TOP
Foto: Frankentourismus

Onze lievelingsfietsroutes in Duitsland

Berg op, berg af, of steeds rechtdoor, je kunt het zelf uitkiezen; Duitsland heeft namelijk heel veel fietsroutes die de moeite waard zijn voor een meerdaagse tocht. En dan moet het niet altijd lang of ver zijn, we hebben toeren uitgezocht die we mooi vinden en graag fietsen. Het is voor ons belangrijk dat er onderweg wat te beleven valt.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

1. Elbefietsroute

Net zoals New York City dé stad onder de Amerikaanse steden is, zo is de Elbefietsroute het summum onder de Duitse fietsroutes. Het is de absolute topper onder de langeafstandsroutes in Duitsland. Voor de tiende opeenvolgende keer belandde de toer bij de rondvragen op de eerste plaats. Eigenlijk begint hij al in Tsjechië: Vanaf Spindlermühle in het Reuzengebergte in Noord-Tsjechië langs indrukwekkende rotspartijen van het Elbzandsteengebergte, via Dresden, Wittenberg, Magdeburg en Hamburg langs geestgronden en uiterwaarden meet de route in totaal 1220 kilometer tot aan Cuxhaven, bij de monding van de Elbe in de Noordzee.

Afhankelijk van de conditie en wensen kan worden gekozen voor lange of korte etappes. Over het algemeen zijn er weinig hoogteverschillen, zodat het mogelijk is gemoedelijk te trappen. De tocht gaat grotendeels over geasfalteerde paden en wegen en is met duidelijk herkenbare borden gemarkeerd. Een groot deel van de route loopt over en langs de Elbedam.

 

Beste etappe: van Schöna naar Cuxhaven

Lengte: 840 kilometer

Tip: Wat vind je van een pauze in Radebeul in het Karl-May-Museum? Met de verhalen van Winnetou in je hoofd kun je ook veel beter doortrappen.

Website

Foto: Sandra Huber/shutterstock.com

2. Mainfietsroute

Even opletten, want aan het begin van de tocht moet je een keuze maken. De Main heeft namelijk twee bronrivieren en je kunt langs beide fietsen. Je start aan de bron van de Rode Main bij Creußen in de Fränkische Schweiz, of je volgt de Witte Main door het Fichtelgebergte via Kulmbach naar het Frankenwoud. Tussen Kulmbach en Mainleus komen de Rode en Witte Main samen. Hiervandaan gaat de route verder door het Coburger Land naar Bamberg, vervolgens naar Schweinfurt, het Frankische Wijnland, langs Würzburg en tenslotte naar Frankfurt, voorbij aan bossen, weiden en wijnbergen. In de buurt van Wiesbaden mondt de Main uit in de Rijn. De tocht is bijzonder fietsvriendelijk: hoofdzakelijk vlak en de wegen en bewegwijzering zijn uitstekend.

 

Beste etappe: Wat mooi is, is natuurlijk een kwestie van smaak. De laatste en kortste etappe van Frankfurt naar Wiesbaden (38 kilometer) gaat dwars door de stad. Nadeel hier is het drukke verkeer. Het voordeel is, dat je hier nog een keer je fietstas met inkopen kunt vullen.

Lengte: 540 kilometer

Tip: Middenin het oude centrum van Bamberg, aan de voet van de dom, ligt het historische brouwerijlokaal Schlenkerla. Deze brouwerij bestond al in 1405 en wordt tegenwoordig door de 6e generatie van de familie Trum geleid. Ooit ontstond hier het originele rookbier, een Bambergse specialiteit, die zich uitstekend leent voor een pauze tussendoor.

Website

Foto: Frankentourismus

3. Bodensee-Königssee-fietsroute

Voor deze tocht moet je wel een behoorlijke conditie hebben, of een e-bike. In de Allgäu moet je namelijk kleinere en grotere heuvels overwinnen, die ook voor goedgetrainde fietsers behoorlijk pittig zijn. Voor een pauze parkeer je de fiets bij Kasteel Neuschwanstein of bij het Tegernmeer. In Lindau aan het Bodenmeer is het niet zo vermoeiend, maar op het eind komt nog een steil stuk in het Nationaalpark Berchtesgaden. Heb je dit gehaald, dan komt boven de beloning: een adembenemend decor van het Koningsmeer.

 

Beste etappe: Zonder twijfel de laatste en steilste. Op het eind, als je het huzarenstukje geleverd hebt, wacht het fantastische uitzicht over de Alpen.

Lengte: 418 kilometer

Tip: Een rondvaart over het Koningsmeer en luisteren naar de beroemde echo!

Website

Foto: BKR

4. Tweelanden-route

De route wordt door ingewijden ook wel de 2LR genoemd. Het is de fietsroute van de goede buren die zich tussen Aken en Nijmegen door het land van de Maas en de Neder-Rijn slingert. Als ‘route met vele gezichten’ biedt de 2LR een avontuurlijke mix van natuur en cultuur. Historische bezienswaardigheden, beschermde natuurgebieden, prachtige bossen, sport- en recreatiemogelijkheden en een afwisselende gastronomie maken deze regio tot een waar paradijs. In totaal kom je onderweg 350 bezienswaardigheden tegen. Flink wat tijd inplannen, dus.

 

Beste etappe: Vanaf Xanten een stuk over de Via Romana rijden, in de voetsporen van de Romeinen.

Lengte: 275 kilometer

Tip: Niet alleen een highlight voor kinderen en in historie geïnteresseerden is het Römer Museum in het LVR Archäologische Park Xanten. Hier kun je minstens een dag doorbrengen en veel leren en zien.

Website

Foto: akarapong/shutterstock.com

5. Berlijnse-Muur-fietsroute

Voor een actief bezoek aan de Duitse hoofdstad Berlijn is deze fietsroute een uitstekende keuze. Langs de vroegere Berlijnse Muur gaat het dwars door de stad, langs oude wachttorens van de DDR-bewaking, grensvoorzieningen en gedenktekens. De goed bewegwijzerde route is interessant voor fietsers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, maar ook voor ‘gewone’ toeristen en maakt de naoorlogse Duitse historie een stuk tastbaarder. En op de afstanden door het bos langs de Spree en Havel tot aan Potsdam kunnen hoofd en ogen weer ontspannen.

 

Beste etappe: Een selfie voor de Brandenburger Tor. Okay, dat is geen etappe, maar een behoorlijk markant en interessant punt. En met de fiets mag je door de poort rijden en met de auto niet.

Lengte: 162 kilometer

Tip: Veel interessante en bezienswaardige objecten kom je tegen op het stuk door de binnenstad langs de regeringswijk tot aan de Postdamer Platz.

Website

Foto: visitBerlin/Günter Steffen