TOP
Foto: Saale-Unstrut Tourismus/Christoph Keller
Kleine wijnberghuisjes zijn een van de kenmerken van de regio Saale-Unstrut

Zeven redenen voor een bezoek aan de wijnregio Saale-Unstrut

De wijnregio Saale-Unstrut is een nog vrij onbekend vakantiegebied. Hier in het Oosten van Duitsland kun je van exclusieve druppels genieten. Tegelijkertijd kun je er ook heerlijk wandelen, fietsen en kano varen.

Tekst: Ralf Johnen

Een beetje zoals Hollywood: wijnbergen in de regio Saale-Unstrut met een wandelend stel

Foto: Saale-Unstrut Tourismus/Transmedial

De Winelands van de regio Saale-Unstrut

Hete zomerdagen maken dat het landschap er dramatischer uitziet. Op steile terrashellingen groeien druivenstokken. Innovatieve wijnbouwers nodigen hun gasten uit om de enorme keldergewelven van hun wijngoed te bezoeken. Hier liggen verrassend sprankelende wijnen op voorraad. En in het algemeen is er hier sowieso veel te beleven.

De beschrijving hierboven is zeker toepasselijk voor de Napa Valley en de Zuid-Afrikaanse wijngebieden bij Kaapstad. Maar een reis naar het andere eind van de wereld is voor een ervaring als deze niet persé noodzakelijk. In het zuidwesten van Saksen-Anhalt ligt Saale-Unstrut, een nog vrijwel onontdekt wijnbouwgebied, dat vergelijkbare eigenschappen kan bieden.

Twee vrouwen drinken wijn tussen de wijnstokken in de regio Saale-Unstrut in het oosten van Duitsland

Foto: Saale-Unstrut Tourismus/Transmedial

Met bijna 800 hectaren is het aanbouwgebied eerder klein. Enkele wijnbergen liggen bovendien in de deelstaten Thüringen (120 hectaren) en Brandenburg (10 hectaren). Als noordelijkste kwaliteitswijnregio van Duitsland, ontleent het gebied zijn naam aan de beide gelijknamige rivieren. Na een reis door grillige dalen stromen deze bij Naumburg samen. De belangrijkste druivensoorten zijn Müller-Thurgau en Silvaner.

Kanoers op de rivier Unstrut

Foto: Saale-Unstrut Tourismus/Transmedial

Bezoekers kunnen aan de oevers van de Saale en de Unstrut de tijd tussen de wijnproeverijen doorbrengen met wandelingen langs eeuwenoude stapelmuurtjes. Ook zijn er romantische wijnberghuisjes en middeleeuwse burchten te bewonderen. Bij een bekend fotomotief zijn er dan weer overeenstemmingen met Zuid-Afrika te ontdekken. Het gaat om gigantische letters op de helling van een berg. Een soortgelijke blikvanger trekt ook bij Naumburg de nodige aandacht.

Hertioglijke wijnberg met huisje en kasteel in de regio Saale-Unstrut

Foto: Saale-Unstrut Tourismus

De Weinstraße Saale-Unstrut

Over een afstand van ongeveer 60 km loopt de Weinstraße Saale-Unstrut van Memleben via Bad Kösen naar Bad Sulza. Onderweg is langs de 1993 opgerichte Weinstraße de ene na de andere bezienswaardigheid te ontdekken, wat voor deze route geen bijzonderheid is. Wel bijzonder is de variatie in de mogelijk activiteiten. Wie dit wil kan de route ook anders dan met de auto afleggen, bij voorbeeld als wandel- of fietstocht. Het meest ongebruikelijke vervoersmiddel voor een wijntoer, de kano, is dankzij de niet al te wilde stromende rivieren goed inzetbaar.

