Blogger en videoproducer Steven Hille schrijft over reizen en duurzaamheid. Het Duitsland-Magazine heeft met hem over dit belangrijke onderwerp gesproken.
Interview: Ralf Johnen
Duitsland magazine: Reizen en vakantie behoren tot de lievelingsactiviteiten van veel mensen in landen met een hoog welvaartspeil, zoals Nederland of Duitsland. Jij schrijft over het reizen met een focus die is gericht op milieubescherming, milieubewustzijn en sociale gerechtigheid. Zijn deze aspecten werkelijk goed met het reizen te verenigen? En hoe ga je persoonlijk met dergelijke conflicten om?
Steven Hille: Deze vraag dringt gelijk door tot de kern. Want in wezen is het zo, dat elke vorm van reizen uit ecologisch zicht schade aanricht aan het milieu. Er ontstaan emissies bij de reis naar de bestemming, in het hotel of bij vakantiebezigheden. Het is het milieuvriendelijkst om thuis te blijven. Of alleen voor de eigen deur met de fiets of wandelschoenen aan te starten. Wat ik bij mijn reizen daarom probeer, is alles steeds een beetje beter te doen.
Dat kan de reis met de trein zijn, de keuze van een ecologisch verantwoord onderkomen of een vegetarisch avondeten in een restaurant. Maar, natuurlijk spelen ook sociale en economisch aspecten een rol. Ik ondersteun graag de regionale bevolking, door ter plekke in te kopen en bijvoorbeeld liever een appelsap van boeren in het dorp, in plaats van een wereldwijd verkrijgbaar limonademerk te drinken. Milieuvriendelijk reizen omvat zowel ecologische, economische als sociale criteria.
Ga met de trein en slaap bij de boer
Welke drie tips zou je mensen geven, die hun ecologische voetsporen in de vakantie zo klein mogelijk willen houden?
Ik vind bij het reizen belangrijk, hoe ik op de vakantiebestemming aankom, hoe ik overnacht en wat ik ga ondernemen en eten. In zoverre geldt liever met de trein of de lange-afstands-bus dan met de eigen auto op reis gaan. Overnachten kun je heel goed op een boerderij, in een kleine vakantiewoning of op een camping. En activiteiten moet je vooral in de natuur plannen. Een wandeling om een meer is wezenlijk milieuvriendelijker en ontspant meer dan een uur op de kartbaan. Dat betekent niet dat we elke kartbaan, elke stoeltjeslift en elke jetski-verhuur direct moeten veroordelen. Maar je moet altijd voor ogen houden, of je op de vakantiebestemming ter bescherming van het milieu kunt omplannen.
Hoe schat je de mogelijkheden in om in Duitsland een vakantie milieuvriendelijk door te brengen?
Omdat de meeste luchtvervuiling in een vakantie bij de heen- en terugreis ontstaat, heb je in Duitsland ideale omstandigheden voor een milieuvriendelijke vakantie. Bovendien hebben we twee zeeën, duizenden meren, middelgebergtes en de Alpen. Qua natuur ook nog eens een echt spannend land om te ontdekken. Alleen is de informatievoorziening op het gebied van groen reizen een probleem. Het is helemaal niet zo eenvoudig milieuvriendelijke accommodatie of groene activiteiten en restaurants te vinden. De vergt veel onderzoek.
Duurzaam slapen en duurzaam reizen in Duitsland
Daarmee komen we direct op het volgende onderwerp. Op jou blog stel je o.a. hotels voor, die milieubewust werken. Hoe onderscheidt je deze slaapgelegenheden van de traditionele hotels?
Milieubewuste accommodaties hebben meestal een milieuconcept, passen een gastenmanagement toe en meten en beoordelen elk jaar hun eigen emissiewaarden. Zulke slaapgelegenheden sparen ook energie en water. Daarvoor bestaan inmiddels hele goede concepten. In sommige onderkomens wordt bijvoorbeeld het toilet met regenwater afgespoeld. Andere filteren hun afvalwater en gebruiken het weer om de tuin te sproeien.
Belangrijk voor deze accommodaties zijn ook producten uit faire handel of ondersteuning van sociale instituties in de omgeving. Er worden bijvoorbeeld gastgeschenken door mensen met een handicap geproduceerd. En natuurlijk wordt er ook opgelet wat er op tafel komt. Bij het ontbijt wordt marmelade van eigen fruit aangeboden of eieren van de boerderij om de hoek.
Zijn er ook touroperators, die zich in milieuvriendelijke vakantie gespecialiseerd hebben?
Ja, die zijn er. Deze touroperators of reisbureaus hebben zich grotendeels aangesloten bij het Forum Anders Reisen e.V. Op de website www.forumandersreisen.de vind je ook informatie voor reizen in Duitsland.
Hoe geloofwaardig zijn volgens jouw inschatting de bemoeienissen van aanbieders om een ‘groene’ vakantie mogelijk te maken? Maken ze werkelijk geen onderscheid? Of gaat het misschien toch eerder om het zogenaamde ‘green washing’, dus een hoeveelheid informatie, die alle deelnemers een goed gevoel geeft, maar in werkelijkheid niet veel inhoudt?
De leden van het Forum Anders Reisen e.V. kun je in ieder geval vertrouwen. Bovendien kun je die aanbieders vertrouwen, die bij mij op het blog zijn opgesomd of een milieu-vignet als TourCert, Bio Hotels, Green Globe of Green Pearls hebben.
Korte biografie:
Steven (*1989) woont in Berlijn. Hij houdt van de natuur, Brandenburg en de wind op zijn racefiets. Ooit bedacht hij, dat hij alleen nog maar projecten wilde realiseren, die zinvol zijn. Daarom startte hij zijn blog Funkloch over milieuvriendelijk reizen, bouwde een waterput in Uganda en richtte het NGO WeWater op. Op zijn blog bundelde hij alle goede voornemens en heeft daar kort geleden een portaal met milieuvriendelijk accommodatie, restaurants en activiteiten geïntegreerd: www.funkloch.me