TOP
München Tourismus/Christian Kasper
München Werkviertel

München: het Werksviertel

Pal aan het Ostbahnhof van München – tussen Haidhausen en Berg am Laim – begint het gebied van het Container Collective. Ook Werksviertel genaamd. Daarachter wachten de vroegere hallen van de Pfannifabriek. Pfanni is een Duitse levensmiddelenproducent die zich op panklare aardappelproducten heeft gespecialiseerd. De voormalige productiefaciliteit heet nu Werk 3 en is een creatieve broedplaats. Maar er is veel meer – hier zijn negen avonturen, die je eens moet beleven.

Umadum – het reuzenrad

Het reuzenrad Umadum staat in het Guinness Book of Records, want het is het grootste mobiele reuzenrad ter wereld. Cijfers, alstublieft? Het is 78 meter hoog en heeft een diameter van 74 meter. Er zijn 422 plaatsen in 27 gondels en een rondgang duurt ongeveer 30 minuten. Het beste: het is een milieuvriendelijk reuzenrad, want het heeft energieterugwinning.

Vrienden proosten met gin en tonic. In de Gin City in het werksviertel in München

Helena Yankovska

Gin City

Zoals de naam Gin City al doet vermoeden, draait in deze bar alles om gin, die gewoon nooit uit de mode raakt. De gasten kunnen inmiddels kiezen uit meer dan 350 gins en meer dan 20 soorten tonic. Zo heeft het team voor iedere smaak de perfecte combinatie paraat, van klassiek tot extravagant. Hetzij als Gin Tonic, Munich Mule of Basil Smash, de Wacholderschnaps wordt hier geraffineerd ingezet.

 

Plastik Versteher

Sinds 2017 recyclet Precious Plastic München verschillende soorten plastic met zelfgebouwde machines en geeft het kennis en ervaringen online en in workshops door aan geïnteresseerden. Precious Plastic is een netwerk, dat over de hele wereld werkt aan oplossingen voor het wereldwijde plastic-afvalprobleem. Hun werkplaats in het Container Collective is ook een winkel voor hun gerecyclede plasticproducten, zoals knopen, bloemenvazen of hockers.

Thai Food Werksviertel München

Ogulcan Ercal

Thai feelgood-keuken

Niet zelden wordt hier in Khanittha de hele menukaart besteld. Tenslotte heb je hier maar één gang: alles komt tegelijkertijd. Zo hoort het ook bij echt Thais eten in streetfood-stijl. De Thaise snackbar is te vinden in Werk 3 en lokt ’s middags niet alleen vele hongerige monden uit hun kantoren daar, maar ook voor de directe omgeving staat hij bij velen bekend als een pelgrimsoord.

Vrouw in klimzaal in München

Yns Plt

Heavens Gate – op onverwachte hoogten

De klim- en boulderhal Heavens Gate ligt meteen tegenover het wellness- en fitnesscentrum body + soul Center WERK12. Dat levert meteen al combinatiemogelijkheden op. Alle spullen die je nodig hebt om te klimmen kun je ter plekke lenen. Daarna kun je terecht op het meer dan 4500 vierkante meter grote klim- en boulderoppervlak met 170 routes en 160 boulders. Uniek zijn de 30 meter hoge klimroutes in de vroegere aardappelsilo’s van Pfanni. En, zoals gezegd, ertegenover ligt een wellnesscentrum, waar je je vermoeide spieren meteen daarna kunt laten masseren.

Spektrum Tentoonstelling Whitebox

Spektrum  – foto: Ivana Bilz

Je creatief ontplooien in de White Box

Kunst en cultuur zijn vast verankerd in de uitgangspunten van Werkviertel b. Alleen al in Werk 3 zijn 2000 vierkante meter beschikbaar voor het project whiteBOX – voor atelierruimtes en een grote ruimte voor exposities en evenementen van ongeveer 400 vierkante meter. De whiteBOX is geen museum, eerder een ontmoetingsplek voor mensen die in allerlei soorten kunst zijn geïnteresseerd. Op de open atelierdagen kun je bij de creatievelingen over hun schouder meekijken. Beeldhouwkunst, schilderkunst, fotografie, videokunst, graffiti, grafiek of experimentele filmkunst, alles is hier te vinden. De expositie kun je altijd gratis bezoeken!

Container Collective

München Tourismus/Sigi Müller

Koffie met kaneelbroodjes in de Kaserne de Janeiro

De Kaserne de Janeiro is niet alleen voor de creatieven van het Container Collective een superplek om binnen te lopen voor goede koffie, gebak en Zimtschnecken, kaneelbroodjes. Heel München strijkt hier neer met een zeer stedelijk uitzicht op de Ostbahnhof. Haal er gewoon een betaalbare cappuccino, versgeperst vruchtensap en een van de onweerstaanbare kaneelbroodjes van de Zimtschneckenfabriek en vlij je neer in het café, ervoor of in de mini-wintertuin met strandstoel.

Rooftop München Hoch5

Instagram: muenchenhoch5

Rooftop on fire

Het beste uitzicht over de stad! Het München Hoch5 viert feest – helaas op onregelmatige tijden – op zijn bombastische dak met een sensationeel uitzicht en een ongelooflijke sfeer. Als je in de zomermaanden naar München komt, moet je dringend informeren of er een party plaatsvindt. Dit evenement is de moeite waard.

Delicatessen uit Guatemala

Shutterstock/Maritza Luna

Ontbijten als in Guatemala

Wie al eens in Midden-Amerika is geweest, kent het ritueel. Daar is het bonen bij het diner, bonen bij de lunch en jawel, bonen bij het ontbijt. Met hun Café Guatemuc brengen de uitbaters een stukje Guatemala naar München. Natuurlijk komt de koffie van de hoogvlakte van Midden-Amerika, maar ook de borden worden gevuld met specialiteiten uit het kleine land. Het ontbijtmenu is weliswaar bescheiden, maar wel mooi typisch voor het land. Dat wil zeggen dat er toast met avocado wordt geserveerd of een traditioneel ontbijt met roerei, zwarte bonen, gebakken banaan, feta en maistortilla. Een Guatemalteeks levensgevoel.