TOP
Foto: Anton Ivanov/shutterstock.com

De mooiste plaatsen in Duitsland

Naast de bekende toeristische trekpleisters als Schloss Neuschwanstein of de prachtige vakwerkhuizen in Hessen en Beieren, heeft Duitsland meer te bieden: plaatsen, die net zo mooi zijn, maar bijna nog niet ontdekt.

Tekst: Ulrike Klaas

De Gärten der Welt, Berlijn

Bij de opening, als onderdeel van de Berlijnse ‘Gartenschau’, was de ligging van de tuinen in het centrum van Berlijn in 1987 nog iets heel bijzonders. Duitsland was immers nog verdeeld in Oost en West en de Oost-Berlijners mochten het communistische blok niet zomaar verlaten. In de ‘Gärten der Welt’ konden de Oost-Berlijners kennis maken met exotische culturen, zonder dat ze er voor moesten reizen. Ook tegenwoordig nog beleef je bij een wandeling door Japanse, Chinese, Koreaanse en Arabische tuinen het bezoek als een korte vakantie.

Foto: Riba/shutterstock.com

Mittenwald, Beieren

Veel Duitsers noemen Mittenwald ook wel de ‘hoofdstad van de vioolbouwers’, maar het Beierse stadje heeft ook voor de minder muzikale bezoekers heel wat in petto. Het is één van de meest schilderachtige plaatsjes in Beieren: de straten zijn omzoomd door typische berghuizen met prachtige muurschilderingen en oude straatlantaarns.

Foto: icyyoke/shutterstock.com

Natuurlijk stelt dit niets voor in vergelijking met de absoluut spectaculaire bergtoppen van de Alpen die zich op de achtergrond verheffen.

Foto: Michael Thaler/shutterstock.com

Sächsische Schweiz, Saksen

Tussen de Tsjechische grens en Dresden worden vakantiegangers geconfronteerd met een bijzonder, natuurlijk fenomeen. De bewoners noemen het de ‘Säksische Schweiz’, enerzijds omdat het gebied in de deelstaat Saksen ligt en anderzijds omdat het heel bergachtig overkomt. Direct aan de oevers van de Elbe verheffen zich de hoge, smalle, wonderlijk gladde rotsen van het nationaalpark. Om de klim naar boven te vergemakkelijken, zijn veel rotsen voorzien van touwen, ladders of ijzeren handgrepen. Ook al is het uitzicht boven nog zo spectaculair; de weg erheen is behoorlijk gevaarlijk. Voor de waaghalzen is een klim alleen in de zomer aan te bevelen, want in de winter kunnen de toch al wankele ladders veranderen in bevroren glijbanen.

Foto: Ugis Riba/shutterstock.com

Scheepslift Niederfinow, Brandenburg

Als je vanaf Berlijn ongeveer een uur in noordoostelijke richting rijdt, duikt er in het overwegend vlakke landschap opeens een bizar, robotachtig monster op als uit een science fiction thriller: het werd gebouwd in het jaar 1914 en dient om schepen met uiteenlopende gewichtsklassen van het Oder-Havelkanaal in de Alte Oder te tillen. De 60 meter hoge scheepslift Niederfinow in het bondsland Brandenburg is een interessante bezienswaardigheid voor al diegenen die van techniek houden. Als je in de verte een schip op de lift ziet aansturen, moet je je snel naar de bezoekersgalerij haasten. Want daarvandaan kun je het best bekijken hoe het technische meesterwerk functioneert. Een bewonderenswaardig staaltje techniek!

Foto: Alexander Hüsing/flickr

Bernkastel-Kues, Rijnland-Palts

De Duitse wijnen zijn beslist ondergewaardeerd. Pas als ze het verbluffend mooie Moezeldal, het belangrijkste productiegebied van de Duitse riesling, hebben bezocht verandert de mening van veel mensen over de Duitse wijn in één klap. Vooral als je in Bernkastel-Kues bent geweest.

Foto: Scirocco340/shutterstock.com

Omgeven door wijnbergen en begrensd door de Moezel, heeft deze plaats alles wat toeristen zo graag in Duitsland zien: honderden jaren oude vakwerkhuizen, levendige straatjes met bewoners, die graag van alles vieren dat met hun geliefde druiven te maken heeft. En dat zonder de drommen toeristen die de grotere steden in het zuidwesten van Duitsland bevolken.

Foto: Tupungato/shutterstock.com

Klooster Ettal, Beieren

Verstopt in de Alpen, tussen de wintersportplaats Garmisch-Partenkirchen en het welbekende Oberammergau ligt dit wonderschone benedictijner klooster met een brouwerij en stokerij. Maar het klooster en de omgeving ervan zullen je ook zonder alcohol in vervoering brengen. Het inademen van de frisse berglucht en het aanschouwen van de mooie barokkoepel is hiervoor al genoeg. Elke morgen om 5.15 uur maken de monniken zich klaar voor het gebed. Daarna werken ze in de tuin, brouwen bier, stoken verschillende soorten brandewijn van kruiden die in de bergen bij het klooster groeien, of ze werken in de kaasproductie. Bezoekers kunnen bij het dagelijkse werk toekijken en de producten natuurlijk ook proeven en kopen. Het gevaar is aanwezig, dat je nooit meer weg wilt uit deze beschouwelijke idylle.

Foto: FooTToo/shutterstock.com

Walhalla, Beieren

Als je de berg bent opgeklommen, lijkt het wel of je in een tijdmachine was en plotseling in Athene rondwaart. Boven op de top herrijst een tempel, die sterk aan het Parthenon doet denken, de tempel voor de godin van de stad, Pallas Athena Parthenos, op de Acropolis. Het betreft hier echter het monument Walhalla in Beieren bij Regensburg. Het is benoemd naar de hal van de gevallenen in de Noordse mythologie. Het was de Duitse componist Richard Wagner die uiteindelijk wees op de link met de Germanen. De eretempel werd in de 19e eeuw gebouwd door Koning Ludwig I. De marmeren bustes en plaquettes die binnen zijn aangebracht, herinneren aan persoonlijkheden – op dit moment respectievelijk 130 en 65 stuks – die voor de Duitse geschiedenis van grote betekenis waren. De tempel is een beetje griezelig, maar toch ook heel mooi.

Foto: Wolfgang Zwanzger/shutterstock.com

Heilandskerk Sacrow, Berlijn/Brandenburg

Deze Italiaans aandoende kerk die met zijn vrijstaande klokkentoren aan de oever van het Sacrower meer staat, heeft een fascinerende en bewogen historie. Toen de Berlijnse Muur werd gebouwd, viel de kerk in handen van de nietsontziende Oost-Berlijnse regering. Hij lag in de nabijheid van de Muur en stond eigenlijk in niemandsland in de richting van West-Berlijn. De klokkentoren werd omgebouwd tot blokkade. Ook binnenin hebben de grenstroepen aanzienlijke schade in de kerk aangericht, zodat hij uiteindelijk werd afgesloten. Toen Oost- en West-Duitsland in 1989 werden verenigd was de desastreuze toestand van de kerk ook vanaf de West-Berlijnse oever niet te overzien. De toenmalige burgemeester van West-Berlijn, Richard von Weizsäcker, ontfermde zich over de restauratie van de Heilandskerk, die vanwege zijn bijzondere architectuur en ligging een speciale plaats in de geschiedenis heeft ingenomen.

Foto: Sascha Kohlmann/flickr