TOP
Foto: Abethebabe/Pixabay
Een jonge speelt in een mosterveld met veel gele bloemen in Oostduitsland

Mosterd van de Oostzee – een eerlijk streekproduct

De regio Fischland-Darß-Zingst heeft niet alleen droomstranden en buitengewone natuurlandschappen; ook de verleidelijke culinaire verrassingen zijn een avontuur op zich.

Neem nou de boerderij van Ivonne en Michael Kostross. Ze verhuisden ooit uit het dichtbevolkte Noordrijn-Westfalen naar een ingeslapen plaatsje aan de Oostzeekust van Voorpommeren. In de verhuisdozen zaten hartstocht, moed en een bijzonder bedrijfsidee.

Ivonne en Michael Kostross tijdens het verpakken van hun mosterd

Foto: Voigt & Kranz UG/Ostseeküstenbilder.de

Schlemmin, een klein beschouwelijk dorp met ongeveer 300 inwoners, ligt verstopt in het gebied achter de kust op ongeveer 30 minuten rijden van de Oostzee. De weg loopt door idyllische natuur, langs velden, weiden en bossen en een sprookjesachtig kasteel uit de 19e eeuw. Een oude, oranjekleurige fiets aan de kant van de weg wijst naar de nieuwe thuishaven van Ivonne Kostross en haar man Michael, die hier samen sinds 2011 een mosterdmolen runnen.

Een fiets wijst op de idyllische reis naar het mosterdparadijs

Foto: Voigt & Kranz UG/Ostseeküstenbilder.de

30 soorten mosterd van de Oostzee

In totaal produceren ze 30 lekkere soorten volgens eigen recept: van klassieke vijgenmosterd tot aan vurige mango-chili-mosterd en Störtebekermosterd. In huize Kostross vullen Ivonne en Michael elkaar goed aan. Zij ontwikkelt de recepten en hij is verantwoordelijk voor de productie. Zo onstaat hier elke week ongeveer honderd kilo mosterd die handmatig en volgens oude traditie is vervaardigd. Daarbij wordt de onbehandelde mosterd in een volgens oorspronkelijk voorbeeld gebouwde steenmolen koud en voorzichtig tussen twee meer dan honderd kilo zware stenen gemalen.

De boerderijwinkel van de Senfmühle Schlemmin

Foto: Voigt & Kranz UG/Ostseeküstenbilder.de

Van Noordrijn-Westfalen naar de kust

Eigenlijk komt de familie Kostross uit Noordrijn-Westfalen. Net als haar moeder koos Ivonne voor het beroep van porseleinschilderes en werd daarmee in 1998 zelfstandig. Zij verkocht samen met haar man het porselein op markten in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en aan de Oostzee. Het voortdurende reizen werd de creatieve handarbeiders echter op een gegeven moment teveel. “We wilden ’s avonds na het werk graag in ons eigen bed slapen”, legt Ivonne de toenmalige situatie uit. Korte tijd later besloten ze daarheen te trekken, waar de zaken goed liepen en het landschap hen overtuigde: De Oostzee.

Voordat zijn ogen gaan tranen, zet Michael Kostross bij het malen van de scherpe zwarte mosterd liever een bril op

Foto: Voigt & Kranz UG/Ostseeküstenbilder.de

Mosterd: een goed en eenvoudig product

De overweging om een eigen product te maken, speelde bij de familie Kostross al langer. Ze hadden vooral een zwak voor mosterd: “Zo’n goed, eenvoudig en veelzijdig product, waar vaak veel te veel stoffen en suiker aan zijn toegevoegd – dat moet toch ook anders gaan”, overlegden Ivonne en Michael. Toen de verbouwing van de garage waarin eigenlijk de ruimtes voor het beschilderen van porselein gepland waren zou beginnen, moesten ze snel beslissen: “Porselein of mosterd? Mosterd of porselein?”, herinnert Ivonne Kostross zich met een glimlach. De uitkomst is bekend: De mosterd werd overwinnaar en gaf beetje bij beetje een nieuwe draai aan het leven van het echtpaar Kostross.

Het malen van de mosterd in de Senfmühle Schlemmin

Foto: Voigt & Kranz UG/Ostseeküstenbilder.de

Eigen winkel met café

Eerst was er op de binnenplaats van de mosterdmolen alleen maar een klein houten kraampje. De productie van de mosterd van de oostzee vond plaats in de garage. De vraag steeg en daarmee ontwikkelde de Senfmühle zich steeds meer tot dat wat ze tegenwoordig is. Een traditionele mosterdmolen met een eigen winkel en een café. Intussen zijn hier acht personen het hele jaar door aan het werk, inclusief zwager en schoonzus. Ook zij zijn uit het Westen van Duitsland naar het Noorden verhuisd om het familiebedrijf te ondersteunen. Ook het assortiment groeit voortdurend. De nieuwste creaties zijn vruchtenazijnen, die met water verdund als frisdrank of in de dressing van sla worden gebruikt.

Niet alleen mosterd, maar ook een heerlijk kopje koffie of kleine verfrissingen worden aangeboden

Foto: Voigt & Kranz UG/Ostseeküstenbilder.de

Informatie over mosterd van de Oostzee:

Senfmühle Schlemmin: Hauptstraße 12, 18320 Schlemmin, www.steinmühlensenf.de

Andere boerderijwinkels in de Regio:

Gärtnerei am Gutshaus met regionale producten, fruit & groente uit eigen aanbouw, Am Gutshaus 8, 18445 Kramerhof, www.vorpommernshop.de

Ostseemühle – Boerderijcafé en –winkel met consumptieolie, Dorfstr. 14, 18320 Langenhanshagen, www.ostseemühle.de

Salzmanufaktur MV – zoutmanufactuur, Feldstraße 10, 18320 Trinwillershagen, www.salzmanufaktur-mv.de

LandDelikat – bio-roosterij, Gewerbegebiet i.d. Nelkenstraße 16/Halle 17, 18356 Barth, www.landdelikat.de

Dorfschäferei Palmzin – o.a. schapenkaas,  Chauseestraße 3-5, 18334 Semlow/ OT Palmzin, www.dorfschaeferei-palmzin.de

Gutes aus Neuenrost – vruchtenspread, Zum Wiedbusch 2, 18320 Neuenrost, www.gutes-aus-neuenrost.de

Biolandhof Hof Walden & Hofladen, Große Bauernreihe 6, 18317 Saal, www.hof-walden.de

Meer informatie over de regio Fischland-Darss-Zingst: www.fischland-darss-zingst.de/regionalergenuss