TOP
Foto: Ingrid Wenzel/Touristik Service Dinkelsbuehl
De groene toren in het Duitse Dinkelsbuehl ligt aan de Romantische Straße

De Romantische Straße ook mooi als je niet verliefd bent

De Romantische Straße – de naam zegt het al, dit is een route vol romantiek. Het is een van de bekendste en mooiste toeristische routes van Duitsland, met een betoverende natuur en veel interessante cultuur en gastvrijheid.

Het startpunt van de route is Würzburg, het eindpunt het Beierse Füssen. Je komt langs tal van bezienswaardigheden en je doorkruist bijna dertig stadjes en dorpen met historische binnensteden, middeleeuwse bouwwerken en vakwerkhuizen.

Tekst: Carla de Hoog-Broeksteeg

Residentie kasteel in het Duitse Würzburg aan de Romantische Straße is een ontwerp van Balthasar Neumann

Foto: Romantische Straße

Würzburg

Het beginpunt van de tocht is al meteen overweldigend. De Würzburger Residenz is een uniek barokpaleis, gebouwd tussen 1720 en 1744 naar een ontwerp van Balthasar Neumann. Het paleis staat samen met de paleistuinen en het residentieplein op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is voor bezoekers dagelijks geopend. In Würzburg zijn verder nog de vesting Marienberg te bezichtigen, de pelgrimskerk Käppele en andere prachtige kerken en musea.

In het Bürgerspital-Weingut, dat in de 14e eeuw werd gebouwd als verpleeg-, verzorgings- en ziekenhuis voor arme en zieke mensen, is tegenwoordig naast een seniorenresidentie ook een van de meest vooraanstaande wijngoederen van Duitsland gevestigd. Hier wordt voornamelijk riesling, silvaner en spätburgunder in de bekende Frankische, buikige ‘Bocksbeutel’-flessen geproduceerd.

De markt met het stadhuis en een fontein in Rothenburg ob der Tauber

Foto: W. Pfitzinger/Rothenburg Tourismus

Rothenburg ob der Tauber

Vanaf Würzburg volg je de autoroute door de wijnbergen van Franken richting het westen. Via het middeleeuwse Wertheim met zijn machtige kasteelruïne gaat het verder naar de rivier de Tauber. Langs de Tauber rijd je naar het zuiden via Taubersbischofheim met zijn talloze vakwerkpanden en de kuurstad Bad Mergentheim.

Zo bereik je Rothenburg ob der Tauber. Het startpunt ligt nu ongeveer honderd kilometer achter je. In dit plaatsje met zijn idyllische ‘Altstadt’ die beroemd is vanwege de sfeervolle kerstmarkt, kun je op je gemak een hotelletje zoeken. Vóór het eten maak je nog een mooie wandeling langs de oude, begaanbare stadsmuur met de middeleeuwse poorten. Daarna is er volop gelegenheid om rustig te genieten van een glaasje wijn uit de regio of bier in een van de lokale brouwerijen.

Dinkelsbuehl an de Donau in het zuiden van Duitsland

Foto: Ingrid Wenzel/Touristik Service Dinkelsbuehl

Donau, Lech en Schwäbische Alb

Via Schillingsfürst en Feuchtwangen kom je op de tweede dag voor een korte pauze aan in Dinkelsbühl. Dit is het best bewaard gebleven middeleeuwse stadje van Duitsland. Bij Wallerstein moet je goed opletten: hier kun je rechtsaf voor een kleine omweg naar Schloss Baldern. Het kasteel ligt op een prachtig punt boven de bossen en is het ommetje meer dan waard. In het seizoen van 25 maart tot 1 november is het 300 jaar oude kasteel enkele dagen in de week geopend.

