TOP
Foto: Toa Heftiba/Unsplash
Een spook in een soep - teken dat Halloween in Duitsland nadert

Pas op, het spookt – Halloween in Duitsland

Halloween in Duitsland? Ja, ook hier wordt het in de nacht van 31 oktober op 1 november lekker griezelig. Weliswaar is allemaal begonnen in Ierland, maar met een omweg via de USA is de griezelpret nu in de meeste landen in de wereld aanbeland. Maar wat doe je als de overgeleverde curiositeiten of geheimzinnige momenten ook in werkelijkheid opdoemen? Dan moeten we de zaak natuurlijk eens grondig onderzoeken.

Berg Hexe in het Berchtesgadener Land is toneel voor Halloween

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus

Halloween in Duitsland: De sage van de slapende heks

Je hebt er wel wat fantasie bij nodig, maar dan is ze snel ontdekt. De ‘Schlafende Hexe’ in het Berchtesgadener Lattengebergte.  De drie toppen van de Rotofenberg vormen het silhouet van een slapende vrouw – vanaf de borst tot aan de spitse neus. En zoals dat bij veel rotsen het geval is, bestaan ook over deze talrijke sagen. Was zij een heks, die meer dan duizend jaar geleden haar streken tegen christenen uithaalde en voor straf in steen veranderd werd?

Alpen Steinerne Agnes Berg Berchtesgadener Land Halloween in Duitsland

Foto: Mindscapefotos/Shutterstock

Of toch eerder een oude, vlijtige maagd die het schelden van haar heer niet meer uithield en voor altijd insliep? Tegenwoordig loopt precies tussen de heksenborst en –neus de ‘Steinerne Agnes Rundweg’. De negen kilometer lange middelzware wandeling naar het gelijknamige (en net zo mythische) natuurmonument, een vijftien meter hoge obelisk, is een geheimtip. Daar kun je vaak nog in stilte van het Oberbeierse landschap genieten. In de herfst wordt de route rond Berchtesgaden met lichte stijgingen door loofbomen- en lariksbos een kleurrijke tour.

Kasteel Weissenstein in Duitsland

Foto: Tourismusverband Ostbayern

Geest op burcht Weißenstein

Ruig, stug en arm. Het lange tijd dunbevolkte Beierse Woud met zijn mistige heuvelland was precies de juiste plek voor spoken en bovennatuurlijke verschijnselen. Een van deze griezelige verhalen uit deze streek is de sage van burcht Weißenstein. Een ridder van deze burcht moest voor lange tijd in de oorlog vechten en zijn vrouw achterlaten. Tijdens zijn afwezigheid baarde zij zeven zonen, die een vroedvrouw in de rivier moest verdrinken. De terugkerende ridder kon de knaapjes net nog op tijd redden en heimelijk in het naburige klooster Rinchnach in zekerheid brengen.

Man met masker Halloween

Foto: Jose Francisco Morales

Vele jaren later vroeg hij zijn vrouw, wat er met een moeder zou moeten gebeuren, die haar kinderen dood wenste. Zij antwoordde nadrukkelijk, dat kindermoordenaars leven ingemetseld moesten worden. En precies dat zou haar lot worden, want de ridder hield haar aan haar woord. Ook tegenwoordig schijnt de ‘witte vrouw’ ’s nachts door de ruïne te dwalen. Als je in de buurt van dit griezelige oord wilt overnachten, word het Bodenmaiser Hof in het Beierse Woud aangeraden, ongeveer 20 minuten vanaf burcht Weißenstein. Een overnachting in het viersterren superior hotel kost van € 120 per persoon in een tweepersoonskamer, incl. driekwart-pension.

Hotel Vier Jahreszeiten in Starnberg met uitzicht op het meer

Foto: Hotel Vier Jahreszeiten

Waar keizerin Sisi graag onderdook

Het moet een magische aantrekkingskracht hebben – over het betoverende Roseneiland aan de westelijke oever van het Starnberger meer doen vele verhalen de ronde. Talloze rozen, deels oeroude soorten, verlenen het beschermde monument en landschap zijn naam en een heerlijke geur.  Ook een zekere Beierse prinses ging graag naar deze plek als rustplaats en geheim ontmoetingsoord met koning Ludwig II.

Keizerin Sissy van Oostenrijk

Foto: Nancy Beijersbergen/Shutterstock

De latere Keizerin Elisabeth van Oostenrijk kende de omgeving goed. Zij had een groot deel van haar jeugd doorgebracht in het naburige kasteel Possenhofen. Mythes en anekdotes over het verleden van het eiland, bijvoorbeeld over de door de familie Wittelsbach in Pompeji-Beierse stijl gebouwde villa ‘Casino’ ervaren bezoekers tijdens rondleidingen en tijdens de vijf minuten durende boottocht vanaf de steiger in Feldafing. Vaste vaartijden heeft het veer niet.

Als de klok luidt, varen de volledig in klederdracht gestoken veermannen de bezoekers met een houten ‘Zille’, een praam, naar de overkant.  Acht kilometer verderop ligt het hotel Vier Jahreszeiten Starnberg, waarvandaan de gasten met een huurfiets, e-scooter of Vespa bij de aanlegplaats van de veerboot kunnen komen. Een tweepersoonskamer kost vanaf € 109, incl. ontbijt.