TOP
Dr. oetker versuchsküche
Chocolade ijs in een oublieschaaltje

Chocolade ijs in een oublieschaaltje

Een feestelijk chocolade ijs in een oublieschaaltje past prachtig bij een feestelijk kerstmenu. Als je een deel van het recept van te voren klaarmaakt, valt de stress tijdens de feestdagen ook wel mee. Als je gasten hebt, zul je met deze apotheose hoog scoren.

Ingrediënten

Voor het bakblik: een paar vel bakpapier.

Voor het oubliedeeg

100g tarwemeel
100g poedersuiker
100g slagroom
3 druppeltjes Dr. Oetker rum aroma

Voor het ijs

1 zakje Dr. Oetker Mousse au Chocolat klassiek* (in Duitsland als instant pudding verkrijgbaar)
100g koude slagroom
200 ml koude melk
1 msp gemalen kruidnagels
1msp gemalen kardemom
1 msp gemalen kaneel
50g krokante hazelnootstukjes

Bijlage en decoratie

125g Dr. Oetker choco glazuur (zakjes van 100g)
100g koude slagroom

Voorbereiding

Uit karton een sjabloon maken van een cirkel met 18 cm doorsnede. Bakpapier op het bakblik leggen en oven voorverwarmen op 200°C boven-/onderwarmte of hetelucht 180°C.

Bereiding

Oubliedeeg

Meel en poedersuiker in een kom mengen. Slagroom en aroma toevoegen. Alles met een garde tot een glad deeg kloppen. Een eetlepel deeg op het bakpapier aanbrengen en met een spatel in het sjabloon verdelen. Maximaal 2 oublies op een bakblik. Ongeveer 4 minuten in het midden van de oven bakken. Oublie direct met een pannenkoekmes van het papier verwijderen en nog warm tot een schaaltje vormen. Daarvoor de oublie met de mooie kant naar buiten in een glazen schaaltje leggen en er een tweede schaaltje bovenop drukken en af laten koelen. De rest van het deeg op dezelfde wijze verwerken.

IJs

Mousse au Chocolat volgens de aangegeven bereidingswijze, maar met 100 g slagroom en 200 ml melk en de specerijen klaarmaken. Op het laatst de hazelnootstukjes doorroeren en minimaal 3 uur invriezen.

Versieren

Het glazuur volgens de aangegeven bereidingswijze smelten. Een hoekje van het zakje afknippen en 6 kleine rasters op een stuk bakpapier vormen en laten stollen. De oublieschaaltjes met chocoladeglazuur decoreren. Het ijs ongeveer 10 minuten voor serveren uit de vriezer halen. Slagroom stijf kloppen. Elk oublieschaaltje met 3 bolletjes ijs en wat slagroom vullen. Eventueel nog versieren met glazuur of een wafeltje. Plaats de glazuurrasters op de slagroom.

Tips

De oublieschalen kunnen in een goed sluitende trommel ongeveer een week worden bewaard.

*Indien geen chocolade mousse verkrijgbaar is, kan deze eventueel vervangen door chocoladepudding of kant-en-klaar ijs.