TOP
Kunsthuis Hundertwasser Abensberg

Neder-Beieren: behoorlijk kleurrijk

Fris, frivool, lenteachtig. Vooral in de warme seizoenen is het Beierse Golf- und Thermenland een paradijselijk stukje aarde. Hier wacht de bezoeker een aangenaam klimaat, een vruchtbare bodem en een hoop water. En vloeibaar vocht kom je in heel Neder-Beieren tegen, want de kringloop van het water is overal te beleven. Duitsland magazine weet waarheen het water stroomt.

Aspergeoost in Abensberg

Tourismusverband Ostbayern/Herbert Stolz

Het witte goud

Eenmaal per jaar is het aspergetijd in Neder-Beieren.┬á┬áMet twee grote verbouwgebieden ÔÇô rond Abensberg en de G├Ąuboden ÔÇô en bijna 600 hectare bebouwd areaal hoort het Beierse Golf- en Thermenland┬ábij de grootste aspergeregioÔÇÖs van heel Beieren. Met het zogenaamde ÔÇ×witte goudÔÇť toveren de huidige boeren iets heel bijzonders tevoorschijn. De onderscheiding van de edele staven als ÔÇ×WeltgenusserbeÔÇť (ÔÇ×WereldgenotserfgoedÔÇť) en de beschermde herkomstaanduiding van de Abensberger asperges bewijzen dat.

 

Gele zwavel

De Romeinen maakten tweeduizend jaar geleden al gebruik van de natuurlijke aanwezigheid van zwavelhoudend water. Dit natuurlijke medicijn heeft niet alleen een positief effect op de gewrichten, de wervelkolom, het bewegingsapparaat en de huid, het is ook essentieel voor ons lichaam. Zwavel is het ÔÇ×smeermiddelÔÇť voor onze gewrichten en gewrichtkapsels. Via de huid en de slijmvliezen bereiken de bestanddelen van het zwavelwater de bloedsomloop, de diepere hoornlagen van de huid, tot de nagels en de haren aan toe. De Limes-thermen in Bad Go╠łgging zijn overigens meteen maar om drie redenen gezond: het bad maakt iedere bezoeker enthousiast met zijn gele zwavel, zwarte natuurklei en blauwe bronwater.

Weltenburg Donau

J├Ârg Modrwo

Gouden sap

In het klooster Weltenburg┬ábevindt zich de misschien wel mooiste biertuin met de oudste, nog functionerende kloosterbrouwerij ter wereld. Het klooster ligt bij de Donau-kloof, de smalste plek in de Donau. En precies hier, bij dit natuurschouwspel, kun je genieten van een van de beste kloosterbieren. Het sprankelende Weltenburger Barock Dunkel stroomt via een pijplijn uit de rotskelder van de brouwerij direct uit de tapkraan van de kloosteruitspanning. Een andere indrukwekkende brouwerij, de Brauerei Kuchlbauer, vind je in Abensberg. Hier wordt het gouden sap met veel vertoon gepresenteerd, want de kelners serveren het aan de voet van de 35 meter hoge, kleurrijke Kuchlbauertoren, een architectuurproject ├á la Friedensreich Hundertwasser en een hommage aan het Beierse bier in ├ę├ęn.

 

Rottaler Pioenrozen Heinz Enzinger Panitz

Tourismusverband Ostbayern/Herbert Stolz

Rood oplichtende pioenrozen

In de lente moet je de velden en bloembedden rond Stubenberg met een bezoek vereren. Vanaf midden mei begint de belangrijkste bloeitijd van de pioenrozen. Het kleurenspectrum van de bloemen reikt van rood in alle denkbare variaties en de zachtste rozetinten tot lichtend geel, het puurste wit en koraalkleuren. Meer dan 1000 soorten zijn er te ontdekken: Japanse, Europese en Amerikaanse struikpioenen naast de opzienbarende Rockii-soorten uit China met hun zwarte vlek. Er zijn zelfs bloesems die van kleur veranderen terwijl ze bloeien.

 

Therme Bad G├Âgging

TI Bad G├Âgging/Gert Krautbauer

Turqoise water

Liefst zeven heetwaterbaden in het Beierse Golf- en Thermenland worden gevoed met bronwater. En omdat de romeinen al wisten dat het blauwe water bijzonder geneeskrachtig is, stichtten ze eeuwen geleden niet ver van het Romeinse kasteel Abusina een heetwaterbad, op de plek waar zich sinds veertig jaar de nieuwe Limes-Therme van Bad G├Âgging bevinden. Uit een diepte van meer dan 600 meter vloeit het heilzame vocht in 15 bekkens van verschillende warmte. Heerlijk geneeskrachtig water van 28 tot 36 graden celcius. Overigens treedt er al een positief effect op na 20 minuten baden.

 

Hoptuin Attenhofen

Tourismusverband Ostbayern/Herbert Stolz

Groen goud

Metershoge hopplanten die zijn opgehangen aan spandraden, zorgen tussen zachtglooiende heuvels en rivierdalen voor een idyllisch landschap met lentefris groen en geurende hop. In het hart van Beieren, tussen M├╝nchen, Regensburg en Landshut, ligt het grootste aaneengesloten hopbouwgebied van de wereld ÔÇô het Hallertau.

De ongeveer 170 kilometer lange fietsroute Hallertauer Hopfentour┬á leidt langs de rivierdalen van de Abens en Ilm. Wie het ÔÇ×bierkruidÔÇť ook met het verhemelte wil proeven, kan terecht in een van de traditionele Gasth├Ąuser die op deze route liggen. Wandelaars lopen het belevenispad Hopfen und Bier af. Na 15 kilometer vallen daarop allerlei wetenswaardigheden over het ÔÇ×groene goudÔÇť te leren. Om nog meer de diepte in te gaan, kun je kiezen uit het aanbod van rondleidingen door de hopboerinnen uit de regio. Aanschouwelijk vertellen ze over de machtige, prikkende slingerplant en zijn toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld ook in chocolade of likeur. Wie de geur niet kan weerstaan, bestelt het hoparoma voor thuis bij de Genussmanufaktur Lutzenburger.

 

Gert Krautbauer f├╝r Bad G├Âgging.

Zwarte stof

Natuurlijk gezond en mooi zijn: dat belooft de duizenden jaren oude natuurlijke klei. Zo ontvouwt het zwarte stof uit de aarde zijn volledige werking bij bindweefsel- en spierreuma of bij chronische gewrichtsziekten, net als bij stressreductie en ter activering van het immuunsysteem. Als het wordt verwarmd tot 42 graden celcius en direct op de huid wordt aangebracht, heeft ook de huid profijt van de dieptewerking van de klei, want het zwarte goedje is een waar schoonheidselixer en van 100 procent natuurlijke oorsprong.