TOP
Hotel Le Meridien
Restaurant Heritage met uitzicht over de Außenalster

Viersterrenhotel Le Meridien in Hamburg

In het Le Meridien aan de Außenalster kun je Hamburg op z’n best beleven: maritiem, modern en met de meest verfijnde keuken.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Bekrompen en saai…

Vroeger, toen ik nog jong was en de wereld niet groot genoeg kon zijn, begreep ik de mensen niet zo goed, die hun leven gemakkelijk en volgens een vast patroon inrichtten. Je kent ze wel: ze ontbijten op zondag altijd om 10 uur, maken ’s avonds altijd hetzelfde wandelingetje en gaan jaar in, jaar uit naar hetzelfde hotel. Altijd in dezelfde kamer overnachten en dan ook nog een lievelingstafeltje in het restaurant. Je kon het eentonig noemen, maar mijn oordeel erover was eerder bekrompenheid! Nu, aanzienlijk ouder en wellicht een beetje wijzer, weet ik dat een beetje houvast in het leven ook belangrijk en prettig is.

De Luxe Room

Hotel Le Meridien

Ansichtkaartenmotief

Misschien moet je eerst veel gereisd hebben om uiteindelijk een hotel te vinden dat vrijwel helemaal aan je wensen voldoet. Voor mij is het Le Meridien Hamburg zo’n hotel. Het ligt in St. Georg, direct aan de Außenalster met een betoverend uitzicht dat ik me als ansichtkaartenmotief voor de Hanzestad voor kan stellen. De Jungfernstieg met vele shoppingmogelijkheden in de buurt, de kanalen in Winterhude, het UNESCO Werelderfgoed Speicherstadt, de Deichtorhallen, alles op loopafstand.

Kunst in het hotel

En dan te bedenken dat je je op regenachtige dagen ook uitstekend in het hotel kunt vermaken. Het Le Meridien Hamburg beschikt namelijk over de grootste permanente kunsttentoonstelling buiten een museum. Met 600 tentoongestelde stukken van 50 lokale moderne kunstenaars is het luxehotel zeer goed uitgerust, terwijl bij de renovatie de lobby ook nog werd verfraaid met houtsculpturen van de kunstenaar Yves Rasch.

Helden en schurken

De muren van de restaurants zijn aangekleed met superhelden en schurken, geënsceneerd door de Parijse fotograaf Sacha Goldberger. Verder is het wandkunstwerk van kunstenares Debbie Smith achter de nieuwe receptie een hoogtepunt in de collectie: een wereldkaart van spijkers en gespannen metaaldraden, die de huidige scheepsroutes weergeven. Als je op het idee komt alles te willen bekijken, heb je meer dan een dagtaak.

Kunstwerk van spijkers en draad achter de receptie

Hotel Le Meridien

Restaurant met Hamburg als decor

Maar toch is mijn lievelingsplekje in het hotel – afgezien van het mega-comfortabele bed – het restaurant Heritage op de negende verdieping met het nachtelijke decor van de Hanzestad. De ambiance is er mede dankzij het strakke en toch luxueuze interieur buitengewoon sfeervol. Matthias Cantauw kookt er volgens eigen zeggen moderne Franse keuken – Franse keuken met een Aziatische noot. Oesters worden naar keuze volgens Franse traditie met citroen en bieslookbrood bereid, maar kunnen ook op Aziatische wijze met limoenen en chili worden geserveerd. Ook heerlijk: het Dry Aged Beef, en als afsluiter de mooiste kazen van de wagen.

Lobby bar HUB

Lobby bar HUB

Verrukkelijk ontbijt

Ook ’s morgens mag ik hier door het panoramavenster van het uitzicht genieten, terwijl het naar vers gezette koffie en knapperige croissants geurt. Het ontbijt is zo uitgebreid en uitnodigend, dat je er eigenlijk ruim de tijd voor moet nemen. Een snelle hap zou zonde zijn, als je de keuze aan verrukkelijkheden ziet. Het Le Meridien weet precies hoe het het zijn gasten naar de zin maakt.

Ik kom terug

En als ik dan ’s avonds in het restaurant achter een ongelooflijk lekkere Tuna Tartar zit, om vervolgens een perfect gebakken filet van het Freesische rund uit Sleeswijk-Holstein met een Mekhong pepersaus voor me neergezet te krijgen, een glaasje uitstekende rode wijn te drinken en dan weet, dat ik daarna zo in mijn bed val, is er één ding duidelijk: Dit hotel raakt mij nooit meer kwijt. Als ik naar Hamburg reis, wil ik hier overnachten, want ik houd inmiddels van een beetje zekerheid.

Een ongelooflijk lekker Tuna Tartare

Hotel Le Meridien

Informatie

Le Meridien Hamburg, An der Alster 52-56, 20099 Hamburg, www.lemeridienhamburg.com

Op de website worden diverse arrangementen aangeboden, bijvoorbeeld met een rondvaart en een bezoek aan de Deichtorhallen, of voor families met korting op de tweede kamer en tips voor uitstapjes, of een sunset-arrangement met een fles champagne en hapjes voor bij de zonsondergang over de Außenalster,