TOP

Duitsland magazine

Het Muhseum in Willingen: Melk herontdekken

In Usseln in de gemeente Willingen kunnen gezinnen melk herontdekken. Op het plaatselijke Milcherlebnispfad zien ze hoe dat op een verantwoorde manier gebeurt.

Melk herontdekken lijkt een leuke taak te zijn voor dit jong meisje

Voedsel zoals eieren, vlees en melk? Dat komt allemaal uit de supermarkt, toch? Veel kinderen denken tegenwoordig zo over het aanbod van voedsel. Een reden waarom dat zo is, is dat bijna niemand in onze hoogontwikkelde samenleving contact heeft met de echte bronnen van herkomst. Dit staat duurzame voeding en bewustwording van voedsel in de weg. Gezien de frequente voedselschandalen kan een gebrek aan kennis over toeleveringskanalen zelfs een echt gezondheidsprobleem worden.

Zes kilometer door de natuur

Een bordje met een koe erop wijst de weg op het Milcherlebnispfad in Usseln bij Willingen in het Sauerland

Fotos: Land.Schnuppern

Producenten die overtuigd zijn van de kwaliteit van hun goederen proberen dit tegen te gaan. Met behulp van grappige en leerzame rondleidingen willen zij steeds vaker het perspectief van de klanten van morgen verbreden. Ook het toerisme heeft het onderwerp ontdekt. In Willingen in het Sauerland is bijvoorbeeld een speciaal themapad gecreëerd over de verantwoorde productie van melk in de huidige landbouw. Hier kun je melk herontdekken.

Gezonde plattelandslucht

Vanaf nu kunnen gezinnen op een circuit van zes kilometer iets leren over de natuurlijke productie van melk. Gezonde buitenlucht, originele attracties en kennismaking met de (natuur-) producten van de streek zijn de garanties voor een succesvol familie-uitje. Als je wilt deelnemen, kunt je eenvoudigweg een speciaal quizblad bij de Toeristen-Informatie aan de start ophalen. Als beloning staat er bij de finish een verfrissende trofee op je te wachten.

Een kleine jongen tap melk uit een houten koe

Onderweg kunnen wandelaars hun kennis verdiepen met behulp van digitale hulpmiddelen. Zo stelt een virtuele koe met de naam Helma via de zogenaamde stempelpaspoort-app relevante vragen op de smartphone. Op deze manier leren kinderen bijvoorbeeld hoeveel liter een koe per dag drinkt. Koeienbellen luiden aan de bron van de rivier Diemel. Vlak bij de finish mogen de deelnemers ook proberen om dennenappels door de gaten van een kunstmatige kaas te gooien.

Trampoline in de vorm van een koeienvlaai

Maar dat is niet alles: in de Heustadl-bioscoop worden korte films over de landbouw vertoond. Een telescoopstation, een fotopoint en een trampoline in de vorm van een koeienvlaai maken het plezier compleet. Wie onderweg een pauze nodig heeft, kan stoppen bij de Graf-Stolberg-Hütte of de Pön-Hütte voor een zoete of hartige lekkernij. Als alternatief bieden de rustplaatsen langs de weg een dak boven je hoofd. De tour eindigt bij het Muhseumscafé van de Upländer Bauernmolkerei. Hier kunnen bezoekers informeren over historische feiten, naar fascinerende verhalen luisteren en natuurlijk lekkere melk proeven. Overigens roepen Duitse koeien “Muh” in plaats van “boe”, vandaar de naam Muhseum.

Informatie over het Milcherlebnispfad Usseln

Een flyer met routebeschrijving is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor. Als je met zeer kleine kinderen reist, heb je een kinderwagen nodig die geschikt is voor off-road gebruik. De route is zes kilometer lang en het hoogteverschil is 150 meter. Je moet drie tot vier uur de tijd nemen voor het Milcherlebnispfad. Kijk hier voor een leuke accomodatie in het Sauerland.

Toeristische informatie Willingen, Op Hagen 10, 34508 Willingen, Telefoon +49 5632 9694353, www.willingen.de

Een klein jochie begint melk nieuw te ontdekken met een glasje