TOP
Foto: Moskwa/shutterstock.com

Vakwerk zover je kijken kunt

Als de aanblik van het beroemde raadhuis niet zo’n geweldige indruk achter zou laten en als de toren van de Walpurgiskerk niet zo zichtbaar trots boven de aardse zaken uitstak, zou je in de schilderachtige vakwerksteegjes van Alsfeld regelrecht verdwalen. Vakwerk zover je kijken kunt, elke hoek anders en zo mooi, alsof zoveel schoonheid geen einde kent.

De marktplaats met dit raadhuis heeft een magische aantrekkingskracht. Het is een reden voor de uit Alsfeld afkomstige Johanna Mildner om naar huis terug te keren. Slechts enkele meters van het raadhuis verwijderd ligt het oudste huis van de stad, waarin ze nu, na meerdere jaren van uitputtend toneelspelersleven, met haar collega Barbara Möser de boekhandel Lesenswert runt. “In deze winkel heb ik al als scholiere gewerkt. Hier in Alsfeld is mijn thuis. Ik wilde op een gegeven moment mijn koffer niet meer pakken”, beschrijft Johanna Mildner de relatie tot haar stad en de traditionele boekhandel.

Foto: Hessen Agentur

Mein lieber Schwan

Toen Johanna Mildner hierheen kwam, had ze een heleboel ideeën in haar hoofd. Niet alleen voor de ‘Marktspielgruppe’, de toneelgroep die ze sinds 2012 leidt. Ook het Lutherspektakel in het reformatiejaar op de historische Markt ontstond onder haar leiding. ‘Mein lieber Schwan‘ heette het stuk dat ter ere van Luther werd opgevoerd. Waarom dat zo heette? “Tegenover het raadhuis stond ooit het gasthuis ‘Zum Schwanen’. Heel Alsfeld is ervan overtuigd, dat Luther daar heeft gelogeerd en uit het raam keek, terwijl de kinderen voor hem zongen. En ik geloof dat ook”, vertelt Johanna Mildner op een overtuigende toon en grijnst dan.

Of het verhaal zich werkelijk zo heeft afgespeeld, is niet bewezen. Wel zeker was, dat Luthers leerling, Tilemann Schnabel, in het klooster bij de Dreifaltigkeitskerk als monnik leefde en de stad in de regio Vogelsberg als één van de eerste steden in Hessen bekeerde. Van het klooster staat er alleen nog maar een muur overeind. Als je door het raam van het vroegere dormitorium – de slaapzaal van het klooster – kijkt zie je één van de lievelingsplaatsen van Johanna Mildner. “De kloostertuin is echt heel mooi. Bovendien gebeurt hier altijd nog zoveel. Hier worden bijvoorbeeld korte sprookjes als Roodkapje opgevoerd bij rondleidingen voor toeristen”, vertelt de toneelspeelster.

Foto: Hessen Agentur

De gebroeders Grimm, de sprookjes en veel geschiedenis

Dit jaar voor het eerst zullen de gebroeders Grimm bezoekers van de stad voor een rondleiding in biedermeier kleding begeleiden. Ook deze beroemde inwoners van Hessen zijn nauw met Alsfeld en Vogelsberg verbonden. “Er wordt beweerd, dat de gebroeders Grimm zich door de klederdracht van het Swalmdal met het rode kapje hebben laten inspireren”, aldus Johanna Mildner. Als je wilt weten hoe dat eruit ziet, vind je een beeldje bij de Swalmer bron aan de achterzijde van de Pranger (de schandpaal). Overigens Pranger: Zo heet niet alleen het gebouw, je vindt op de hoek van de Markt ook nog een handboei, die in de middeleeuwen als strafwerktuig diende. En dan zijn we weer terug op de Marktplatz, waar onze reis begon. Je vraagt je af hoe dit plein eruit zou zien zonder zijn beroemdste bouwwerk, het raadhuis.
“Omstreeks 1870 werden vakwerkgebouwen niet modern gevonden en overwogen de leiders van de stad toch werkelijk, of ze het raadhuis niet beter konden laten afbreken”, vertelt Johanna Mildner. Je moet er niet aan denken dat dit prachtige gebouw hier niet zou staan. Niet alleen de inwoners van Alsfeld maar ook de vele toeristen kunnen de raadhuis-redders dankbaar zijn.

