TOP
rainbow33/shutterstock.com
Bienenstich

Bienenstich

“Einen Bienenstich, bitte”. Deze wens is bij de bakker altijd goed bedoeld, want hij doet niet zeer en smaakt overheerlijk. Deze traditionele bakbliktaart van gistdeeg is met een mengsel van vet, suiker en amandelen bedekt en gevuld met een vanille- of slagroomcrème. 

Voor 1 bakblik (ca. 16 stukken)

Ingrediënten

Voor het deeg:

20g gist
1/8l lauwwarme melk
100g suiker
60g zachte boter
1 ei
1 snufje zout
400g meel

Voor de vulling:

4 gelatineblaadjes
½l melk
100g suiker
1 el vanillesuiker
50g maïzena
3 eieren

Voor het beleg:

80g suiker
60g boter
100g slagroom
2 el maïzena
3 el melk
200g amandelsnippers

Voor het bakblik:

boter om in te vetten

Bereiding

De gist met de melk en 1 tl suiker vermengen, dan ca. 15 minuten op een warme plaats laten rijzen. Het gistmelkmengsel met de resterende suiker, de boter, het ei en het zout in een kom mengen. Het meel over dit mengsel zeven en alles grondig door elkaar roeren.

De ingrediënten ca. 10 minuten met de hand, of met een keukenmachine (met deeghaken op de laagste stand) doorkneden. Het deeg afgedekt op een warme plek ca. 30 minuten laten rijzen.

Voor het beleg de suiker met boter en slagroom in een pan aan de kook brengen. De maïzena in de melk verroeren en onder voortdurend roeren in het mengsel oplossen en nog eenmaal aan de kook brengen. De amandalsnippers toevoegen en het geheel van de kookplaat nemen en af laten koelen.

De oven op 200°C (hetelucht 180°C, gas op stand 3) voorverwarmen.

Het blik met boter invetten. Het gistdeeg nog eenmaal goed doorkneden en op het ingevette bakblik uitrollen. Met het afgekoelde amandelmengsel bestrijken en afgedekt nog ca. 30 minuten laten rijzen. Dan op de middelste stand in de oven goudbruin bakken.

In de tussentijd de gelatine voor de vulling ca. 10 minuten in koud water laten weken. Van de melk 3 el afnemen. De overige melk met de suiker en vanillesuiker aan de kook brengen. De maïzena in de koude melk roeren. De eieren scheiden. De melk met maïzena in de hete melk mengen en roerend 1 minuut laten koken. Van de kookplaat nemen en het eigeel bijmengen en doorroeren. De gelatine roeren tot ze vloeibaar is en dan door de warme puddingmassa mengen.

De taart als ze nog warm is in 4 stukken snijden. De taartstukken horizontaal doormidden snijden en de bovenste lagen nogmaals in vieren delen. De onderste delen op het blik leggen en met de vulling bestrijken. De bovenste stukken hierop leggen.

De crème ca. 30 minuten stijf laten worden Daarna pas de taart helemaal in stukken doorsnijden.