TOP
Foto: Eileen Geibig
SUP-yoga met lerares Angelique

SUP-Yoga op historisch water tussen Berlijn en Potsdam

Op het Griebnitzmeer kunnen watersporters figuurlijk geschiedenis inademen. Want hier, waar voor de val van de Muur de grens tussen de DDR en West-Berlijn lag, wordt tegenwoordig SUP-Yoga aangeboden. Innerlijke rust vinden op een plaats waar ook vrede ontstond – dat moet je uitproberen!

Tekst: Eileen Geibig

Suppers liggen diep ademend op hun board

Foto: Eileen Geibig

Nu heel Duitsland in de ban raakte van het staand peddelen, was het een kwestie van tijd, totdat de SUPpende yogafans de planken tot zwemmende matten om functioneerden. In het corona-jaar gaven de beperkende maatregelen voor de yoga-studio’s een extra stimulans aan deze trend.

Lerares Angelique volledig ontspand op haar SUP-board tijdens het SUP-yoga

Foto: Eileen Geibig

Op die gedachte kwam ook Angelique Eichenseher, een trainster uit Potsdam, die op het Griebnitzmeer SUP-Yoga aanbiedt. De ontdekking van de traagheid op het water, het gevoel een te worden met de natuur, de wind in je gezicht te voelen – dat alles was zo fascinerend, dat zij in korte tijd het meer als cursusplaats in de open lucht ging gebruiken.

Suppers op het Greibnitzmeer tussen Berlijn en Potsdam

Foto: Eileen Geibig

Met een zeker gevoel naar het SUP-yoga

Op weg naar een probeerles in een kleine windstille inham krijgen de steh-yogis al een brede grijns op hun gezichten. De brede boards zijn stabiel en gemakkelijk manoeuvreerbaar over het meer en geven een zeker gevoel.

Aangekomen in de inham, maken we de planken aan elkaar vast en strekken ons uit om aan het gevoel op het water te wennen. De golven op het meer wiegen ons als baby’s. De adem wordt rustig en voordat we er erg in hebben, verandert die in een diepe buikademhaling.

Vrouwen ontspannen op hun SUP-board in de buurt van Berlijn

Foto: Eileen Geibig

Alles in balans

Als Angelique ons aanspoort de handen in het koele water te laten vallen, voelt het zich een beetje aan alsof we het meer zachtjes omarmen. Dat is heel toepasselijk, want als één meer een omarming kan gebruiken, is het dit meer wel. Het gebied rondom de zuidelijke oever van het Griebnitzmeer werd in 1989 hermetisch afgesloten. Vanaf Potsdam was de streek voor de val van de Muur voor DDR-burgers niet toegankelijk.

Tegenwoordig kunnen alle Berlijners, Potsdammers en bezoekers uit de hele wereld van deze natuuroase genieten. In ieder geval zo lang niemand de rust verstoort. Wij ontwikkelen tijdens ons eerste yoga-uurtje op het paddle-board snel een aversie tegen motorboten. Niet alleen vanwege het storende geluid, maar ook vanwege de golven die ze veroorzaken.

Het Greibnitzmeer tussen Berlijn en Potsdam met oeverbeplanting

Foto: Timothy Meinberg/Unsplash

Onrust door boten

Dat SUP-Yoga meer van het evenwichtsgevoel vergt dan aan land was te verwachten. Maar dat het een echt wakkelende situatie wordt als er boten in de buurt komen, verrast ons behoorlijk. Angelique grijnst en moedigt ons aan erbij of liever gezegd erop te blijven.

Onze yoga-lerares Angelique Eichenseher beweert: “Het mooie van SUP-Yoga is dat onbewust ook de dieper gelegen spieren worden getraind. Om de asana’s op het wankele board uit te kunnen voeren, is lichaamsspanning veel belangrijker dan aan land”.

Lerares Angelique zit lachend op haar SUP-board

Foto: Eileen Geibig

En met allerlei zit-oefeningen, oefeningen op de knieën en op handen en knieën verstrijkt het uur razendsnel. Bij de ademontspanning op het eind van de les hebben we het gevoel dat we zweven, maar wel met het besef van onze aanwezigheid op dit meer en in de stad met haar ongelooflijke geschiedenis.

SUPpers tijdens hun yoga oefeningen op het Greibnitzmeer

Foto: Eileen Geibig

Informatie over SUP-Yoga, Berlijn en Potsdam

De 90 minuten durende SUP-Yogalessen van Angelique worden van mei tot eind september gehouden op het Griebnitzmeer op zondag en kosten € 30 voor volwassenen, incl. board en € 25 voor scholieren en studenten. Wie zelf een plank meeneemt betaalt € 20. Meer informatie vind je hier.

www.visitberlin.de 

www.potsdamtourismus.de

SUP-boards staan in hun opslag

Foto: Eileen Geibig