Uitzicht op het wijnstadje Freyburg in de regio Saale-Unstrut

Foto: Saale-Unstrut Tourismus/Wolfgang Kubak

Het wijnstadje Freyburg

Midden tussen de wijnbergen, mag Freyburg het predicaat ‘staatlich anerkannter Erhohlungsort’ dragen. Het betekent dat de plaats door het verantwoordelijke ministerie van de betreffende deelstaat officieel erkend is als plaats met bijzondere vrijetijdskenmerken. De stad die is omgeven door een indrukwekkende stadsmuur ademt een sfeer van historische flair uit. Natuurlijk wordt het vermogen om te genieten daarbij niet uit het oog verloren.

Freyburger Fremdenverkehrsverein, Markt 2, 06632 Freyburg (Unstrut). Ma – vrij 9 tot 12 en 13 tot 17 uur, za 8 tot 14 uur.

Rondleiding door de sektkelders van Rotkäppchen

Foto: Rotkäppchen Sektkellerei

Rotkäppchen sektkelders

Het merk Rotkäppchen, dat over een grote naamsbekendheid beschikt, was ook als staatsbedrijf in de DDR een successtory. De imposante keldercomplexen gaan tot vijf etages onder de grond.

Rotkäppchen-Mumm Sektkellereien, Sektkellereistraße 5, 06632 Freyburg/Unstrut. Rondleidingen ma – za 10 tot 16 uur, zo 11 tot 16 uur, € 4 deelnamekosten.

Luchtopname van wereldcultuurerfgoed Naumburger Dom in Saale-Unstrut in Oost-Duitsland

Foto: Hellfritzsch/Saale-Unstrut-Tourismus

Naumburger Dom

Eén van de belangrijkste Europese bouwwerken uit de late middeleeuwen is ook topattractie aan de Straße der Romanik en sinds 2018 UNESCO Werelderfgoed. Dat zijn slechts enkele van de eretitels waarmee de Naumburger dom zich kan sieren.

Doksaal van de Naumburger Dom in de regio Saale-Unstrut

Foto: Vereinigte Domstifter/M. Rutkowski

Ooit opgericht als katholiek godshuis, werd de dom na de reformatie door protestanten gebruikt. Een opvallend bouwkenmerk is het uit de 13e eeuw stammende westkoor met een galerij die is uitgerust met 12 beelden van oprichters.

Meerjarige bloemenbedden bij de Dornburger Schlösser in de regio Saale-Unstrut

Foto: Saale-Unstrut Tourismus/Fanny Roedenbeck

Vlak bij de wijnregio Saale-Unstrut: Dornburger kastelen

Drie kastelen met compleet verschillende karakters. Zo torent dit unieke ensemble op een rots hoog boven het Saaledal. Met elkaar vormen het Alte Schloss, het Rokokoschloss en het Renaissanceschloss het ‘balkon van Thüringen’, dat al door de hertogen von Sachen-Weimar-Eisenach als zomerresidentie zeer op prijs werd gesteld. Ten noorden van Jena staan bouwwerken variërend van de resten van een middeleeuwse burcht, tot aan een elegant lustslot. Met elkaar laten ze meer dan 800 jaar geschiedenis zien. Meer informatie: Schlossverwaltung Dornburger Schlösser und Gärten.

Een familie tijdens een fietstocht aan de Geiseltalsee in de regio Saale-Unstrut

Foto: Saale-Unstrut Tourismus/Transmedial

De Geiseltalsee

De bruinkoolwinning wordt misschien als roofbouw op de natuur gezien, maar ten gevolge daarvan is in Saksen-Anhalt wèl de Geiseltalsee ontstaan. Met een oppervlakte van 19 vierkante kilometer behoort dit meer trouwens tot de tien grootste wateren van Duitsland. Ideaal om een bad te nemen en de frisse lucht door je haar te laten waaien. Aangemoedigd door het succes van de collega’s in Saale en Unstrut, wijdt een wijnbouwer zich sinds 2000 op de oevers van het meer aan de wijnbouw. Weinbau am Geiseltalsee

Vrouw tijdens de wijnoogst in de regio Saale-Unstrut

Foto: Saale-Unstrut Tourismus/Torsten Biel

Meer informatie over de wijnregio Saale-Unstrut

www.saale-unstrut-tourismus.de