TOP
Foto: Günter Standl/Hubertus Mountain Refugio Allgäu
Een koe kijkt uit op de bergen bij Balderschwang in de Allgäu

Vind jezelf opnieuw uit in de Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Onze schrijfster Susanne Pahler was in de Duitse bergen – in de Hubertus Mountain Refugio Allgäu in het dorpje Balderschwang. Hier genoot ze niet alleen van een heerlijke wellnessvakantie, ze maakte er ook een reis voor lichaam en geest. ‘Holistic Life’ noemt het hotel dit holistische feelgoodconcept. En hier kun je nog lang van nagenieten.

Uitzicht op Hubertus Mountain Refugio bij Balderschwang

Foto: Susanne Pahler

Er zijn van die plekken die je leven een nieuwe wending geven. Denk aan India, Bali, Nieuw-Zeeland. Maar dit geldt ongetwijfeld ook voor Balderschwang, een dorp met 350 inwoners op 1044 meter hoogte. Hier is al meer dan 70 jaar een heel bijzonder retreat gevestigd: het Hubertus Mountain Refugio Allgäu.

Natuurlijk kun je hier alleen voor de wellness inchecken, maar dan mis je het holistische concept dat deze plek nou juist zo bijzonder maakt. Hier verblijven raakt en verandert je en is heilzaam voor lichaam en geest. Ook als je op een gegeven moment weer thuis bent.

Een kamer in Hubertus Mountain Refugio van binnen

Foto: Günter Standl/Hubertus Mountain Refugio Allgäu

De Hubertus Mountain Refugio ligt aan de hoogste bergpas van Duitsland

Alleen de reis ernaartoe is al heel bijzonder. Pas sinds zestig jaar kun je van de Duitse kant met de auto naar boven, over de zestien kilometer lange Riedbergpas. Dit is de hoogst begaanbare bergpas van Duitsland en hij heeft wel wat weg van de Rocky Mountains. Op de top ligt een rustige, open vlakte, omzoomd door bergtoppen die in de verte al bij Oostenrijk horen. Daartussen ligt het kleine dorp met de naaldscherpe kerktoren – en de Hubertus Mountain Refugio.

Materialen uit de streek

Honingkleurige shingles en houten betimmering aan de gevel, binnen houten plafonds, krukken en hier en daar een krakende houten vloer, gecombineerd met sfeervolle vachten, gedroogde veldboeketten en een hangende tuin vol groene planten. In de kamers veel materialen uit de streek, zoals linnen en houten vloerdelen, details van boomwortels of steen, een lekkere kruik, schapenvacht en yogamat.

Bergbloemen met landschap van de Allgäu bij Balderschwang

Foto: Günter Standl/Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Er overvalt me meteen een gevoel van geborgenheid, als ik al mijn spullen heb neergelegd, een kop kruidenthee zet en vanaf mijn bank over mijn kleine terras in de richting van het zwembad en de spa tuur. Dit huis doet onmiddellijk wat met me. Door de magische ligging, de pure natuur rondom en natuurlijk door de gastheren en -vrouwen, die hun gasten al tientallen jaren een goed leven willen geven.

Christa en Karl Traubel van Hubertus Mountain Refugio Allgäu kijken uit een raam

Foto: Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Nieuwe energie door mindfullness

Gastvrouw Christa Traubel werkt als natuurgenezer en yoga- en ayurvedisch therapeut en zij ontwikkelde het Holistic Life-concept. Dit bestaat uit vier pijlers: Holistic Food, Holistic Sleep, Holistic Touch en Holistic Spirit. Deze pijlers passen zich aan de seizoenen aan en moeten me helpen om in harmonie met mezelf te komen. Dat betekent ook, verloren energie terug te winnen en nieuwe kracht op te doen. Je kunt het ook mindfulness noemen, dat in de Allgäu al lang wordt beoefend.

Geen kunstmatige ingrediënten

Veel mensen hier zijn diep verweven met de natuur, vertrouwen op traditionele geneeswijzen of vinden hier de spirit waarnaar ze al lang op zoek zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor Gabriel Simòn Pinero, die in Mexico City opgroeide en op zijn zeventiende de wereld rond ging reizen. Zijn werk als boekmaker maakte hem niet gelukkig en hier vond hij uiteindelijk zijn roeping. Als Holistic Food-coach leert de 63-jarige de gasten met oeroude kennis uit het Verre Oosten wat gezonde voeding is.

Gerecht uit de keuken van Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Foto: Günter Standl/Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Het begint met een smakelijke BÄMM: een theelepel rozenjam laat mijn smaakpapillen ontwaken, zoals de ochtendzon dat bij de bloesem doet. ‘Zo kom je in een staat van opperste bewustzijn’, legt hij uit. En dat is goed, want bij het eten gaat het erom te ontdekken welke voedingsmiddelen je goed doen. ‘Het is belangrijk dat je geen kunstmatige ingrediënten eet, maar alleen onbewerkt, biologisch voedsel. Anders eten we te veel, omdat we niet verzadigd raken.’

Hubertus Mountain Refugio: avondmenu met meerdere gangen

En het eten moet warm zijn, zowel ’s ochtends als ’s avonds.  ‘Warmte maakt onder meer onze hersenen en bindweefsel soepeler. Taal en het rechtop lopen ontwikkelden zich tenslotte ook pas nadat het vuur was uitgevonden en de mens begon te koken.’ De lunch mag dan normaal gesproken de meest uitgebreide maaltijd zijn, in het hotel is dat ongetwijfeld het avondmenu met meerdere gangen.

