TOP
Foto: Hafenkran Hamburg/Floatel
Kraanbestuurdershuisje in Hotel de Havenkraan in de Haven van Hamburg met uitzicht op de Elbphilharmonie

Bijzondere hotels in Duitsland

Op zoek naar bijzondere hotels in Duitsland? Iets romantisch, sprookjesachtig of iets met een fantastisch uitzicht? Dan kom met ons mee deze ongewone accommodaties.

Tekst: Simone Sever

Uitzicht op de vier containers van Boutique hotel i31 op een huizendak in Berlijn

Foto: Boutique Hotel i31

In de grote stad: Berlijn

Is dit een Big-brother-feeling? Op het dak van het Boutique Hotel i31 staan vier voormalige zeecontainers. Waarom staan ze daar? Het zijn op dit moment wel de meest bijzondere overnachtingsplaatsen in de Duitse hoofdstad. Iedere container is een 25 vierkante meter grote comfortkamer (per nacht vanaf € 125). Het interieur is modern, strak vormgegeven en comfortabel. Bureau, zitgelegenheid, televisie, koffiemachine, kosteloze minibar, een groot gezellig bed, badkamer en wc. Er ontbreekt niets.

Boutique hotel i31 bevindt zich in containers die dan weer op een dak van een appartementenhuis staan kamer van binnen

Foto: Boutique Hotel i31

En alsof de containers zelf nog niet bijzonder genoeg zijn, completeert een terras met veel groen het geluk van de gasten. Hier kun je in het morgenzonnetje je koffie drinken en een paar bessen direct van de struik plukken. En dat midden in Duitslands drukke hoofdstad, slechts enkele minuten lopen van het Berliner Hauptbahnhof verwijderd. Gezellig dineren kun je in het gemoedelijk restaurant in de Japans aandoende binnentuin. Hier ben je in het gezelschap van een kleine waterval en twee reusachtige boeddha’s.

Boomhotel Lauschhütte in het Duitse Rijnland-Palts

Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus

In de boomtoppen in Rijn-Hessen

Het ziet er een beetje uit alsof er zojuist een UFO tussen twee bomen is geland. Inderdaad bevindt zich tussen twee beuken, op zeven meter hoogte in het Rijn-Hessische outdoorpark Lauschhütte in het Binger Woud een avonturennest. In deze constructie uit hout en staal kun je overnachten. Het ‘hemelbed’ (€ 60 per nacht) is via een touwladder te bereiken. De uitrusting (slaapzak, kussen), die zelf meegebracht moet worden, wordt aan een touw de slaapcocon in omhoog getrokken. Een geraamte van houten latten is over de matras gespannen en maken een blik op de nachtelijke sterrenhemel mogelijk. Als je heel goed oplet zul je vast en zeker ook de een of andere vallende ster zien. Een van de meest bijzondere hotels in Duitsland.

Terras van Havenkraan Hamburg in de Haven van Hamburg

Foto: Hafenkran Hamburg/Floatel

Nog meer bijzondere hotels in Duitsland vind je in de haven van Hamburg

Het prachtige concertgebouw van Hamburg, de Elbphilharmonie ligt bijna voor het grijpen, als de havenkraan, die midden in de haven van Hamburg ligt nog in bedrijf zou zijn. Maar, de grijper, waar ooit zware lasten mee werden getakeld, is stilgelegd. De havenkraan heeft echter een nieuwe bestemming gekregen en nodigt sinds 2008 reizigers uit de hele wereld uit voor romantische nachtjes op het water.

Uitzicht van boven op Hafenkran Hamburg met haven en Elbphilharmonie

Foto: Hafenkran Hamburg/Floatel

Vanzelfsprekend is de Hafenkran Hamburg geen luxe hotel, hoewel het uitzicht over het water eersteklas is en de eenvoudige maritieme inrichting eigenlijk best luxueus: beddengoed van shantung, spannende douche over twee verdiepingen met open haard en als het weer het toelaat, wordt het ontbijt, dat bij de prijs is inbegrepen de volgende morgen op het eigen terras bij de kraan geserveerd. (Prijzen vanaf € 390 voor doordeweekse nachten en € 450 in het weekend).

Drijvend huisboot in Center Parks Bispinger Heide met familie op het terras

Foto: Center Parks

Woonboot in de Bispinger Heide

Als je op één van de leuke woonboten in het Center Parcs Bispinger Heide in de buurt van Soltau logeert, krijg je een soort Tom Sawyer en Huckleberry Finn-gevoel. Een vaarbewijs heb je niet nodig, het drijvende vakantiehuis (4 dagen/3 nachten vanaf € 552) heeft een vast ligplaats en kan niet varen. Hier kun je genieten van een ongecompliceerde vakantie met het hele gezin, want verdeeld over twee etages met twee slaapkamers, volledig ingerichte keuken, badkamer en gezellige woonkamer met een eigen terras op het dek is er genoeg plaats voor zes personen.

Luchtopname van Center Parks Bispinger Heide met drijvende vakantiehuizen op een meertje

Foto: Center Parks

Het drijvende vakantiehuis is van alle gemakken voorzien en behoort zeker tot de meest bijzondere hotels in Duitsland. En als jet met het welzijnsniveau VIP boekt, zijn bij aankomst de bedden fris opgemaakt en worden er dagelijks verse broodjes geleverd. Tip: Huur een witte zwaanwaterfiets en vaar langs je eigen woonboot. Ahoy! De meer waterschuwe vakantiegangers zouden zich eens moeten informeren over de boomhuizen in het park.

Op het platteland

Als je op zoek bent naar veel natuur en weinig mensen, hebben we een idee. Een droomhut voor met z’n tweeën (vanaf € 200 per nacht) op de 1.016 meter hoge Brotjacklriegel. Dat is de meest opvallende berg van de regio Sonnenwald in het Beierse Woud. Met een eigen sauna en een overdekt panorama-terras, dat elke avond exclusief uitnodigt voor een zonsondergangsspektakel, is het verblijf heerlijk romantisch.

Of toch liever schaapjes tellen in een bouwwagen (vanaf € 22,10 per nacht) in Neckar-Alb in Baden- Württemberg? Hier kijk je uit over het glooiende heuvellandschap van de Schwäbische Alb. Het online-portaal Landreise heeft nog veel meer afgelegen plaatsen voor retraite in haar programma.