TOP
Freiburg im Breisgau

Baden-Württemberg: negen keer raak

Welkom in Baden-Württemberg, waar elke stad zijn eigen verhaal heeft. De ene keer geniet je van rijk erfgoed, de andere keer van het groen of van een schaakbordpatroon (!). Eén ding verenigt de steden tussen Kurpfalz en Breisgau: de wil om de traditie in ere te houden en de toekomst vorm te geven.

Baden-Baden

Baden-Baden Tourismus

Baden-Baden

Het erfgoed van de kleinste metropool ter wereld, cultuurstad en kuuroord Baden-Baden, is zo bijzonder, dat de stad sinds vorig jaar behoort tot de Unesco Werelderfgoederen in de categorie ‘belangrijkste kuuroorden van Europa’. Tweeduizend jaar geleden wisten de Romeinen de twaalf heilzame thermale bronnen in Aquae al op waarde te schatten. Door de opkomst van de Europese kuurcultuur ontwikkelde Baden-Baden zich vanaf de 18e eeuw tot een stad van wereldklasse en werd het de zomerhoofdstad van Europa. Het Friedrichsbad, casino of Festspielhaus (het grootste operagebouw van Duitsland): aan de Oos is het volop genieten.

 

 

Universiteitsbibliotheek van Freiburg

TMBW/Dupper

Freiburg

Groen, groener … dit is Freiburg. Het ecologische denken in deze stad ontstond in de jaren ’70, uit de opstand tegen de bouw van de kerncentrale Wyhl. In 2010 benoemde de Duitse milieubeweging de Green City al tot federale hoofdstad voor de klimaatbescherming. Als je een bezoek brengt aan Freiburg, dan moet je in deze grote stad in het zuiden zeker op zoek gaan naar duurzaamheidshotspots, zoals de wijk Vauban die aan het einde van de jaren ’90 is ontstaan. Dit wordt als een model-Robeco beschouwd voor duurzame stedelijke ontwikkeling gericht op ecologische doelen.

 

 

Heidelberg Congresscetrum

Heidelberg Congress Marketing GmbH

Heidelberg

Dat Heidelberg romantisch is, kun je al van veraf zien, want de kasteelruïne torent majestueus uit boven de Neckar, waarlangs de oude binnenstad zich uitstrekt. Maar Heidelberg is ook een belangrijke wetenschapsstad. In 1386 werd hier de eerste universiteit van Duitsland gesticht en door de eeuwen heen werden hier volop academische ontdekkingen gedaan. Tegenwoordig heeft de wetenschap een nieuw thuis gevonden in de nieuwe wijk Bahnstadt, die wordt gebouwd op het terrein van het voormalige goederenstation. Dus op naar Heidelberg, waar het zeker niet alleen om romantiek draait.

 

Wartberg Heilbronn

TMBW/Düpper

Heilbronn

Hier wordt al sinds 1250 jaar wijn verbouwd en hierdoor is de stad aan de Neckar de oudste wijnstad van Württemberg. De wijnstokken hebben dus tijd genoeg gehad om Heilbron in zich op te nemen en er het wijncentrum van Württemberg van te maken (www.heilbronn.de). De vele wijnfeesten, met niet te vergeten het elf dagen durende Weindorf met 400 verschillende wijnen, nodigen je het hele jaar uit om het heerlijke ‘druivensap’ te komen proeven. En natuurlijk kun je ook allerlei thematische stadstours en wijnwandelingen maken; de volgende wijngaard is nooit ver weg.

 

Paleisverlichting

Karlsruhe Tourismus GmbH/ Uli Deck

Karlsruhe

De waaiervormige stad Karlsruhe is in 1715 ontstaan en kwam uit de koker van zijn naamgever markgraaf Karl Wilhelm von Baden-Durlach. De stad moest ‘open van opzet en open van geest’ zijn en tot de dag van vandaag bruist het er van de creativiteit. Het Zentrum für Kunst und Medien bijvoorbeeld, is een van de belangrijkste culturele instellingen ter wereld. In 2019 werd Karlsruhe als City of Media Arts opgenomen in het Creative Cities Network van Unesco. De leden zetten zich in hun stad in voor de creatieve industrie en de mediakunst. De buurt Alter Schlachthof is voor iedereen, cultuurliefhebber of niet, een absolute aanrader.

 

 

Mannheim Barok Paleis

Achim Mende

Mannheim

Mannheim heeft een schaakbordpatroon van 144 vakken of zoals de slogan van de stad luidt: Mannheim² – Mannheim im Quadrat . Waarom? Toen in 1606 de eerste steen voor de stad werd gelegd nam Frederik IV van de Palts, in overeenstemming met de idealen van de Renaissance, zijn toevlucht tot het schaakbordpatroon, een oud stedenbouwkundig principe dat de Grieken al hadden toegepast. Heb je genoeg van de rechte lijnen? Ga dan naar het op een na  grootste barokke paleiscomplex van Europa, dat met zijn pracht en praal de planmatig gevormde stad Mannheim helemaal compleet maakt.

 

Sebastian Seibel

Pforzheim

Het Romeinse verleden van Pforzheims voel je op elke straathoek, want het is niet voor niets een van de oudste steden van Baden-Württemberg. De historische naam Portus staat voor de oorsprong van de nederzetting die de Romeinen rond 90 na Christus bouwden: een doorwaadbare plaats door de Enz maakte het mogelijk om vanuit het legioenskamp in Straatsburg via de limes naar Cannstatt te trekken. Vondsten uit die tijd zijn nu te zien in het Archäologischen Museum Pforzheim. Het landgoed Villa Rustica wordt daarnaast beschouwd als een van de best bewaarde Romeinse complexen van Baden.

 

Schillerplaats in Stuttgart

Martina Denker

Stuttgart

Ondanks alle veranderingen in het stadsbeeld kun je vandaag de dag in het centrum van Stuttgart nog allerlei sporen uit het verleden ontdekken (www.stuttgart-tourist.de). Met de Schillerplatz is bijvoorbeeld een van de belangrijkste historische pleinen bewaard gebleven. Ongeveer 1000 jaar geleden stond op deze plek namelijk een deel van de paardenstoeterij Stutengarten waaraan de stad zijn naam te danken heeft. Een van de eerste wooncomplexen moest in de 16e eeuw helaas het veld ruimen, zodat het Alte Schloss beter tot zijn recht kwam. En Schiller is ook in Stuttgart. Het eerste Schillermonument van Duitsland bewaakt al sinds 1839 het middeleeuwse plein en tegenwoordig bekijkt de dichter de drukte op de week- en kerstmarkten.

 

Nabada am Schwörmontag in Ulm;

Sabrina Braunwarth

Ulm

Eens per jaar springt Ulm uit de band, als de inwoners zich op Schwörmontag (‘zweermaandag’) verzamelen op de Weinhof, het oudste plein van de stad, onder het balkon van het Schwörhaus. De burgemeester legt dan verantwoording af en zweert ‘een gewone man te zijn voor zowel rijk als arm’. Zodra de eed is afgelegd viert de hele stad feest, bijvoorbeeld bij de Nabada, de waterparade op de Donau. Sinds 2021 maakt de zweertraditie overigens deel uit van het immateriële cultureel erfgoed van Unesco.