Touristisch nieuws uit Duitsland in december
Ook in december is er touristisch nieuws uit Duitsland. Duitsland Magazine heeft een aantal meldingen samengesteld. Zu kun je ondanks de lockdown naar het komende jaar uitkijken.
Bundesgartenschau in Thüringen met buitenplaatsen
In het komende jaar vindt de Budesgartenschau plaats in Thüringen. De hoofdlocatie is van 23 april tot 10 oktober de bloemenstad Erfurt. Maar het evenement omvat nog veel meer locaties. Niet minder dan 25 representatieve buitenplaatsen vertegenwoordigen de Thüringer tuincultuur. Vijf plaatsen van dit milieuvriendelijke tuinennetwerk liggen in de cultuurregio Wartburg in het Thüringer Woud. Variërend van baroktuinen tot aan burgerlijke villaparken uit de 20e eeuw gaat het om attractieve reisbestemmingen voor bloemen- en natuurvrienden. Tot het lijstje behoren het park van Schloss Altenstein in Bad Liebenstein, de parkcomplexen rondom Schloss Friedenstein in Gotha, het Bergfried-Park Saalfeld, het landschapspark Ebersdorf in Sallburg en het kasteelpark Kochberg.
Humboldt Forum in Berlijn open
Na een bouwtijd van acht jaar wordt één dezer dagen het Humboldt Forum in de Duitse hoofdstad geopend. De nieuwe attractie in de Berlijnse cultuurwereld bevindt zich midden in het centrum tegenover het Museumsinsel. In verband met de huidige situatie zal de opening van het Humboldt Forum voorlopig alleen digitaal plaatsvinden. Het Humboldt Forum is van veraf te zien en heeft een oppervlakte van ongeeer 30.000 vierkante meter. De noord-, zuid- en westzijde van de gevel bestaat uit ee reconstructie van het voormalige Berlijnse Stadtschloß. Alleen de oostzijde van het Forum is niet in de barokke bouwstijl opgetrokken. Aan de zijde van de Spree-oever is een moderne bouw ontstaan, met een strakke buitengevel van beton.
Het Forum moet openstaan voor de denkbeelden in de wereld en nieuwe ruimtes creëren voor cultuur, kunst en wetenschap. Centraal staan de kernbegrippen geschiedenis en de architectuur van de plaats, de gebroeders Humboldt en het kolonialisme. De nieuwbouw was in Berlijn en in de rest van Duitsland nogal omstreden. De standplaats was vroeger niet alleen de plek waar het Berliner Stadtschloss stond. Ten tijde van de DDR stond hier het Palast der Republik, dat vanwege asbestsporen moest worden afgebroken.
Beckmann voor de Hamburger Kunsthalle
De Hamburger Kunsthalle heeft het ‘Zelfportret Florenz’ van Max Beckmann (1884 – 1950) aangekocht. Het museum in Hamburg kon het uit 1907 stammende werk met ondersteuning van verschillende stichtingen voor vier miljoen euro verwerven. Dit is de tot nu toe duurste aankoop in de geschiedenis van het museum. Het schilderij stamt uit de erfenis van Peter en Maja Beckmann. Het schilderij neemt met een hoge herkenningswaarde een centrale plaats in het werk van de kunstenaar in en markeert de drempel van de overgang van impressionisme naar expressionisme. Het kunstwerk kwam tot stand toen Max Beckmann in 1906 een stipendium aan de Villa Romana in Florence had gekregen en geldt als een werkstuk van nationaal belang.
Het getuigt van een zelfbewustheid, waaruit blijkt, dat Beckmann al als 23-jarige leek te vermoeden, dat hij een succesvolle toekomst tegemoet ging. Het werk was altijd in bezit van de familie Beckmann en hangt sinds 1991 als permanente lening in de Hamburger Kunsthalle. Onlangs was het schilderij het hoogtepunt van de tentoonstellig ‘Max Beckmann. Weiblich-männlich’. Wanneer de sluiting i.v.m. corona is opgeheven, wordt de tentoonstelling verlengd tot 14 maart 2021. In deze expositie komt de vaak tegenstrijdige rol van vrouwelijkheid en mannelijkheid in het werk van Beckmann aan de orde en wordt de historische en actuele waarde ervan onderzocht.
Fotogeniek Winterberg
Winterberg in het Sauerland is de op één na fotogeniekste kleine stad in Duitsland. Dit blijkt uiteen jaarlijkse instagram-ranking van het reisplatform Travelcircus. De lijst is gebaseerd op de waardering van alle gebruikte hashtags, waarmee vakantiegangers hun belevenissen delen. Winterberg moet in Duitsland alleen het Beierse Füssen op de lijstvoor laten gaan. De in het Sauerland gelegen skibestemming heeft daarbij de mijlpaal van 200.000 instgram-posts overschreden.
Duitse toerismeprijs voor corona-concept
In de nood word je vindingrijk. Dat is het afgelopen jaar duidelijk geworden. Een goed voorbeeld hiervoor was de strandkorf open-air in Mönchengladbach, die nu met de Duitse toerismeprijs is beloond. Het festival bestond in totaal uit 65 evenementen, die ondanks corona-pandemie konden plaatsvinden. Middelpunt van het verhaal waren 450 strandkorven, die over het binnengebied van het festivalterrein in negen eilandachtige terreinen werden verdeeld.
Elk eiland beschikte over een eigen parkterritorium, een aparte ingang met ticketscanner en een eigen sanitaire unit. Zo waren er maar wenig contacten. Op deze manier konden tussen juli en oktober ongeveer 55.000 bezoekers het optreden van hun lievelingsartiest meemaken. Als het nog nodig is zal het hele concept volgend jaar nog een keer herhaald worden.
Meer touristisch nieuws uit Duitsland: Bergavontuur in Pfronten
Als je je al wilt verheugen op een vakantie in de bergen in het volgende jaar, moet je eens kijken naar Pfronten. In het stadje in de Allgäu kun je samen met ervaren gidsen avontuurlijke tochten ondernemen in hun speciaalgebied, de bergen. Het gaat daarbij om ontspanning, action en te genieten van de buitenlucht. Escape-room fans kunnen bij een alpine outdoor rallye op zoek naar een schat op 1.000 meter hoogte.
Bergbestijgers kunnen de imposante omgeving tijdens begeleide wandel- of mountainbike-toeren ontdekken. En jonge ontdekkersgeesten leren bij een safari langs beekoevers de flora en fauna van de Allgäuer bergbeken kennen. Ook de overnachtingen zijn een belevenis op zich. Behalve gezellige hotels of vakantiewoningen in het dal, zijn er op de Breitenberg echter ook hutten om te slapen. Een absoluut unieke ervaring is de overnachting in een boomtent in het plaatselijk klimpark.
Meer touristisch nieuws uit Duitsland