TOP
Foto: Stadtverwaltung Naumburg
Centrale plein in Naumburg an der Saale met vakwerkhuizen

Werelderfgoed in een wijnstreek: Naumburg an der Saale

Van historische steden met statige gebouwen, kathedralen, kunstwerken en tradities zijn er meerdere te vinden. Ook de mogelijkheid in de geschiedenis te duiken en vergane tijden te onderzoeken, is niet zeldzaam. Maar, wie was al eens in de bijna 1.000-jarige domstad Naumburg? Onze geheimtip is net een schatkistje, waar talrijke waardevolle unicaten inzitten.

Tekst Jennifer Latuperisa-Andresen

De binnenstad van Naumburg an der Saale

Foto: ArTono/Shutterstock

Laten we het schatzoeken beginnen, waar de meeste sightseeingtouren ook beginnen. Bij de dom. En al direct daar komt er een echt juweeltje uit het schatkistje: Uta. Inderdaad werd Uta op de Naumburger Dom al in 2018 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Maar als uniek overblijfsel van de gotische kunst en de ‘mooiste vrouw uit de middeleeuwen’ betovert de stichterfiguur jaarlijks duizenden bezoekers. Het buitengewone gezamenlijke werk van haar scheppers, de zogenaamde ‘Naumburger Meister’, is dankzij de integratie van architectuur, sculpturen en glasschilderingen als uniek kunstwerk te beschouwen.

Naumburg an der Saale met dom van boven

Foto: Stadtverwaltung Naumburg

Torenwachterswoning

Het mooiste uitzicht over de idyllische domstad heb je vanuit de vroegere torenwachterswoning in de 72 meter hoge kerktoren St. Wenzel. Maar dat is niet de enige schat die in de stadskerk te vinden is. Hier staat ook het ooit door Johann Sebastian Bach afgenomen Hildebrandt-orgel. En dit orgel vervoert de bezoekers ook tegenwoordig nog met zijn indrukwekkende klank. Tijdens de internationale orgelzomer kun je hier muzikale hoogstandjes beleven.

Als je de culturele paden van Naumburg (35 000 inwoners) verder bewandelt, is het goed eerst een pauze in het recente verleden in te lassen. Hier bevindt zich namelijk het kleinste stadstheater van Duitsland.

De klok van de dom in Naumburg an der Saale

Foto: Stadtverwaltung Naumburg

Intensief avontuur

Het vroegere poppentheater ontwikkelde zich in de loop van enkele decennia tot een ensemble dat een breed repertoire voor alle leeftijden biedt. Mits je over een redelijke kennis van de Duitse taal beschikt, beleef je de intieme sfeer van dit theater gegarandeerd als een bijzondere intensief cultureel avontuur.

Natuurlijk is het in de zomer nogal warm en daarom vinden de meeste culturele evenementen plaats in de open lucht. De middeleeuwse Marienpoort wordt in de zomermaanden bijvoorbeeld als historische achtergrond voor openlucht optredens gebruikt.

Unieke borstelmaker winkel in Naumburg an der Saale

Foto: Stadtverwaltung Naumburg

Uniek in Naumburg an der Saale: een Borstelmakerij

Tijdens een wandeling door een van de oudste straten in Naumburg valt de 133 jaar oude borstelmakerij op. Het is een uniek bedrijf, dat in zijn soort alleen nog maar in Naumburg bestaat en zo mooi is, dat de plek in de regio Saale-Unstrut zelfs in de New York Times werd genoemd. Daar kun je zelf zien, hoe de medewerkers de borstels en bezems maken en repareren.

Een oude tram rijdt door Naumburg an der Saale

Foto: Stadtverwaltung Naumburg

Heel bijzonder is ook de ‘Wilde Zicke’: Bij het kleinste openbaar vervoerbedrijf van Duitsland zijn uitsluitend historisch voertuigen in gebruik, zelfs voor de lijndiensten. De treinstellen vertegenwoordigen allerlei in de DDR geproduceerde voertuigtypes en zorgen in Naumburg voor een bijzondere charme, die letterlijk op de historische baan onderweg is.

Naumburg is een echt juweeltje in Saksen-Anhalt, dat de moeite van het bezoeken waar is. Het moet absoluut niet altijd een grote stad zijn!

Figuren van Uta en Ekkehard in Naumburg an der Saale

Foto: Alexander Hoernigk

Meer informatie over Naumburg an der Saale

Kijk op de website van Naumburg an der Saale of van de regio Saale-Unstrut