijd al ver omhoog. In overdraagbare betekenis, maar ook spreekwoordelijk. Daarom is het ook niet bijzonder verrassend dat de stad het een en ander te bieden heeft op het gebied van uitzichtpunten. Behalve de tv-toren zijn er bezoekersplatforms op flats en rooftop-bars. Extra hoogtepunten  dit jaar zijn de vier reuzenraderen, die van 28 juli tot 22 augustus een buitengewone blik werpen over de stad en de Alpen die steeds voor het grijpen lijken te liggen.

Het hoogste uitzichtpunt van München: De Olympiaturm

Het hoogste gebouw van München is de Olympiaturm, die 291 meter de lucht in steekt. De toren ligt in het Olympiapark en beschikt over drie uitzichtplatforms; de hoogste ligt op 190 meter. Bij helder weer kun je tot aan de Alpenketen van het Oostenrijkse Salzkammergut en de Allgäuer Alpen kijken. Romantici gaan naar de Olympiaturm om de zonsondergang te zien. Het Restaurant 181 serveert passend daarbij een sunset-diner. Tickets voor het uitzichtplatform kosten voor volwassenen €  11 met korting € 7.

Het dak van het Olympisch stadion in München voor de Alpen

Foto: H. Gebhardt/München Tourismus

Over de daken van de Altstadt van München

Wil je een keer midden in de Altstadt over de daken van München kijken? Dat kan vanaf twee traditionele gebouwen. De comfortabelste variant is met de lift naar de torenspits van het nieuwe raadhuis aan de Marienplatz. Op een hoogte van 85 meter is het uitzicht op de Frauenkirche en de Alten Peter overweldigend. De toegang kost € 6.

De Alte Peter zelf moet je moeizaam te voet beklimmen. Als je het uitzichtplatform van de oudste kerk van München wilt bereiken moet je 306 treden overmeesteren. De moeite wordt echter beloond met een vergezicht dat bij optimale omstandigheden tot 100 kilometer ver reikt. De toren is vanaf 1 augustus 2021 toegankelijk, de toegang kost € 5.

München vanaf het reuzenrad: 30 minuten in het Umadum

Het 78 meter hoge Umadum München is het grootste transportabele reuzenrad ter wereld. Hij staat in het nieuwe Werksviertel-Mitte  bij het Ostbahnhof, waarvandaan 27 glazen gondels vertrekken voor een tocht van een half uur. De tocht in het reuzenrad is in de gondel te combineren met een ontbijt in echt Beierse stijl met Weißwurst. (Woensdag tot zondag van 12 tot 20 uur, € 12 en € 9 met korting, exclusief catering.)

Een reuzenrad in München voor en gebouw tijdens de zonsondergang

Foto: Frank Stolle/München Tourismus

Nog meer München uit de lucht: Vier reuzenraderen in de zomer

Het Umadum is een van de vier reuzenraderen die in de zomer van 2021 voor afleiding zorgen. Van 28 juli tot 22 augustus lokken bij de tweede editie van het volksfeest ‘Sommer in der Stadt’ nog meer attracties, marktkramen, concerten en andere evenementen. Het beste overzicht over München garanderen de genoemde reuzenraderen. Een ervan staat op de Königsplatz, waar je een uitzicht over het kunstterrein hebt. Een ander rad staat op de Coubertineplatz in het Olympiapark. Het kleinste reuzenrad heet eigenlijk ‘Russenrad’ en staat op de Auerdult aan de Mariahilfplatz. Het beschikt over een eigen concertorgel en draait al sinds bijna 100 jaar.

Afsluiting in de Münchener rooftop-bars

En als je dan nog niet genoeg daken van München hebt gezien, kun je tot slot verschillende rooftop-bars bezoeken. De hoogste openluchtbar heet M’Uniqo Bar en bevindt zich op de 12e en 13e etage van het Hotel Andaz München aan het Schwabinger Tor. In het concept van de bar vind je de inspiratie van Venetië terug.

Het dakterras van hotel Mandarin Oriental in München in de avondschemering

Foto: Mandarin Oriental

Ook spectaculair is de Mahjong Roof Garden in het Mandarin Oriental München met Aziatisch invloeden.  Hier drinken de gasten aan de bar champagne, terwijl ze in de lounge stijlvolle drankjes en gerechten bestellen. Daarbij dwaalt de blik steeds weer af naar de tweelingtorens van de Frauenkirche en de Altstadt.

Andere opties zijn de Blue Spa Lounge in het Bayerische Hof, die ’s zomers verrast met een barbecue. In het Glockenbachviertel tenslotte worden in de rooftop-bar van het designhotel Flushing Meadows koele drankjes geserveerd in combinatie met een uitzicht over de Isar.

Meer informatie over München uit de lucht

Kijk onder www.einfach-muenchen.de