TOP
Zon schijt door bomen in Beieren

Stilte en ontspanning in het Bayerischer Wald

Vogels tsjilpen, beekjes klateren, boomkronen ruisen en de lucht is alleen aan zee ook zo goed. Kracht tanken, je longen vullen met frisse lucht, rust ontdekken, gezond voelen. Als je het Bayerischer Wald bezoekt, zul je onbewust beleven dat het bos en de bergen goed voor je zijn. We zijn er wat dieper ingedoken en hebben hier een aantal bronnen gevonden, die kracht, rust en ontspanning geven.

Bergtoppen in het Bayrischer Wald tijdens zonsondergang

Foto: Marco Felgenhauer/TMO

De bosapotheek

Wandelgids Maria weet tijdens een vier uur durende tocht door het grootste aaneengesloten bos in Midden-Europa veel te vertellen over de geneeskrachtige werking van het bos. In de regio Lamer Winkel laat ze zien, wat het bos zoal te bieden heeft. Spannend dat van nuttige planten zalf, tinctuur, theesoorten of badzout met geneeskrachtige en rustgevende werking bereid kunnen worden.

Twee mensen tijdens het bosbaden in Beieren

Foto: TVO

Bosbaden in het Bayrischer Wald

Het Bayerischer Wald werkt als en enorme accu die de gezondheid oplaadt. De geurstoffen van de bomen hebben een positieve werking op je lichaam. Stresshormonen worden afgebroken en het immuunsysteem opgebouwd. Met het zogenoemde ‘bosbaden’ staat het mentale welzijn op het programma. Door je te concentreren op het bos en de waarneming ervan met je zintuigen te ervaren krijg je een innerlijke rust. Hoe dat gaat, laat een yogalerares of een Kneipp gezondheidstrainster zien tijdens een cursus in het natuurgebied Großer Pfahl in het Viechtacher Land.

Een familie tijdens het bosbaden in Beieren

Foto: Tourismusbüro Waldkirchen/TVO

Boskuren in Lackenhäuser

In het dorpje Lackenhäuser in de Dreisessel-Regio biedt Eva Kempinger onder de naam ‘Waldkurort’ bijzondere wandelingen aan voor mensen die op zoek zijn naar stilte en bezinning. De programma’s zijn een combinatie van wandelen, meditatie, oplettendheidsoefeningen, dans en  reflectie. Op die manier ontstaat er een nauwe verbondenheid tussen mens en natuur.

Tak van een boom in het Duitse Beieren

Foto: Janine Meuche/Unsplash

Blauw geluk hoort bij ontspanning in het Bayerischer Wald

In het Bayerischer Wald kun je snoepen van de heerlijke bessen, die in het Duits alle mogelijke namen hebben. Denk aan Blaubeere, Schwarzbeere, Mollbeere, Wildbeere, Waldbeere, Bickbeere, Zeckbeere of Heidelbeere. Het maakt niet uit hoe je ze noemt, de donkerblauwe bosbessen zijn een echt superfood. Alle bessen beschikken over een heleboel vitamine, mineraalstoffen en antioxidanten. De blauwe kleur zorgt voor de zogenoemde anthocyanen in de bessen, die als anti-aging-booster gelden.

Ochtendstemming in de bergen van het Beierse woud

Foto: Ulrike Eberl-Walter

Van juli tot september is het seizoen voor de bosbessen. Dan moeten de wandelaars die van dit genot willen profiteren een tocht maken op de 1.292 meter hoge Heugstatt in het Oberer Bayrischer Wald. Het plateau op de top van de berg bestaat overigens niet uit rotsen en stenen, maar uit een geweldig mooie weide. De bosbessenstruiken die hier groeien komen tot aan de heupen en zitten bomvol bessen. Op de terugweg verraden de blauwe lippen wie het meest heeft geproefd.

Geluk-Coaching in het bos

Coach Heidi Heigl is met de deelnemers aan haar cursus Glück-to-go onderweg in het hart van het Bayerischen Wald. Bij een intensieve rendez-vous met het bos leren de cursisten de geheime successen van de natuur op hun eigen leven over te dragen. Tegelijkertijd ervaren ze meer over de heilzame werking van het bos, komen ze tot rust en ondervinden ze een intense tevredenheid. Deze energie en levensvreugde werkt als een natuurlijke stresspreventie.

Spel van licht en schaduw in het Beierse bos

Foto: Ulrike Eberl-Walter

Vogels kijken in wilde bossen

Het gemengde bos aan de Ilz is een paradijs voor de vogels van het bos. Hier vind je holle bomen voor spechten, maar ook dicht struikgewas voor het goudhaantje. Zwarte mees, grote lijster, boomkruiper, bonte vliegenvanger, zwartkop en nog vele andere vogelsoorten fluiten, tsjilpen en zingen in de bomen en struiken. Als je in Schönberg het beschermde natuurgebied Oberer Ilz binnenloopt, begeef je je op de wandelroute nr. 2 op een wandeling waar je alle zintuigen gebruikt.

De ruim vijf kilometer lange route begint in Ettlmühle, waar de riviertjes Kleine en de Große Ohe samenkomen en verder stromen als Ilz. Berg op en berg af gaat het door het sterk gestructureerde bos naar een zonnige open plek op de idyllische oevers van de Ilz die zich uitstekend lenen voor een pauze. Als je geluk hebt, zie je het kleine goudhaantje tijdens deze tocht.

Spectaculair boomtoppenpad in het Beierse Woud

Foto: Felgenhauer

Vogelperspectief

Op de Waldturm in het bos in Maibrunn bij Sankt Englmar vliegen de vogels op 52 meter boven de grond op ooghoogte. In de omringende boomtoppen piept en fladdert het. Wie op het 400 meter lange spiraalvormige pad naar boven is gekronkeld, staat op het platform van de toren. Hier kijk je uit over het Bayrischer Wald en het dal van de Donau. Zin in een adrenalineshock? Je moet echt geen hoogtevrees hebben als je heel ontspannen in de vrij hangende lignetten wilt zweven om naar het geluid van het bos te luisteren. Daarna weer gewoon naar beneden gaan? Nou nee, sneller gaat het glijdend in hoog tempo door een van de beide glijbanen. Ook een vorm van ontspanning in het Bayerischer Wald.

Meer informatie over ontspanning in het Bayerischer Wald

Kijk op de website van de regio Bayrischer Wald of op de website van de deelstaat Beieren.