TOP
Foto: Anke Kristina Schäfer

De mooiste verkeerslichtmannetjes van Duitsland

Er zijn meer dan 50.000 verkeerslichten in Duitsland. De meeste zijn weinig spectaculair, maar de laatste jaren is in sommige steden een trend naar creatieve verkeerslicht-ontwerpen ontstaan. Beroemde lokale persoonlijkheden of karakteristieke afbeeldingen maken van saaie kruispunten echte blikvangers.

Bergkamen: Romeinse legionairs

Bergkamen in het Ruhrgebied heeft sinds juli 2019 een nieuwe attractie: de stad in Noordrijn-Westfalen regelt het oversteken in de Jahnstraße met voetgangerslichten die in Duitsland voor het eerst zijn voorzien van een romeins motief. Legionairs met schild en speer zijn in groen voor de voetgangers het signaal dat de weg vrij is. De nieuwe verkeerslichtmannetjes hebben een historische achtergrond: In de oudheid was de wijk Oberaden de thuisbasis van het grootste romeinse kamp ten noorden van de Alpen – verschillende legioenen met maar liefst 30.000 soldaten waren hier gestationeerd.

Foto: mediateam

Duisburg: Mijnbouw

Het Ruhrgebied in het algemeen en Duisburg in het bijzonder zijn trots op hun mijnbouw- tradities. Om dit historische erfgoed een eer te bewijzen, is er sinds 2018 een exclusief verkeerslicht met mijnwerkers bij de Zoo van Duisburg. De kleine rode en groene mannetjes dragen een veiligheidshelm en houden een mijnwerkerslamp in hun handjes. Net op tijd voor het einde van de ondergrondse werkzaamheden in de regio in 2018, herinnert het verkeerslicht aan deze historisch belangrijke tak van industrie.

Foto: mediateam

Emden: Otto Waalkes

De stad Emden in Oost-Friesland  brengt een bijzonder eerbetoon aan zijn beroemdste inwoner: de komiek Otto Waalkes verschijnt in zijn karakteristieke huppelhouding als verkeerslichtmannetje op vier stoplichtparen in Emden. Rond het stadhuis en het Otto-museum zijn voorbijgangers in de ban van de ‘jumping Otto’. Komiek Otto heeft het portret voor het stoplicht zelf ontworpen – inclusief het wapperende haar. Hij is er zeker van: ‘Nu steekt niemand meer over bij een rood stoptlicht – en ook niet bij groen!’ Hij vermoedt dat de nieuwe verkeerslichten de voetgangers volledig hun ban hebben.

Foto: Emden Marketing und Tourismus GmbH/Sandra Wrobel

Frankfurt am Main: Fraa Rauscher

Fraa Rauscher, zonder accent  ̔Frau Rauscher  ̓ genoemd, staat in Frankfurt en omgeving model voor de beroemde appelwijn. Volgens de overlevering had het voorhoofd van mevrouw Rauscher op een dag een enorme bult, waarnaar zelfs de politie een onderzoek instelde. De grote vraag was: Was Frau Rauschers man verantwoordelijk voor de bult of was het een gevolg van de overmatige consumptie van de Frankfurtse appelwijn? Ter ere van haar legendarische status heeft de metropool aan de Main al een fontein en verschillende liederen aan de voormalige bewoonster opgedragen. Nu komt er nog een monument bij: op een kruispunt in de wijk Alt-Sachsenhausen staat Frau Rauscher als verkeerslicht. Geïnteresseerden vinden het verkeerslicht op de kruising van de Elisabethenstraße, de Paradiesgasse en de Kleine Rittergasse.

Foto: Sunny Cars

Hamelen: De rattenvanger

De rattenvanger heeft Hameln beroemd gemaakt tot ver buiten de grenzen van de stad. Nu regelt de sprookjesfiguur ook het verkeer – tenminste bij sommige exclusieve voetgangersverkeerslichten. In de stad aan de Weser zijn nu in totaal drie rattenvanger-lichten. Het symbool van de wereldberoemde sprookjesfiguur vervangt het groene signaal bij de voetgangers verkeerslichten bij de Kastanienwall.

Foto: Janine Herrmann

Mainz: Mainzelmännchen

Als hoofdkwartier van de zender ZDF is Mainz ook de thuisbasis van de zogenaamde ‘Mainzelmännchen’, die in aan het begin en eind van de reklameblokken worden uitgezonden. De bekendste van deze zes stripfiguren heet Det en hij is al enige tijd te zien op de verkeerslichten bij verschillende kruispunten in de stad. Het mannetje fungeert niet alleen als wegwijzer bij het oversteken van de straat, maar is ook een trekpleister geworden voor toeristen. Vooral op de drukbezochte voetgangersoversteekplaatsen in de binnenstad zijn de creatieve symbolen aanwezig.

Foto: Anke Kristina Schäfer

München: Love is love

In het kader van de Pride Week op Christopher Street Day wordt elk jaar een aantal verkeerslichten in het Glockenbachviertel in München getransformeerd – in plaats van de gebruikelijke alleenstaande mannetjes tonen ze homo- en heteroseksuele koppels die hand in hand de groene fases aan voorbijgangers tonen. Op deze manier bevordert de stad de gelijkheid van alle levenswijzen op een innovatieve manier en positioneert ze zich tegelijkertijd duidelijk tegen discriminatie. Overigens heeft München de sjablonen voor de romantische verkeerslichten geleend van Wenen, waar de paren al sinds 2015 bij in totaal 50 verkeerslichten aan te treffen zijn.

Foto: Sunny Cars

Info:

Deze prachtige collectie verkeerslichten is ter beschikking gesteld door het autoverhuurbedrijf Sunny Cars.