Een culinaire tour door Neder-Beieren
Hoe zeg je dat zo mooi: eet je bordje leeg, dan is het morgen mooi weer. Als je een culinaire tour door Neder-Beieren maakt, is het mooie weer gegarandeerd. Want de bioboerderijen in het Rottal bieden in hun winkels en restaurants zulke heerlijke, verse biogerechten aan dat je er – als de tafelmanieren het toe zouden staan – het liefst je bord bij aflikt. Trek in regionale lekkernijen? Kom dan mee om te smullen van deze duurzame heerlijkheden!
Wildspecialiteiten van het Giglerhof
Ik geloof dat ik een burlend hert hoor. Als je het Giglerhof in het thermaal kuuroord Bad Birnbach wilt bezoeken, kun je dat het beste doen in de maanden tussen april en juni of van augustus tot oktober. Dan is er bij de herten een drukte van jewelste. De gasten van het pension dat bij de boerderij hoort, kunnen de herten in de bronstijd vanaf hun balkon toekijken. Een luidruchtig spektakel, want de herten proberen met luid burlen in de gunst van de dames te komen.
De Giglerhof is echter niet bekend om de bronst van de herten, maar vooral door de specialiteiten van het eigen wild. Naast vlees- en worstproducten kun je in de boerderijwinkel ook schnaps, confituren, honing en deegwaren kopen. Een absolute lekkernij moet je eigenlijk ter plekke proberen: Warme hertenleverkaas met zelfgemaakte appelmost. ‘So schmeckt’s dahoam!’ (Zo smaakt het bij ons thuis) is de slogan van de 50 aangesloten verkooppunten, zoals boerderijen en regionale producenten in de streek Rottal-Inn, waartoe de Giglerhof behoort.
Wagyú rund van Maier am Berg
Hier zou je graag koe willen zijn: Sappige groene weiden met glooiende heuvels, bloeiende koolzaadvelden en dichte bossen. Het vee van Christian Lang en zijn boerderij Maier am Berg in Wurmannsquick heeft een weide met een idyllisch uitzicht. Maar dit zijn niet zomaar koeien, het zijn dieren van een bijzonder ras: Wagyú runderen. Het uit Japan stammende ras behoort tot de edelste en duurste veeteelt ter wereld. Deze runderen blijven totdat ze geslacht worden meestal twee keer zo lang leven als de ‘normale’ runderen. Antibiotica is taboe en de dieren brengen de meeste tijd door buiten op de weide.
Bij het fokken van de Wagyú runderen staan voor Christian Lang het welzijn en de kwaliteit van de kostbare dieren op de eerste plaats. Dat heeft zijn prijs: 27 Euro per kilo. En zijn mening over duurzaamheid sluit hier bij aan: Minder vlees eten, maar dan wat bijzonders en de beste kwaliteit. Wie het eersteklas vlees wil proberen, kan direct bij de boerderijwinkel van Christian Lang terecht, of online bij hem bestellen.
Een kalfje leasen bij Biohof Hausberg
Dit heerlijke plekje wil je nooit meer verlaten. Als je een wandeling of fietstocht maakt over de ‘Rottaler Holzland Wanderweg’, moet je beslist even een pauze voor een hapje inlassen bij het Biohof Hausberg in Egglham. In de tuin met lindebomen kun je in de schaduw van een met liefde opgemaakt broodplankje met huiseigen specialiteiten genieten. Het is zo ontzettend lekker dat je zou willen dat je nog honger had, zodat je er nog eentje kunt bestellen. Misschien help een rondleiding over de boerderij om weer een beetje plaats in je maag te krijgen. De familie biedt dit in de weekends van april tot eind oktober dagelijks om 11 uur aan.
Daarna zou je het liefst zelf deel uit willen maken van een traditioneel zelfverzorgend Neder-Beiers boerenbedrijf, waar nog in een volledige harmonie tussen natuur, dier en mens wordt geleefd. Voedingsmiddelen worden hier zonder toevoeging van chemicaliën of pesticiden aangebouwd en regionaal op de markt gebracht. De dieren worden niet vetgemest, maar mogen langzaam en in de natuurlijke omgeving opgroeien. Wie dat wil kan hier ook een dier leasen. Ja, goed gelezen: de bioboerderij biedt aan runderen te leasen. Dit houdt in dat je een stierkalf van de boerderij koopt dat in een diervriendelijke omgeving in de kudde opgroeit.
Het kalf kan altijd met een afspraak bezocht worden. Je betaalt het maandelijkse voedergeld tot de slacht. Die zal niet binnen een jaar plaatsvinden, maar maximaal binnen twee jaar. Op deze manier ondersteun je de bioboerderij en krijg je het beste biorundvlees van een dier dat zonder krachtvoer of medicijnen tot aan de slachting op de weide in de kudde van de moederkoe heeft geleefd. De boerderij biedt ook overnachtingsmogelijkheden aan.
Gewoon steengoed: Land, Luft Hof Leberfing
Ook op de boerderij Hof Land Luft Leberling heeft de eigenaar zich op hoogwaardig biovlees gespecialiseerd. Verder kunnen de gasten gezellige uurtjes doorbrengen in de gewelvenkelder of in de Biergarten, bij de lekkerste biohapjes. De landlucht in het Neder-Beierse Rottal maakt immers hongerig. Oeroude Beierse kookkunsten gaan hier samen met de moderne keuken. Bij gerechten als cordon bleu met gerookte boerenham en kruidenhooimelkkaas gevuld, daarbij heerlijke gebakken aardappeltjes en komkommersalade in zure room of gesmoorde varkenswangetjes met een lichte tijmsaus, selderijpuree en wortelgroente loopt het water in de mond, of je nu hongerig bent of niet.
Het vlees stamt van oude, bedreigde rassen, die hier het hele jaar buiten op de weide worden gehouden, zo diervriendelijk mogelijk op de weide geslacht worden en voor de verdere verwerking direct naar een bekende slager in het dorp worden getransporteerd. Als je niet veel tijd hebt, kun je het gecertificeerde biovlees ook in de boerderijwinkel kopen. Niet vergeten ook de heerlijke zelfgemaakte marmeladen en acacia honing in te pakken. Land Luft Leberfing heeft ook een eigen marktwagen, die op diverse markten in Beieren staat. Woensdag bijvoorbeeld in München Schwabing/Freimann, donderdag in Stamberg of zaterdag in Passau.
Meer informatie over mogelijkheden tot een culinaire tour door Neder-Beieren
Meer informatie over de Neder-Beierse regio en het Rottal vind je op de website van de regio Bayerisches Thermenland. Hier vind je ook meer informatie over een culinaire tour door Neder-Beieren. Voor informatie over toerisme in Beieren kijk naar deze website.