TOP
Chris Keller/Schwarzwald Tourismus
Van half juni tot eind augustus nodigt topkok Ronny Loll gasten rechtstreeks uit in de wijngaarden van Baden met zijn wijnbelevingsevenement tafelVine. In 2024 stopt hij bij zeven wijnboeren tussen Ebenung bij Baden-Baden en Ebringen ten zuiden van Freiburg. Hier vindt tafelVine plaats tussen de wijnranken bij Gengenbach.

Tussen wijngaarden en sparren: de smaak van de zomer in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is in trek vanwege zijn meer dan 24.000 kilometer aan wandelroutes door dichte sparrenbossen, langs beken, wijngaarden en vredige dorpen. Die schoonheid kun je tijdens uitgebreide wandeltochten prima combineren met culinaire hoogtepunten. Hier een kleine greep.

Tekst: Lisa-Kristin Erdt

Een viergangenmenu op duizend meter hoogte

Een viergangenmenu met uitzicht op het Zwarte Woud tot aan de Rijnvlakte? Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het wel! Op 1000 meter hoogte troont op de Dollenberg in Bad Peterstal-Griesbach het gerenommeerde Relais & Châteaux Hotel Dollenberg, inclusief het met twee sterren bekroonde restaurant Le Pavillon Relais. In de zomer maakt het team van chef Martin Hermann gebruik van de hoge ligging van het restaurant met het menu ‘Tafeltje dek je” (‘Tischlein deck dich’). Het presenteert een viergangenmenu onder de blote hemel met een geweldig uitzicht, onder begeleiding van excellente wijnen. Meestal kun je bij mooi weer van deze culinaire hoogvliegerij genieten vanaf mei tot oktober, iedere woensdag vanaf 10 uur; de kosten bedragen 85 euro per persoon, inclusief wijnarrangement.

Tafeltje dek je in Hotel Dollenberg in Bad Peterstal-Griesbach

Hotel Dollenberg

Een rugzak vol regionale heerlijkheden

De bewoners van het Zwarte Woud weten heel goed dat veel gasten komen om door het panoramische landschap te wandelen, en ze willen deze wandelliefhebbers op de best mogelijke manier vertroetelen. De “Elzachter Feinschmecker Tour” gaat ’s middags van start met een aperitief in Gasthaus Rössle, waar de deelnemers hun wandelrugzak ook naar wens gevuld krijgen, hetzij vegan, hetzij met specialiteiten uit Elzacher slagerijen en kaasmakerijen, zuurdesembrood of met regionale wijnen, bier of alcoholvrije dranken. Ter afsluiting wacht een viergangenmenu in het Rössle. Kosten voor dit geheel: 85 euro per persoon, vanaf twee personen.
Al even smakelijk gaat het er op de Premiumweg Hammersbacher Vesperweg aan toe: 14,5 kilometer lang voert deze rondweg rond het vakantiedorp Oberharmersbach langs bijzondere eetplekken als een boomstambank of een schommelstoel. In de Donissi Hofladen, de boerderijwinkel van Markus Schwarz, kan de rugzak worden gevuld met regionale specialiteiten voor de traditionele vespermaaltijd.

De nieuwe "Elzacher Feinschmecker-Tour" van Gasthaus Rössle biedt een heerlijke combinatie van culinaire en wandelgenoegens.

Jasmin Seidel / Gasthaus Rössle

Biederbacher tapas smaken naar meer!

De Biederbacher Tapas Tour brengt España naar het Zwarte Woud! Het schilderachtige dorp in het Zwarte Woud Biederbach bij Elzach in het “ZweiTälerLand” kun je prima via telrijke wandelpaden in wandeltempo verkennen. De rustpauze laat voorvechters van tapas zwijmelen. Anders dan gebruikelijk hebben de tapas tijdens deze tour een Zwarte Woud-karakter. Bij de kleine hapjes gaat het om per seizoen wisselende creaties in Zwarte-Woud-stijl, gecreëerd door restaurants uit Biederbach. Op de elf tot 14 kilometer lange dagtocht zijn drie vrij kiesbare tapas-haltes inbegrepen, die voor de prijs van 79 euro per persoon (zonder drankjes) individueel kunnen worden samengesteld. Bij de prijs zijn telkens drie tapas uit het Zwarte Woud per tussenstop inbegrepen, evenals de organisatie van de tour en informatiemateriaal.

Twee personen proosten met wijn op de Biederbach tapastour in het Zwarte Woud.

Birgit Cathrin Duval

Eten, wandelen, eten, wandelen in het Zwarte Woud

We wandelen smakelijk verder, dit keer van Bad Krozingen het Münstertal in. Op de wandeling door het zacht glooiende heuvelland tussen het Zwarte Woud en de Vogezen zijn over elf kilometer vijf smulstops verdeeld. Om te beginnen een klein ontbijt, dan een croissant met een warme drank, als beloning een Münsteltaler boerenbrood met Bibeleskäs met een Weissburgunder of huisgemaakte limonade, daarna een salade en tot besluit huisgemaakt ijs. Die aanbieding kost 39,90 euro per persoon, is tot 27 oktober 2024 te boeken en kan dagelijks van woensdag tot zondag te voet of met de fiets worden gedaan.

Twee mensen wandelen in Bad Krotzingen in het Zwarte Woud

Kur Bäder GmbH Bad Krozingen

Een (Schwarzwälder) kers op de taart: picknicken met uitzicht over de wijngaarden

Midden in het groen, met de geur van de zomer en de smaak van druiven op de tong: de picknick op het uitzichtpunt Mondhalde, een van de mooiste picknickplekken langs de Badische Weinstrasse, en de “Breisacher Vesper-Rucksack” maken het mogelijk. Die brengt met zijn lekkernijen uit de regio Breisach en natuurlijk een fles wijn uit Baden het genot en de sfeer van de zomer bij elkaar. Kosten: 30 euro, inclusief bestek voor twee personen.

Picknicken in Lenzkirch-Kappel in de zomer in het Zwarte Woud

Hochschwarzwald Tourismus