TOP
Foto: Hotel Parkschlösschen
Een vrouw geniet van een oliemassage in Hotel Parkschlösschen

Ayurveda aan de Moezel: Hotel Parkschlösschen in Traben-Trarbach

Naast wandelen en wijn drinken kun je ook voor Ayurveda aan de Moezel terecht. Hotel Parkschlösschen in het romantische stadje Traben-Trarbach is de perfecte plek voor ontspanning.

Tekst: Manuela Raudasch

Hotel Parkschlösschen in Traben-Trarbach aan de Moezel is gespecialiseerd op Ayurveda

De ayurveda arts legt drie vingers om mijn linker pols: “Een lage, lichte hartslag.”Kort daarvoor had hij me diep in de ogen gekeken: “Ik zie daar veel vata – de ogen glanzen, de blik is open.” En over mijn lichte huidskleur: “Maar ook pitta – u heeft heel veel moedervlekken.” Zijn oog werpend op mijn dosha-vragenformulier maakt de diagnose perfect: “U eet graag zoetigheden.” Kortom: Ik ben vata-pitta-kapha. Oef. Dat is makkelijk, denk ik – ayur-aba-veda-kadabra, van alles wat. De ayurveda arts kijkt geirriteerd: In de ayurveda bestaat geen waardeoordeel. Je bent wie je bent en ook wat je eet.

Ik ben in het zojuist gerenoveerde Ayurveda Parkschlösschen – het ayurveda bolwerk – in Traben-Trarbach aan de Moezel. Met vijf fonkelende sterren geldt het sinds de opening in 1993 als het eerste zuivere ayurveda-hotel in de luxe categorie in Europa. En laat één ding duidelijk zijn: “Wij zijn geen wellness hotel”, zegt Martina Trautner van de afdeling pers en publiciteit. Klopt! Panchakarma, de tiendaagse reinigingskuur, is geen kleinigheid. Het is de klassieker van het huis en wordt door de meeste gasten geboekt. De gasten zijn gemiddeld 45 jaar oud, tendens dalend, en grotendeels (60 procent) vrouwen, waarbij het aantal mannen toeneemt.

Ontspannen in de Ayurveda spa

Foto: Hotel Parkschlösschen

Het kasteeltje in het mooie park met de reusachtige bomen  en het heldere kabbelende beekje heeft met de rustgevende stilte en terughoudendheid eerder de charme van een edel sanatorium. De geschiedenis begon in 1809, toen hier een thermaalbron werd ontdekt.

In 1883 werd het eerste houten badhuis gebouwd, kort daarna het Kurhaus. De bekende Berlijnse jugendstil architect Bruno Möhring voegde er in 1905 nog een vijf verdiepingen hoog gebouw aan toe. De eigenaren wisselden, totdat in het jaar 1990 de familie Preuß het complex overnam en het volgens de principes van de zgn. vedische  bouwbiologie renoveerde: de tapijten waren van zuiver wol, het behang van zijde en  alle kabels dubbel ommanteld. Tegenwoordig is er in het Parkschlösschen plaats voor 60 kuurgasten. Zelfs in het hoogseizoen van oktober tot april is er voor iedere gast genoeg plaats.

Tweepersoonskamer in Hotel Parkschlösschen aan de Moezel

Foto: Hotel Parkschlösschen

De drie dosha’s bepalen het karakter

“Nog een beetje warm water?” vraagt de dame van de service met haar vriendelijke en gezonde blik, die even komt kijken. Ja, graag, want het verdrijft slechte slakken (‘ama’) uit mijn vatta-pitta-kapha-lichaam, beweert de ayurveda. Maar wie is deze ayurveda eigenlijk? Ayurveda is sanskriet en betekent de ’kennis van het leven’. De pijlers waarop deze duizenden jaren oude indische geneeskunst berust zijn reiniging, specifieke kruidenpreparaten, voedsel vrijwel zonder dierlijke eiwitten en het middelpunt: harmoniserende oliemassages die door twee therapeuten synchroon worden uitgevoerd.

De ayurveda onderscheidt drie types, de zgn. dosha’s – drie krachten die op alle niveaus van ons organisme invloed uitoefenen. Vata omvat het bewegingsprincipe, de pitta belichaamt het energetische principe en stuurt alle stofwisselingsprocessen. Kapha zorgt voor de opbouw van de structuren en geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit. De drie dosha’s bepalen ook het karakter en type van een mens. Het vata-type is slank, enthousiast en snel. Het pitta-type is lenig, scherpzinnig en hongerig. Kapha-types zijn krachtig, langzaam en geduldig.

