Bij de ingang van het ‘Miniatur Wunderland’ in Hamburg kun je op een bord lezen, waar alle gasten vandaan komen. Ook de Duitse bondslanden staan in concurrentiestrijd met elkaar vermeld. Het aantal vrouwelijke bezoekers is helaas niet te zien.
Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen
Voor vrouwen is een modelspoorwegbaan ongeveer net zo spannend als een bezoek aan de beauty-afdeling van een drogisterij voor een stoere gespierde manspersoon. Er was dan ook wat overtuigingskracht voor nodig om de hartsvriendin mee te krijgen naar het Miniatur Wunderland, dat prachtig is gelegen in de Hamburger Speicherstadt – het fraaie stadsdeel bij de haven met oude pakhuizen. Ook al is het de grootste digitaal gestuurde modelspoorwegbaan ter wereld, vrouwen zullen bij dit gegeven hoogstens hun wenkbrauwen fronsen. Kleine locomotieven die met hun wagons op smalle spoorbanen door het vertrek tuffen. Nou ja, het zal wel… Maar het klinkt niet echt naar een geslaagd uitstapje, toch?
Het was een kinderdroom
We gaan even een stapje terug in de tijd. In het jaar 2000, in juli om precies te zijn, stootte Frederik Braun in Zürich op een modelbaanwinkel, die bij hem herinneringen aan zijn kindertijd opriep. Geïnspireerd door deze indrukken groeide er bij hem een idee, zijn kinderdroom in werkelijkheid om te zetten. Hij belde zijn tweelingbroer Gerrit op met de woorden: “We gaan de grootste modelspoorwegbaan ter wereld bouwen”. Gerrit, die van natuur eerder rationeel en sceptisch is, heeft in het begin behoorlijk aan het project getwijfeld. Maar, nadat hij op deze dag nog minstens zes telefoontjes van Frederik kreeg, waarin hij dolenthousiast steeds weer met nieuwe ideeën kwam, realiseerde Gerrit, hoe serieus zijn broer met het plan bezig was. Het denkbeeld, om met de vroegere hobby geld te gaan verdienen stond hem ook wel aan. In tegenstelling tot zijn broer Frederik was hij aanvankelijk sceptisch en schonk meer vertrouwen aan getallen als aan emoties.
Van het idee tot realisatie
Ook werden ze in hun directe omgeving geconfronteerd met vrij negatieve reacties. Uiteindelijk kozen ze ervoor een enquête te houden, om te kunnen beoordelen of er genoeg bezoekers zullen komen om de benodigde investeringen terug te verdienen. Meer dan drieduizend personen met uiteenlopende sociaal demografische kenmerken werden ondervraagd en moesten aangeven, welke van de 45, deels fictieve, bezienswaardigheden ze in Hamburg zouden willen bezoeken. Bij de mannen lag het bedenksel Miniatur Wunderland op plaats drie en bij de vrouwen op de allerlaatste plaats. (Heb ik toch gezegd!) Ondanks deze niet volledig eenduidige uitslag stond het nu voor de beide mannen vast: “WIJ BOUWEN DE GROOTSTE MODELSPOORBAAN TER WERELD”.
Meer dan treinen
Het moest geen installatie achter glas worden, maar een complete modelwereld waarin treinen slechts één van de vele hoogtepunten zijn. “Ons idee was het, een wereld te bouwen, waarin zowel mannen, vrouwen als kinderen kunnen wegdromen en zich laten verrassen”, verklaart Gerrit Braun het concept. En tegenwoordig is de Miniatur Wunderwelt inderdaad voor de hele familie een hoogtepunt, waar zelfs vrouwen vol bewondering rondkijken. Om de vijftien minuten verandert de tijd van de dag, waardoor sommige afdelingen bijvoorbeeld Las Vegas in de Verenigde Staten, of de kermis in het juiste daglicht komen te staan.
Humoristische details
Met de talloze kleurige lampjes werkt de fantasiewereld heel realistisch. Steeds weer vinden de kleintjes knopjes waar ze op mogen drukken. Daarna kunnen ze ontdekken wat er nu weer is gaan bewegen. Voor de volwassenen zijn er levensechte op schaal nagemaakte gebouwen, die inderdaad fascinerend zijn, maar ook beschikken over humoristische details die – als ze eenmaal zijn ontdekt – menigeen aan het lachen brengen. En hoeveel vrouwen waren er dan uiteindelijk in het Minitatur Wunderland met 9.000 meter rails, 160.000 figuurtjes en een oppervlakte van 2.400 vierkante meter? Meer dan verwacht, zou ik zeggen. En ik ga nu nog een stap verder: Het is een bezoek inderdaad dubbel en dwars waard.
Info:
Kehrwieder 2
20457 Hamburg
Telefoon +49(0)40/3006800
Dagelijks geopend, toegangsprijs voor volwassenen € 15. Vooraf (online) reserveren is aan te raden.