In het café of bij mooi weer in de biergarten kun je een heerlijk kopje koffie drinken of een klein hapje eten in een fantastische ambiance. De Wörnitz mondt in Donauwörth uit in de DonauVanaf daar volgt de route de noordelijke oever van de Donau pal naar het oosten. Onder het plaatsje Marxheim steek je de Donau over en rijd je door in zuidelijke richting. Rechts van de brug stroomt de rivier de Lech in de Donau. Na ongeveer zes kilometer bereik je bloemenstadje Rain, dat zo wordt genoemd vanwege de vele parken en groenvoorzieningen.

Deze etappe parallel aan de Lech gaat tot aan het eindpunt van de route door het oosten van Schwaben, de streek waarvan in Duitsland gezegd wordt dat de inwoners, de Schwaben, zeer zuinig zijn. Het Schwäbische dialect is moeilijk te verstaan. Vraag gerust of men alsjeblieft ‘hochdeutsch’ kan spreken. Als lunch kun je je tegoed doen aan een van de streekgerechten, zoals ‘Maultaschen’ of ‘Käsespätzle’.

De gouden zaal van het stadhuis in Augsburg

Foto: Augsburg Tourismus

Augsburg

Als je in de loop van de middag in Augsburg aankomt, kun je je de rest van de dag nog amuseren met een uitgebreid programma. Bijvoorbeeld een bezoek aan het stadhuis met de gouden zaal, de watertorens, de waterenergiecentrales of de prachtige Altstadt met de vele kerken en musea, waar behalve de tweeduizend jaar oude stadsgeschiedenis ook veel cultuur uit de moderne tijd aan de orde komt. Heel bijzonder ook is de Fugger Siedlung, de wereldwijd oudste sociale woonwijk. Deze werd in 1521 voor schuldloze armen door Jakob Fugger gesticht.

De wijk, die behalve uit 140 woningen uit een kerk en een stadsmuur met drie poorten bestaat, wordt nog steeds uit het stichtingsvermogen gefinancierd. De huur bedraagt € 0,88 per jaar en dagelijks drie gebeden voor het zielenheil van de stichtersfamilie, aldus het huurcontract. In het Fuggermuseum kunnen bezoekers zien hoe de mensen hier oorspronkelijk hebben gewoond en ook tegenwoordig nog wonen. Voor het avondeten kun je in de keizerstad Augsburg terecht in talloze oergezellige Beiers-Schwäbische restaurants en eetcafés, bierbrouwerijen en biergartens of ergens in de stad op een terras. En als je ’s avonds je bed induikt, zul je tot de conclusie komen: “In deze stad wil ik minstens nóg een dag blijven.”

Bomen met paddestoelen in het bos van Beieren

Foto: Bayrische Staatsforste

Alpenvoorland

Na de betovering van Augsburg ga je verder naar Friedberg. Vervolgens rijd je nog eens zo’n 30 kilometer evenwijdig aan de Lech naar het zuiden langs Landsberg am Lech en het door groene weiden en bossen omgeven Hohenfurch in het Schönachdal. In de buurt van dit lieflijke dorpje krijg je de eerste spectaculaire beelden van de Alpen op je netvlies. Je ziet de machtige bergen als één grote keten in de verte liggen. We zijn in het zogenoemde ‘Alpenvorland’ aangekomen, dat is duidelijk. In Schongau steek je de Lech weer over naar Peiting.

Vervolgens rijd je door het Ammertal met aan de linkerzijde van de weg langs de steile hellingen van de Ammer het beschermde natuurgebied Ammerleite. In dit zgn. ‘Naturwaldgebiet’ wordt zo min mogelijk ingegrepen, zodat de natuur zich kan ontwikkelen in haar meest oorspronkelijk vorm. Daardoor ontstaat een veelsoortige en soms unieke flora en fauna die voor natuurwetenschappers belangrijke informatie oplevert, bijvoorbeeld over de gevolgen van klimaatverandering. Op de wandelroutes in dit prachtige wilde natuurgebied is stevig schoeisel een voorwaarde.

