TOP
Foto: Jens Willebrand/Baukultur NRW
Kölntriangle van Dörte Gaterman in Keulen

Evenementen in Duitsland in augustus

Zin in evenementen in Duitsland in augustus? Of je bent al bij onze Oosterburen op vakantie? Kijk dan naar onze tips voor activiteiten en evenementen, die je ondanks alle beperkingen kunt ondernemen.

Vrouwen in de architectuur

Dreischeibenhaus in Düsseldorf van architect Claudia Roggenkämper

HPP Architekten, Foto: Momeni Gruppe, Ansgar M. van Treeck

Een spannende tentoonstelling over vrouwen in de architectuur kun je vanaf deze week in het Haus der Architekten in Düsseldorf bekijken. Al meer dan 100 jaar zijn vrouwen met succes werkzaam in het beroep van architect in Duitsland. Toch is hun werk tot op de dag van heden vaak onzichtbaar. De tentoonstelling “Frau Architekt” wil hier een einde aan maken door het oeuvre van negen bouwmeesteressen in het zonnetje te zetten. Een gedeelte van de tenttonstelling is gewijd aan pioniers zoals Therese Mogger en Ellen Birkelbach. In het andere gedeelte staat het werk van sterren van het moment zoals Dörte Gatermann in de kijker.

“Frau Architekt” (tot en met 2 oktober), Haus der Architekten, Kaistraße 17, 40221 Düsseldorf, www.baukultur.nrw 

Fototentoonstelling over de vervuiling van de oceanen

Foto: “Wesen 3” van Peter Lebeda

Water is nog waardevoller dan goud. Dit probeert de fotograaf Peter Lebeda (*1966) in de tentoonstelling “Tiefsee” duidelijk te maken. Zijn fotoreeks thematiseert de gevolgen van de vervuiling van de oceanen door plastic. Hoewel het onderwerp zeer problematisch is, hebben de foto’s een grote esthetische waarde. Lebeda heeft er zelfs de fotoprijs van Epson mee gewonnen. Zijn werk is tot 1 oktober te zien in de Epson Digigraphi Gallery in Zingst bij Stralsund aan de Oostzee.

www.horizonte-zingst.de

Picknick-concerten in Münster

Zin om eindelijk weer eens een keer naar een popconcert te gaan? In dat geval kun je in Münster terecht, waar komend weekend een concertreeks onder de naam “Picknickkonzerte” plaatsvindt. In de plaatselijke dierentuin Allwetterzoo treedt op vrijdag 14 augustus, rapper MoTrip op.

Op zaterdag 15 augustus, kun je naar twee optredens van de succesvolle zangeres Lea gaan (15 en 20 uur). Op zondag volgt de Zwitserse elektropop-songwriter Faber (20 uur). Alle concerten vinden uiteraard met een Corona-concept plaats. Tickets kun je alleen voor groepen van twee of vier personen boeken.

www.picknick-konzerte.de

Gek op Angelika Kauffmann

Selfportret van kunstnares Angelika Kauffmann te zien in Düsseldorf

Afbeelding: National Trust Images

Vrouwen hadden in het verre verleden nauwelijks een kans om een leven als beroemd kunstenaar te voeren. Dit gold echter niet voor Angelika Kaufmann (1741-1807). De Oostenrijkse slaagde erin, om in het tijdperk van de verlichting tot een ster van internationale allure op te stijgen. In het Kunstpalast te Düsseldorf is een grote tentoonstelling aan de “meest gecultiveerde vrouw van haar tijd” te zien. Je kunt er meer dan 100 schilderijen, tekeningen en sculpturen bekijken.

www.kunstpalast.de

Zomermarkt op Burg Satzvey

Komend weekend vindt op Burg Satzvey in de Eifel een zomermarkt plaats. Rondom het kasteel kun je culinaire specialiteiten uit de regio en andere producten kopen. Ook is er een speciaal programma voor kinderen en livemuziek.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Burg Satzvey (@burgsatzvey) am

De markt is geopend op beide dagen van 12 tot 19 uur, de entree kost € 8/4.

www.burgsatzvey.de

Südstrand Openair Wyk auf Föhr

Als je naar livemuziek snakt en toevallig nog een paar dagen vakantie over hebt, ga dan naar het Noordzee-eiland Föhr.

Hier vindt van 18 tot en met 22 augustus het festival Südstrand Openair plaats. In het dorpje Wyk treedt een tiental kunstenaars op, onder meer songwriter Thees Uhlmann.

www.resort-suedstrand-foehr.de

Nog meer evenementen in Duitsland in augustus

The Sound of Disney in Frankfurt

Disney-Fans opgelet, want het Deutsche Filmmuseum in Frankfurt am Main laat tot 10 januari een tentoonstelling over de sound Disneyfilms zien. Het gaat om de geluiden in de klassieke animatiefilms uit de jaren 1928 tot 1967. Bezoekers kunnen zich op interactieve belevenis verheugen met veel cartoons in Technicolor.

www.dff.film/ausstellung

Een nachtje in de gevangenis

Een kamer in het Alcatraz Hotel in Kaiserslautern

Foto: Alcatraz Hotel

Nog even naar de gevangenis voordat de vakantie voorbij is? Dat kan in Duitsland makkelijk. Lees ons bericht over tijdelijke tehuizen van criminelen, die inmiddels tot hotels zijn verbouwd. Prachtig en griezelig.

Pop-up pretpark Fundomio Dortmund

Een pop-up-pretpark? Juist! Met dit idee hebben ze in Dortmund de zomer van duizenden mensen gered. Nog tot en met zondag 16 augustus, kun je op de parkeerplaats van de Westfalenhalle een groot aantal attracties bezoeken.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von FunDOmio (@fundomio) am

Dat zijn onder meer een waterglijbaan, een Free-Fall-Tower en een reuzenrad, waar je van panorama uitzicht over de stad kunt genieten. Kaartjes kosten € 34/29.

www.freizeitpark-dortmund.de

Wat je weten moet voor evenementen in Duitsland in augustus:

Houd er rekening mee, dat voor evenementen momenteel een limiet geldt van 300 deelnemers. Datzelfde aantal bezoekers is ook toegestaan bij sportwedstrijden en in de horeca, als een passend concept is goedgekeurd. Net als in Nederland is verder overal de anderhalve-meter-regel van toepassing. Ook dien je mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer, in winkels en in gesloten ruimtes zoals musea. In de horeca is dat alleen op weg naar je tafel of naar de toiletten nodig. Verder is er geen reden meer, waarom je niet een uitstapje over de grens zou maken. Let er wel op, dat je tijdens je uitstapjes naar het Duitse grensgebied op de meeste plekken van tevoren moet reserveren.