TOP
Foto: Menna/Shutterstock
Paaseieren liggen tussen lentebloemen in het gras

Duitse paastradities: Eieren zoeken en beschilderen

Dat paaseieren bij Pasen horen weet iedereen, maar weet je ook wat een paasfontein is? We hebben typisch Duitse paastradities voor je op een rijtje gezet.

Een meisje speelt in het gras met een paasei, een Duitse traditie

Foto: MNStudio/Shutterstock

Een van de Duitse paastradities: Eieren zoeken

Eieren staan al vanouds symbool voor nieuw leven en wedergeboorte. Gelovige Christenen mogen dan ook trouwens de laatste week voor Pasen geen eieren eten. Ze bewaren de eieren gedurende om ze te beschilderen. Pas met Pasen mag je ze dan eindelijk traditiegetrouw opeten. Aanrader als je van paaseieren houdt: In Sonnenbühl-Erpfingen in de regio Schwäbische Alb staat een Ostereimuseum, waar mensen naartoe komen om paaseieren in alle soorten en maten te bewonderen.

Het maken van een paasfontein is een Duitse traditie

Foto: Andreas Wolochow/Shutterstock

Paasfonteinen

Van Goede Vrijdag tot en met twee weken na Pasen kom je op sommige plaatsen in de Fränkische Schweiz paasfonteinen tegen. Dit zijn fonteinen die met heel veel bloemen, slingers en gekleurde eieren versierd zijn om het water te vereren, dat vroeger in deze regio schaars was. De versiering is allesbehalve armetierig; dat merk je wanneer je bijvoorbeeld het paasfontein in Bieberbach bij Egloffstein bewondert. Met ongeveer 11.000 eieren is het de grootste paasfontein ter wereld en zo staat dat ook in het Guinness Book of Records.

Muzieknoten van de Matthäuspassion can Johann Sebastian Bach

Foto: Harry Wedzinga/Shutterstock

Een van de Duitse paastradities: De Matthäus-Passion

Johann Sebastian Bach heeft deze muzikale paastraditie 1728 gecomponeerd. Het oratorium over het lijdens- en sterfverhaal van Jezus wordt elk jaar in de laatste weken vóór Pasen uitgevoerd. Dit jaar kunnen muziekliefhebbers de Matthäus-Passion weer fysiek bijwonen. Ook blijft het mogelijk het religieuze werk online te bekijken. Bijvoorbeeld de uitvoering met het Tölzer Knabenchor & de Hofkapelle München onder leiding van dirigent Christian Fliegner.

Het beschilderen van paaseieren behoort tot de Duitse paastradities

Foto: Comzeal Images/Shutterstock

Eierspelletjes: ‘Eiertrudeln’ en ‘Eierticken’

In sommige regio’s zijn spelletjes met paaseieren heel populair. In Brandenburg en Mecklenburg-Voorpommeren spelen de mensen op de 1e paasdag bijvoorbeeld het kinderspelletje ‘Eiertrudeln’ (eierrollen). De geverfde eieren, die de kinderen tijdens de traditionele zoektocht gevonden hebben, worden van een heuvel naar beneden gerold. Wiens ei ongeschonden het verst komt, krijgt alle andere onbeschadigde eieren.
Een andere traditie is een spelletje tijdens het paasontbijt of de paasbrunch. Twee mensen staan tegenover elkaar met een (hardgekookt!) ei in hun hand, die ze vervolgens met de punten tegen elkaar aanslaan. Als de schaal van jouw ei intact blijft, win je het ei van je tegenstander.

Liefdevol gemaakte paasfontein in Duitsland

Foto: Vitaprague/Shutterstock