Foto: May Lana/shutterstock.com

Geheimtip: van balken en bieren tot regionale designermode

‘Balken und Bier’ is de naam van de rondleiding die je naar de wereld van de brouwkunst brengt. Als je vermoedt dat dit een kroegentocht met veel drank is, vergis je je. Balken und Bier is een historisch rondleiding door de veelzijdige vakwerk- en brouwgeschiedenis. Je komt hier van alles te weten over de oorsprong van het bierbrouwen tot aan het huidige economische belang, kortom alles over het gulden gerstenat. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat er gebeurde tijdens de Alsfelder bieroorlog, een strijd in de 17e eeuw tussen het eenvoudige volk en de overheid over de vraag wie de brouwerij mocht gebruiken. Als extraatje kan bij de tour ook een Alsfelder etentje worden geboekt, dat bestaat uit zelfgemaakte worst, boerenbrood en natuurlijk een Alsfelder bier.

Foto: May Lana/shutterstock.com

Eten bij Tante Mathilde

Alsfelder bier krijg je natuurlijk ook bij ‘Tante Mathilde’. Hier staat de ‘Heimatküche’ hoog in het vaandel en op de kaart. In deze nieuwe ‘woonkamer’ van Alsfeld in ‘Hôtel Villa Raab’ stroomt het vloeibare goud voor de dorstige kelen uit vijf verschillende taps. Het is door brouwkunstenaar Nico Döring van het ‘Atelier der Braukünste’ exclusief voor Tante Mathilde gebrouwen. Daarbij kun je genieten van een ‘Techtelmechtel’,‘Schürrschuh’ of ‘Sperenzien’, allemaal regionale heerlijkheden. Als je op het eind nog plaats hebt voor een ‘Schreckschraube’, kan je er zeker van zijn het beste uit de Vogelsberger keuken geproefd te hebben. De uitbaters hebben voor hun keuken recepten uit 115 jaar regionale keuken verzameld. Als je wilt, mag je ook je ‘persoonlijke lievelingsrecept’ opsturen. Misschien komt het naast dat van Meester Raab op de dagkaart.

Foto: f4 Luftbilder/shutterstock.com

Actuele mode gemaakt van met regionale producten

Aan de rand van de Altstadt van Alsfeld heeft Frank Galfe zijn modehuis ‘Campus… bei Galfes’. De actuele collectie die hij samen met zijn zus Juliane ontwierp, heet ‘Schlüsselstücke’, oftewel ‘Sleutelstukken’. Zij zien hun mode als sleutel voor een bijzondere look die steeds weer anders wordt gecombineerd en gecreëerd. Ze is daarnaast ook de sleutel naar Alsfeld en de regio Vogelsberg, vanwege milieuvriendelijkheid en relatie tot de regio die voor beiden enorm belangrijk is. Alle stukken uit de collectie worden uitsluitend in de omgeving geproduceerd. Ook stoffen als linnen en wol komen uit de Vogelsberg en brokaat uit het Schwalmdal. Van de speciale band met de stad getuigt de Alsfeld-collectie. Samen met kunstenares Britta Jakobi hebben de modeontwerpers T-shirts, polo-shirts en shoppers ontworpen. Ze zijn alle voorzien van een herkenningsteken van de stad, als liefdesverklaring aan de stad.

Info

Toeristische informatie over Alsfeld
Informatie over de regio Vogelsberg

Slapen

Hôtel Villa Raab

Eten

Tante Mathilde

Shopping
Hier kun je kennismaken met de mode van broer en zus Galfes