TOP
Fantastisch landschap met een meertje voor bergen in her Beierse Oberaudorf

Lekker genieten van regionale producten uit Beieren

Op weg naar Berchtesgaden of naar Oostenrijk en je houdt van regionale producten? Dan is het de moeite waard een korte stop in te lassen in het midden van het Beierse Inndal. Hier kun je namelijk goddelijk verblijven. En dat komt niet alleen door het prachtige panorama over de Voralpen, maar ook door de verse, regionale producten. Als je hier naar een restaurant gaat, kun je er zeker van zijn. Kwaliteit staat op de prioriteitenlijst helemaal bovenaan. Reden genoeg om een uitgebreide culinaire pauze te maken.

De splinterniewu privebrouwerij van Oberaudorf met restaurant van binnen

Foto: Yvonne Temml/Tourist Information Oberaudorf

Om te beginnen een voorbeeld. De Oberaudorfer Privatbrauerei produceert het helle en donkere bier volgens oude brouwerstraditie en uitsluitend met lokale producten. De bij de productie ontstane bostel (een restproduct van het brouwproces) dient in Oberaudorf weer als voer voor de ossen. Zo wordt alles in de streek aangewend; in de huidige tijd van lange leveringsketens een voorbeeld hoe het ook anders kan.

Oberaudorfer Privatbrauerei: kwaliteit in plaats van kwantiteit

Lange tijd was de brouwkunst een deel van het leven in Oberaudorf. Een traditie die echter in de loop der tijd verdween. Maar, met de oprichting van de Oberaudorfer Privatbrauerei in het jaar 2017, blies Paul Astl het eeuwenoude gebruik weer nieuw leven in.

De splinterniewu privebrouwerij van Oberaudorf met restaurant van binnen

Foto: Oberaudorfer Privatbrauerei

Het helle en donkere bier produceert hij met helder bergbronwater uit de Mühlbach in het Brünnsteingebied en de oude gerstsoort ‘Barke’. Deze soort vind tegenwoordig in de bierproductie nog maar weinig toepassing, hoewel het de bieren juist lichter en voller van smaak maakt. In het aangrenzende restaurant worden hoofdzakelijk regionale gerechten geserveerd. Zo komt ook het ossenvlees voor de 400 graden hete Brünnsteingrill van de plaatselijke slagerij Keindl op tafel. Dit gerecht van ossenvlees is een echte lekkernij en mag je absoluut niet missen.

Slagerij Keindl: Zes generaties beste kwaliteit

Het Gasthof Keindl behoort tot de oudste bouwwerken in Niederaudorf en wordt al voor de zesde generatie door de familie Waller geleid. Sinds 1847 is de Keindlhof ook als slagerij bekend. Een bijzondere specialiteit is het Innentaler ossenvlees. Het stamt uit eigen veeteelt en slachterij.

Hotel Keindl in het Beierse Niederaudorf oogt als een prettige vakantiebestemming met bloemen op het balkon

Foto: Tourist Information Oberaudorf

Josef Waller zorgt ervoor, dat de landbouw met de grootste zorgvuldigheid en altijd in harmonie met de natuur en de streek bedreven wordt. In de zomermaanden grazen de ossen op de Herrenalm en krijgen extra voer van de Oberaudorfer Privatbrauerei. Hierdoor kunnen ze onder de beste omstandigheden hun zachte vlees ontwikkelen.

Oude tradities

Geheel volgens oude familietraditie is meesterslager en juniorchef Magnus Waller verantwoordelijk voor de slagerij. Hij hecht grote waarde aan de kwaliteit van zijn producten. Alle producten zijn gluten- en lactosevrij en bevatten geen smaakversterkers. De gasten overtuigen zich met een koel glas bier in de hand in de Gaststätte Keindl zelf van hoe uniek de smaak van het ossenvlees is.

Weer aangesterkt kun je dan prima de fantastische omgeving verkennen. Bijvoorbeeld de waterval aan de Tatzelwurm. Hier valt de Auerbach tot over een hoogte van meer dan 10 meter naar beneden in het Mangfallgebergte. Daarmee is het een sprankelend hoogtepunt in het voor het overige beschouwelijke Oberaudorf.

Lekker biertje in het Beierse Oberaudorf

Foto: Caroline Eibl/Shutterstock

Meer informatie over regionale producten uit Beieren:

www.berchtesgaden.de

www.bayern.by