Overnachten kun je in het dorp Moos dat vlak voor Rottenbuch ligt. Voor het avondeten maak je nog een wandeling door het bos naar de Stiftskerk in Rottenbuch. Paardenliefhebbers moeten de eerste vrijdag in september in de gaten houden: dan vindt hier de jaarlijkse veulensmarkt plaats met de grootste veiling van koudbloedveulens van Duitsland. Terug gaat het naar het landhotel waar je – afhankelijk van het seizoen – een degelijke maaltijd met bijvoorbeeld wild, paddenstoelen of asperges kunt bestellen. Daarna lekker vroeg naar bed om heerlijk uitgerust aan de laatste etappe te beginnen!

Kasteel Neuschwanstein is misschien wel de meest romantische plek van Duitsland

Foto: Canadastock/Shutterstock

Füssen

De laatste etappe van de Romantische Straße vormt het summum van romantiek. Dit is het land van sprookjeskoning Ludwig II. Eerst ga je nog langs het schilderachtige dorpje Wildsteig voor het imposante Alpendecor. Dan volgt de eerste kasteelbezichtiging van de dag. Hier in Schloss Hohenschwangau bracht Ludwig zijn jeugd door en hield hij later de bouw van zijn eigen kasteel Neuschwanstein in de gaten. De exacte datum van de bouw van Hohenschwangau is niet bekend, maar volgens overlevering leefden in de 12e eeuw de ridders van Schwangau al in dit bouwwerk. Na dit bezoek gaan we op weg naar het iets verderop gelegen Schloss Neuschwanstein voor nog een bezichtiging.

Dit kasteel heeft Ludwig nooit gereed mogen aanschouwen, omdat hij vlak voor de voltooiing in de Starnberger See om het leven kwam. Het sprookjeskasteel overtreft alle denkbare pronk en praal. Hier, in de Sängersaal met motieven uit de Lohengrin- en Parsivalsagen, zouden de opera’s van Wagner opgevoerd moeten worden. Zover is het nooit gekomen. Wel is Neuschwanstein een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Duitsland geworden, met ruim anderhalf miljoen bezoekers per jaar.

Zo had Ludwig het niet bedoeld. Het kasteel had hij alleen voor zijn eigen rust gebouwd en niet voor bezoekers. Na dit tragisch romantische verhaal komt het eindpunt van de Romantische Straße in zicht, in Füssen aan de Forggensee. Hier is een enorme keus aan overnachtingsmogelijkheden: van viersterrenhotels tot aan eenvoudige pensions, bed and breakfasts en vakantiewoningen. Misschien verstandig om gelijk maar een weekje te boeken in deze fascinerende omgeving. Morgen is er tijd voor een grote rondvaart over het meer en overmorgen wellness, dan nog een fiets huren, een dag naar München en nog een wandeling. O jee, hopelijk is een week genoeg…

Informatie over de Romantische Straße

De Romantische Straße kan met de auto afgelegd worden, met de fiets of als langeafstandwandelweg. Welke manier van voortbewegen je ook kiest, alle routes zijn voorzien van een eigen bewegwijzering. Voor de route met de auto zijn de borden bruin, die met de fiets groen en de wandelroute is gemarkeerd met blauwe borden.

Eigenlijk is alles mogelijk op deze geweldige 470 à 500 kilometer lange tocht. Er worden meerdere arrangementen aangeboden, al dan niet met bagagetransport en overnachting. Of je organiseert de tour in eigen regie. Een andere spannende manier van reizen is de ‘hop on hop off’-bus die in het zomerseizoen van 9 april tot 14 oktober op de volledige route rijdt en waar je naar believen in en uit kunt stappen. Je koopt daarbij een ticket voor een bepaald traject en kunt deze in één richting gebruiken. Er kan een beperkt aantal fietsen worden meegenomen. Hiervoor is de reis per auto beschreven.

Uitgebreide informatie over de Romantische Straße

www.romantischestrasse.de, informatie over Beieren op www.beieren.nu.