Ayurveda keuken in Hotel Parkschlösschen in Traben-Trarbach aan de Moezel

Foto: Hotel Parkschlösschen

Het hele hotel is één en al therapie

Als de ayurveda arts zijn drie vingers op mijn pols legt en mijn hartslag afleest, ervaart hij niet alleen welk constitutietype (‘prakriti’) ik ben, maar ook welke dosha’s uit balans geraakt zijn (‘vikriti’). Wie bijvoorbeeld te hectisch is, heeft vast en zeker een vata-storing en wie vaak moe is, waarschijnlijk een kapha-storing. De juiste voeding, geneeskrachtige kruiden en massages brengen de dosha’s weer in balans. En daarom: Genoeg over de theorie  en op naar de massage – middenin het kasteeltje. Ook de weg ernaartoe is ayurvedisch: architectuur en interieur van het hotel zijn niet gebasserd op actuele trends, maar op natuurwetten. Het hele  gebouw is een therapie!

Oliemassage voor een vrouw in Ayurveda Hotel Parkschlösschen

Foto: Hotel Parkschlösschen

Beneden wordt ik eerst met een zachte handdruk verwelkomd door een krachtige blondine. “U krijgt een kalari-massage…” – en die is pittig en bewerkt met veel toewijding het ‘marma-nadi-systeem’, het systeem van de vitale punten en energiebanen. Op het eind worden alle blokkades opgelost. Ik wil echter niets op het eind, want kalari is heerlijk – zalvend, krachtig, echt vitaliserend. De therapeute heeft kalari geleerd van Anja Pennemann van de Europese Academie voor Ayurveda (REAA) – net als alle ander therapeuten hier – en schijnbaar ook het volledige personeel van het Ayurvade Parkschlösschen. Hier heeft iedereen verstand van Ayurveda – het servicepersoneel adviseert de juiste thee, de receptie reserveert de passende kuur en de ayurveda koks… toveren gedichten op het bord.

Eerst zoet en dan hartig

Gelukkig mag je nabestellen. En ik wil beslist meer van die heerlijke mango in kokoscrème, meer van de rode linzensoep, meer van de pikante appelrijst met wortelcurry en gevulde deegkussentjes. Eerst moet je altijd zoet eten, want voor deze smaakrichting heeft het lichaam de meeste spijsvertering enzymen nodig.

Oliemassage volgens Ayurveda

Foto: Hotel Parkschlösschen

Het dagelijkse menu is pas gezond, als het naast de verse ingrediënten alle zes ‘rasa’s’ bevat: zoet, zout, heet, zuur, bitter en samentrekkend. De ayurveda koks beheersen het scala van de rasa’s perfect, wat niet alleen aan de vers keuken en de fijne kruiden ligt, maar vooral de liefde waarmee wordt gekookt. Hun kookkunst demonstreren ze graag bij de populaire kookworkshops in de gezellige leerkeuken.

Gezond eten in Ayurveda Hotel Parkschlösschen

Foto: Hotel Parkschlösschen

Alles is harmonieus

En de liefde voor de gasten –  ach, de ayurveda heeft me helemaal zoetsappig gemaakt – dat heeft het Ayurveda Parkschlösschen ook goed in de hand. Allen zijn voorkomend en aardig – de therapeuten aan de massagebank of op de yoga- of pilatesmat, de ayurveda artsen, het service personeel, de sprekers van de avondvoordrachten, het team van de receptie en de directie, de schoonmaakster en de tuinman vast ook en de dames uit de chique hotelshop.

Of het de laatsten ook bevalt, dat ik plotseling met een goed geweten van de waanzinnig dure oorringen van de New Yorker sieradenontwerper David Aubrey kan afzien en in plaats daarvan in de shop een bakje amla-vruchtenmoes neem? Ach, het maakt ook niet uit, hopelijk kom ik nog een keertje terug.

Een grote boom in de tuin van Hotel Parkschlösschen in Traben-Trarbach

Foto: Hotel Parkschlösschen

Meer informatie over Ayurveda aan de Moezel:

Ayurveda Parkschlösschen, Wildbadstraße 201, 56841 Traben-Trarbach, rezeption@parkschloesschen.de

Meer informatie over tourisme in Rijnland-Palts en Traben-Trarbach