Chefkok Christian Knöllke van Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Foto: Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Chef-kok Christian Knöllke zou op sterrenniveau kunnen koken, maar heeft geen zin in de stress die daarbij komt kijken. Daarom vult hij de borden bij de vier gangen van het gastronomische Gourmet-menu natuurlijk met regionale ingrediënten van de hoogste kwaliteit.  Holistic Sleep? Met zo veel geluk in je buik is dat niet zo moeilijk. Maar ook de boxspringbedden, goede kussens en prettige binnenklimaat dragen hun steentje bij.

Kruidenwandeling of toch liever een koffieworkshop?

De volgende dag kan ik kiezen voor Holistic Spirit-onderdelen zoals yoga, Qigong of klankschaalmeditatie. Maar ik kan ook met de jonge gastheer Marc Traubel of zijn vader Karl mee op een zonsopgangwandeling of langlauftocht. Kruidenwandelingen, een koffieworkshop en wijn- of theeproeverij behoren ook tot de mogelijkheden.

Kookcursus in Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Foto: Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Ik kies ervoor om de ochtend bij Markus door te brengen, in zijn behandelkamer, en ervaar wat Holistic Touch betekent. De therapeuten stemmen hun behandeling af op de specifieke situatie van de gasten. ‘Ik zou je nu gewoon kunnen masseren’, vertelt hij. ‘Maar ik stel je graag wat anders voor’ en hij laat me zien hoe ik op dit moment voor hem sta: helemaal scheef, ingezakt en de rest van mijn lichaam is vrij recht.

De zeurende rugklachten verdwijnen

Jammer, betrapt.  In plaats van dat ik helemaal los word gekneed, lig ik op mijn rug. Markus drukt in mijn heupflexoren en dan draai ik mijn heupgewrichten met gebogen knieën rond.  Hij laat me daarna nog een paar makkelijke oefeningen zien, die ik elke twee tot drie dagen gedurende twaalf minuten moet doen. Na een klein uurtje verlaat ik de behandelkamer en voel me bijna een nieuw mens, want mijn zeurende rug- en schouderklachten zijn verdwenen.

Een vrouw wandelt door de Allgäu bij het dorpje Balderschwang

Foto: Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Daarna loop ik niet naar de spa, ik zweef er naartoe! Nadat er in 2019 een enorme lawine achter het wellnessgedeelte naar beneden kwam, werd dit gedeelte in de zomer van 2021 pas weer geopend. Door het enorme gedreun ontstond er destijds een drukgolf door het hele huis. Hierdoor kwamen twee verdiepingen helemaal vol sneeuw te liggen. Deuren en ramen naar buiten werden geduwd en muren acht centimeter verschoven. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. De sneeuwbescherming is door de veiligheidshekken en betonnen muren tegenwoordig misschien niet zo mooi, maar er staat nu een lawinebestendige spa op dezelfde plek.

Relaxen in de wellnesstempel

Hij is meer dan 4500 vierkante meter groot en dat is heel wat! In de mooie houten omgeving zitten onder meer drie sauna’s verstopt. Ook vind je er een natuurlijk warm buitenbad met water van 40 graden, een overloopzwembad met zonneterras, schommels in diverse rustruimtes en meerdere yoga- en behandelkamers. Een echte wellnesstempel.

Een vrouw tijdens haar yoga oefeningen in Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Foto: Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Eenmaal thuis zal ik mijn opgedane ervaring verder uitdiepen. Ik zal nog precies weten hoe het een paar weken geleden aanvoelde en daarom moet ik er ook thuis aan geloven. Eerst op de mat draaien met heupen en co, dan naar de keuken om warm eten te maken. Ik zal me het uitzicht op de bergen en het ontspannen gevoel van Hubertus herinneren. En van dit nieuwe, goede leven genieten.

'Alpenglühen' op de bergtoppen van de Allgäu bij het dorpje Balderschwang

Foto: Günter Standl/Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Meer informatie over Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Tweepersoonskamer in Hubertus Mountain Refugio Allgäu vanaf 340 euro/nacht bij een minimale verblijfsduur van drie nachten. Hierbij is veel inbegrepen, zoals het gebruik van de hele spa, een behandeling naar keuze en de uitgebreide keuken inclusief ontbijt tot 11.30 uur. Verder behoren ook het lunchbuffet, koffie in de middag en viergangendiner met kaasplankje erbij. Wie wil kan bovendien gebruik maken van de rustige Co-Working-Space en gratis uitrustig (onder andere rodelslee, sneeuwschoenen, wandelstokken, rugzak).

Hubertus Mountain Refugio Allgäu Dorf 5, 87538 Balderschwang, Tel. 0049 8328 9200.

Wandelaars kijken op een winters landschap bij Balderschwang in de Allgäu

Foto: Hubertus Mountain Refugio Allgäu

Reistijd

Ongeveer 150 jaar geleden schreef een pastoor: ‘In Balderschwang is het ¾ van het jaar winter en ¼ van het jaar koud.’ Zo’n 150 jaar later is het hier nog steeds erg sneeuwzeker en met gemiddeld 4,66 zonne-uren per dag heel licht. Met de trein tot aan Fischen in de Allgäu of met de bus tot aan Hittisau, dan per hoteltransfer voor respectievelijk 20 euro of 10 euro verder tot aan Hubertus Mountain Refugio Allgäu. De luchthaven Friedrichshafen ligt op ongeveer 90 minuten rijden, de luchthaven van München op ongeveer 2,5 uur.