TOP
Foto: Marie Tysiak
Een terrasje pakken in de Südstadt in Keulen

Kleurrijke straat in de Südstadt van Keulen: de Merowingerstraße

Op de Merowingerstraße in de Südstadt van Keulen is er altijd wel iets te beleven. Tegen de middag al zijn de café- en restaurantstoelen op het trottoir goed bezet. Kleine zelfstandige winkels zijn aantrekkelijk om te shoppen. Later na het werk ontmoeten zich hier de bewoners voor een glas Kölsch. We gaan op bezoek bij mensen en manufacturen op de Merowingerstraße.

Huizen en lichtjes in de Merowingerstraße in Keulen

Foto: Marie Tysiak

Tekst en foto’s: Marie Tysiak

Als je van de luidruchtige Chlodwigplatz in de schuin aflopende Merowingerstraße afbuigt, vind je over een lengte van bijna 500 meter een klein beeld van dat, wat het leven in Keulen zo mooi maakt. Levensvreugde puur, soms rommelig, soms chic maar steeds door de mensen gemaakt. Direct links zwaait de kaas- en eierkoning Özcan Sisman door zijn kleine winkelruit naar iemand. Vandaag is een zachte Franse kaas in de aanbieding.

Winkel Lanius in de Südstadt van Keulen

Foto: Marie Tysiak

Ik loop langs Lanius, het milieuvriendelijke kledingmerk uit de Südstadt en het traditionele Pitter-café. Hier serveert Peter Mathius jr. de eerste Kölsch van de dag. In de koude pers aan de overkant gaat echter nog tot ’s avonds laat koude koffie van topkwaliteit over de toonbank. Bakfietsen en brommers zoeken een weg door de rij bij ‘Schmelzpunkt’ waar het lekkerste ijs van de wijk wordt verkocht. Het is een warme nazomerdag begin september.

Een vintage café in Keulen

Foto: Marie Tysiak

Waar faire mode, koffie- en designdromen waar worden

Even een blik werpen in de etalage van Goldkant. Hier brengen de Scandinavische design-nieuwtjes je steeds weer op het idee om je hele woning opnieuw in te richten. Waar de Elsaßstraße de straat kruist en de Griekse snackbar, kiosk en het hotel en café Armer Ritter liggen, ben je al middenin het centrum van de straat aangekomen.

Zonsondergang over de Merowingerstrasse in Keulen

Foto: Marie Tysiak

De lila oplichtende bloemen van de blauwe regen sieren de gevel van het oude gebouw rondom het mooie café Hubert, dat in het voorjaar op de Merowingerstraße 20 haar deuren opende. Oprichtster Kyria Möbius heeft hier een plek gecreëerd waar heerlijke koffie (Frechener Kaffeemanufaktur Tim und Sebastian) en de lekkerste zelfgebakken taart (vandaag worteltaart), kunst (op dit moment een etalagetentoonstelling van de Keulse graffiti kunstenaar Biatsch One) en kleding (bijvoorbeeld met de hand gemaakte kekke jeansjacks en rugzakken) elkaar perfect aanvullen. Voor de deur kun je onder de markiezen in de ligstoelen net als in de vakantie prima chillen met zicht op de kleurige etalages van cadeauwinkel ‘Frau Schmitt’ aan de overkant.

Ook een praatje hoort bij de Südstadt van Keulen

Ons kent ons in de Merowingerstraße en er wordt enthousiast gegroet. De dame van de Italiaanse delicatessenwinkel zet net de kleine statafels buiten en maakt en praatje met de buren. Ze zit pal naast ‘Traumfarben’, de mooiste creatieve hobbywinkel van Keulen. Op het kruispunt met de Vondelstraße krijg je bij Filos, het restaurant dat vooral tijdens de carnaval druk bezocht wordt, de lekkerste tapas. Tegenover straalt Il Mondo met de rood-wit geblokte tafelkleedjes de sfeer van een Italië-vakantie uit.

Lekker eten op een tafel in de Südstadt van Keulen

Foto: Marie Tysiak

Natuurlijk mag een boekwinkel niet ontbreken. En dan nog een heel bijzondere, want in de ‘Schatzkiste’ op de Merowingerstraße 42 kun je gebruikte kunst- en cultuurboeken voor weinig geld kopen. De second hand winkel in de Südstadt met het beste assortiment is Zeit der Rosen. Hier wacht ieder met zorg uitgekozen stuk er op de koopster een stralende lach op het gezicht te toveren.

Veedelshopping als lokaal alternatief voor Amazon

In ‘Blickwerke’ tegenover het bordeel ‘Cesar’s Palast’, dat in de coronatijd als sneltestcentrum dienst deed, tref je eigenaar Werner Mason geconcentreerd achter zijn grote Mac-scherm aan, of op de kleine bank voor zijn zaak, waar hij altijd graag een praatje met deze of gene maakt. De IT-specialist verkoopt in zijn shop alle mogelijke soorten interieurs die hem persoonlijk bevallen. Tussen producten van kleine Keulse of Europese manufacturen staan antieke pronkstukken van de rommelmarkt naast hand gevlochten manden. In dit geval is het een fair trade vrouwenproject uit Senegal.

Een lekker ijsje in de Merowingerstrasse in de Südstadt van Keulen

Foto: Marie Tysiak

Van lokaal tot globaal, van oud tot nieuw, van klein tot groot en van kitsch tot design kun je hier alles vinden. Tijdens de corona-crisis heeft de winkelier zich voor zijn straat ingezet en in korte tijd de gemeenschappelijke onlineshop ‘Veedel-Shopping’ opgericht. Inmiddels nemen ook winkels uit andere delen van de Südstadt deel aan de website. Op die manier is er een gemeenschappelijk en lokaal alternatief voor bijvoorbeeld Amazon ontstaan. Levering met E-bike is inbegrepen.

Maar, eigenlijk is het zonde om iets uit de Merowingerstraße thuis te laten bezorgen. De kleine straat is zo levendig, dat je hier gemakkelijk een hele dag kunt doorbrengen. Daarbij ervaar je automatisch datgene wat Keulen zo de moeite waard maakt: de mensen en de manufacturen.

Meer informatie over de Südstadt van Keulen

Kijk op de website van Köln Tourismus voor algemene informatie over de stad.