TOP
Foto: Matthieu A

Oren open en op weg! Een muzikale reis door Düsseldorf

De Düsseldorfse muziekjournalisten Michael Wenzel en Sven-André Dreyer laten tijdens hun muzikale stadsrondleiding ‘The sound of Düsseldorf’ popiconen uit de afgelopen vijftig jaar weer tot leven komen. Wij waren erbij.

Tekst: Miriam Schröer

Het wordt luidruchtig

Het snerpende geluid van een gitaar en snelle bastonen schallen door de Altstadt van Düsseldorf. Passanten kijken geschrokken om. Langs de rand van de straat staan twee mannen met een luidspreker in de hand, terwijl ze hun hoofden op de maat van de muziek op en neer bewegen. Voor rondhangende punkers zijn ze duidelijk te goed gekleed. Om hen heen staat een kluitje mensen, dat net als het tweetal blijkbaar in de ban van de muziek is.

Degene die een dergelijke scene tegenkomt, heeft Michael Wenzel en Sven-André Dreyer op heterdaad betrapt. In juni 2019 maakten de in Düsseldorf geboren mannen hun eerste ‘Sound of Düsseldorf’-tour. Sindsdien leiden Wenzel en Dreyer hun groepen op elke zaterdag door de metropool in Noordrijn-Westfalen en brengen aan de hand van voor de popcultuur kenmerkende plaatsen verslag uit van hun muzikale kennis. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is een kleine muziekbox, die ondanks zijn compacte formaat een indrukwekkend geluid kan voortbrengen.

Foto: Düsseldorf Tourismus GmbH/Markus Luigs

Met hun in 2018 verschenen boek ‘Keine Atempause. Musik aus Düsseldorf‘ hebben de beide journalisten bewezen dat ze de Düsseldorfer muziekscene echt kennen. Maar, dat kennis alleen niet bepalend is of iemand een goede stadsgids is, kan iedereen die wel eens aan een stadsrondleiding heeft deelgenomen, bevestigen. Het zijn niet alleen de liedjes die de touren van Dreyer en Wenzel zo bijzonder maken, maar het is vooral het plezier wat de beide gidsen zelf aan de muziek beleven.

Dankzij hun jarenlange beroepservaring konden ze uitstekende contacten met de plaatselijke muziekscene opbouwen, waardoor hun verhalen nog authentieker worden. De vonk voor de muziekpassie springt direct over op de toehoorders. Ook degene, die voorheen het duo DAF of de band Fehlfarben niet kende, kan na de eerste tonen niet meer stil blijven staan, of neuriet op z’n minst zachtjes mee.  En degenen, die de tijd van de Toten Hosen, Kraftwerk en co zelf meegemaakt hebben, staren met een nostalgische blik in de verte. “Dat was de goeie oude tijd”, hoor je steeds weer een 50-plusser met een diepe zucht zeggen.

Düsseldorf: Hier speelt de muziek!

In Düsseldorf vonden in de laatste 50 jaar steeds weer belangrijke muziek-ontwikkelingen plaats. Zowel de legendarische rockband Toten Hosen als de elektropoppioniers Kraftwerk werden in Düsseldorf geboren. De laatst genoemde band gold voor niemand minder dan David Bowie als inspiratiebron. Deze informatie moeten de deelnemers even laten bezinken. Er ontstaat een soort ontzag in de groep. Met dank aan Kraftwerk en ook aan Bowie lijken de muziekliefhebbers te denken.

Foto: Kraft 74/shutterstock.com

Na deze serieuze overdenkingen moet er weer een beetje stemming worden gemaakt: “Hip Teens (don’s wear blue jeans)” galmt het uit de box die Wenzel in de lucht houdt, alsof het een crucifix is en Wenzel zelf de missionaris. De missie is schijnbaar gelukt, want bij deze beat swingen allen mee. De superhit uit 2003 is van de Düsseldorfse band Frank Popp Ensemble. Een aantal deelnemers herinneren zich nog vaag aan het feit, dat de song in heel Duitsland pas bekend werd toen Coca-Cola deze in een reclamespot gebruikte.

Waar muziekgeschiedenis werd geschreven

Eén van de cruciale plaatsen tijdens de tour is te vinden aan de Ratinger Straße 10. Hier is tegenwoordig de club ‘Stone im Ratinger Hof’ gevestigd. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werd hier in de trendy kroeg ‘Ratinger Hof’ muziekgeschiedenis geschreven. Bands als ZK, de voorganger van de Toten Hosen evenals La Düsseldorf gaven hier hun eerste concerten. De bar was een trefpunt voor allerlei kunstenaars en artiesten. Later werd beweerd, dat hier de Duitse punk is ontstaan.

Foto: Düsseldorf Tourismus GmbH/Markus Luigs

“Das Model” is te horen op de ‘Kö’

Maar niet alleen de bekende plaatsen uit de muziekcultuur maken deel uit van de rondleiding; ook toeristische hoogtepunten als de luxe shoppingroute ‘Königsallee’, in Düsseldorf kortweg ‘Kö’ genoemd, worden tijdens de ‘Sounds of Düsseldorf’ rondleiding bezocht. En welk lied zou hier beter passen als ‘Das Model’ van Kraftwerk? Bijna iedereen herkent de hit uit de jaren 70 al na enkele seconden. “Sie stellt sich zur Schau für das Konsumprodukt und wird von Millionen Augen angeguckt” schalt het tussen de etalages van Gucci en Prada. “De gitarist van Kraftwerk, Emil Schult, was tot over z’n oren verliefd op een model en schreef vervolgens de tekst van deze hit, die overigens ook in het Engels verscheen”, legt Dreyer uit.

Foto: Joachim Affeldt/shutterstock.com

Rondleiding door de stad met gevolgen

Stap voor stap en lied voor lied, wordt de rol van de stad aan de Rijn steeds duidelijker. Als je bang bent niet genoeg te weten van muziek(geschiedenis) om inhoudelijk te kunnen volgen waar het tijdens de rondleiding over gaat, kan van één ding zeker zijn: De tour is definitief ook geschikt voor mensen, die geen muziekfreak zijn en de afgelopen 50 jaar geen ‘֥Muziekexpress’ meer hebben gelezen. Ook voor nieuwsgierige mensen, die de stad gewoon eens van een andere kant willen leren kennen is deze tocht een echte geheimtip.

Dreyer en Wenzel zijn in staat hun kennis in een cultureel beeld te plaatsen, waardoor niet alleen feiten, maar ook een begrip voor de omgeving in de betreffende tijd wordt overgebracht. Op weg naar huis merk je dan, dat de gidsen de deelnemers een kleine herinnering hebben meegegeven: tenminste één van de liederen spookt ook een dag later nog door je hoofd en zal je aan de unieke sound van Düsseldorf herinneren.

Info

Muzikale stadsrondleiding „The Sound of Düsseldorf“

‘s Zaterdags om 11 uur

Trefpunt: hoofdingang van het Dreischeibenhaus

De rondleiding dient van tevoren online te worden geboekt en kan in het Duits of Engels worden gehouden

Duur: 120 minuten

Prijs: € 13

 

Boek ‘Keine Atempause. Musik aus Düsseldorf’

van Michael Welzel en Sven-André Dreyer, in 2018 verschenen bij Droste Verlag

Het boek kan hier online worden besteld

Prijs: € 25